Изгубеното поколение

Кризата в Гърция залага на карта бъдещето на цяла генерация

Тя можеше да бъде гръцки чиновник. Но такъв, от какъвто страната има огромна нужда в момента -  който е наясно с отговорността си и има голямо желание за работа. "Аз ще осъществя икономическите реформи", казва уверено пред "Капитал" Мария Кавазопулу от Солун. Младата финансистка с диплома от университета в Кардиф, Великобритания, изобщо не разбира масите от протестиращи по улиците на гръцките градове, нито сляпото вкопчване в системата на шуробаджанащината в страната. Мария не вижда друга възможност за Гърция освен наистина бързи и всеобхватни икономически реформи. Тя, изглежда, има и визията, и квалификацията да се залови с тази работа. И въпреки че преди повече от година успешно е издържала държавния изпит за работа в гръцкото финансово министерство, все още не е ясно дали някога изобщо ще бъде назначена.

Мария е единствената безработна от общо шест млади гръцки студентки по икономика и право, които се запознават преди около десетилетие по време на едногодишния си престой в Кардиф. Естер Моиси също живее в Солун. Останалите четири - Елина, Фросо, Беси и Анги, са в Атина и имат работа, но главно благодарение на семейни връзки. Всички са еднакво

Загрижени за бъдещето

"Никой всъщност не ни дава ясен отговор на това какво да очакваме",  споделя Естер.

По отношение на безработицата в страната Гърция все още диша праха на европейския първенец Испания, където официално близо 20% от хората вече са в тази категория. В Гърция хората без работа тази пролет са били близо 16% според данни, цитирани от Reuters.

Сред младежите на възраст между 15 и 24 години обаче нещата са трагични - около 42% нямат работа. В по-горната категория - до 34 години, картината е не по-малко стряскаща с безработица над 22 на сто. Трийсет и шест годишната Мария е извън последните две статистики, но има огромно желание да работи - не просто формално, по пет часа на ден, каквато често е практиката сред държавните служители. "Всъщност сега съм в най-продуктивната си възраст. Искам да работя, справям се добре с цифри. Не мога да предскажа бъдещето, но мога да го калкулирам", казва тя.

Мария е сред 550 специалисти, които миналата година са издържали изпита на финансовото министерство за набор на нови служители. Само един на всеки 60 кандидати се е справил с трудните тестове. Но малко преди успелите да бъдат назначени, избухва дълговата криза в страната, започват преговори за финансова помощ от ЕС и МВФ, а

Новите назначения са замразени

"Мислех, че ще ни вземат миналата есен, но може би ще е това лято или през септември. А може би ще отложат нещата за догодина", разсъждава Мария. И само малко след като предишният гръцки финансов министър Георгиос Папаконстантину обяви, че скоро ще вземе около 300 от младите чиновници, самият той загуби поста си. Все още не е ясно каква точно ще е кадровата политика на приемника му Евангелос Венизелос.

"Не съм сигурна какво да очаквам от утрешния ден", признава Мария. Тя съжалява, че след дипломирането си не е останала на работа в лондонското Сити. В Лондон има правила, които се спазват, казва тя, не е като в Гърция. "Знаете ли, че съвсем доскоро банките тук рекламираха заеми, за да отидеш на почивка", разказва младата финансистка с нескрито възмущение. Безработни получавали кредити за жилища, а хора с добри политически връзки лесно уреждали държавна служба за роднини. Сега това не може да продължава по този начин, убедена е Мария: "Нещо трябва да се направи!"

Тя самата е направила всичко възможно, за да си намери работа - първо е минала през банките. Успяла някак да намери връзки, за да научи за свободни работни места (защото такива не се обявявали открито), но явно не е имала достатъчно силен гръб, за да получи назначение. "Накрая винаги ми обясняваха, че съм прекалено квалифицирана и след година работа щяло да ми доскучае", спомня си Мария. И бързо добавя: "Това е, защото просто трябваше да ми кажат нещо, да мотивират отказа." Сега живее с родителите си, чете вестници в интернет и чака вест от финансовото министерство. "Животът ми е на стендбай." Вечер говори по телефона с приятелките си от следването в Кардиф.

"Това беше най-хубавата година в моя живот", споделя приятелката й Елина. Шестте били убедени, че с хубавите дипломи и знания от Великобритания без проблем ще намерят добра работа в родината. Елина е сменила няколко назначения. Сега работи като закупчик за три гръцки казина. Казва, че е получила работата благодарение на връзките на мъжа на сестра си.

Фросо, също от кардифската шесторка, казва, че лесно е успяла да си намери работа - само около половин година след като се завърнала в Гърция. Но днес е загърбила професията си на фирмен консултат и ръководи семейния бизнес - фабрика за мебели. "Минаваме през много труден период - полагаме огромни усилия за много скромни резултати", споделя Фросо.

Семейството на младата адвокатка Естер също все още се справя сравнително добре с кризата - мъжът й преподава в частно училище, а тя работи като адвокат за банки и за еврейската общност в Солун, но също недвусмислено усеща рецесията в страната.

Доскоро значителна част от дохода й е идвала от проверките на ипотеки. "Преди кризата имахме по около 10 поръчки на месец. Сега са между нула и една - просто банките вече не дават заеми", казва тя. Все по-често клиентите й не могат да платят веднага за адвокатските услуги. На бюрото й лежат отворени сметки още от 2008 г. - хората нямат работа, нямат пари. "Преди около пет години не познавах хора без работа. Сега всеки има безработни приятели", споделя Естер. Освен това, казва тя, цените растат непрекъснато - бензин, хранителни продукти. "Преди редовно излизахме или се събирахме по домовете с приятели. Сега много внимателно трябва да си помисля дали мога да поканя някого на гости в петък вечер", обяснява 31-годишната адвокатка. Тя се притеснява за бъдещето и на своята дъщеря. "Никой не ни обяснява какво точно ще стане, ако Гърция обяви банкрут."

Държавният фалит е единственото нещо, от което Мария наистина се страхува. Наскоро е чула по телевизията един термин от Аристотел, акрасия - да правиш нещо, знаейки, че е неправилно, защото нямаш смелост да постъпиш правилно. Мария се надява правителството на премиера Георгиос Папандреу да направи всичко необходимо, за да избегне най-страшния сценарий за Гърция. "Трябва да пестят, трябва да се промени манталитетът в страната", категорична е тя.