Не фалирай днес

С приемането на поредния антикризисен пакет от мерки Гърция си осигури още малко време. Дълговата бомба обаче продължава да тиктака

Стрелките на една бомба с часовников механизъм бяха преместени малко назад. Тя обаче продължава да тиктака все така неумолимо и опасно. Така накратко може да бъде описана ситуацията в Гърция след поредната бурна седмица, през която страната успя да се отдръпне от ръба на пропастта.

Но почти осезаемата въздишка на облекчение, която се чу в Европа и на международните пазари, е доста прибързана. Защото моменталният фалит беше избегнат, но финансовата трагедия в Атина, която заплашва да завлече цялата еврозона, съвсем не е свършила. Точно обратното - колкото повече се отлага трайното обезвреждане на гръцката дългова бомба, толкова по-скъпи и опасни ще бъдат щетите от избухването й.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
13 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  nicelog avatar :-|
  nicelog
  • - 1
  • + 8

  Бих се радвал редакцията да бъде по-смела, като предположи кой от сценариите ще се случи. За един познавач на гръцката политическа система това едва ли ще е толкоз трудно.

  Нередност?
 • 2
  jazzi avatar :-|
  jazzi
  • - 2
  • + 13

  Това, което писах по една предишна статия по темата, се отнася с пълна сила и за тази, а именно:
  Намирам, че към разглежданият въпрос следва да се подхожда от всички възможни гледни точки и да се търсят всевъзможни обяснения за кризата, протестите и решенията. Всички медии тръбят ключовите фрази "Криза", "Фалит", "Реформи", "Следващият заем", "Протести" и т.н. и от многото повтаряне те втръсват на хората, изпразват се от съдържание и при всичко това се подминават и остават на заден план фактите, които се съставляват и обуславят тези понятия. Ето някои мои предложения за подход към тези теми и понятия:
  1. "Кризата..." - състои се изцяло в неизпълнение на договорни задължения от страна на гръцкото правителство и ако има воля и споразумение от двете страни по договорното отношение до такава криза никога не би се стигнало и обуславящите я факти много лесно биха могли да се отложат във времето както това постоянно се случва с най-големия генератор на задължения и разни балони в света - САЩ заради действащите там корпорации, ФЕД, Уолстрийт и цялата схема борсови играчи, посредници, застрхователи, рейтингови агенции и т.н.
  2. "Фалит..." - може ли да фалира една държава изобщо е спорен въпрос, тъй като най-общо под Държава се разбира преди всичко дадена територия и населението в нея, т.е. дори да приемем, че цялата икономика и финансова система се сринат или дори изчезнат, както би сторило едно фалирало дружество, то земята и населението ще продължат да съществуват и да имат отношения помежду си, т.е. никога няма да фалират, а ще се върнат в едно начално положение.
  3. "Реформи" - това според мен е ключът към разбирането на цялата картина и съпътстващите проблеми защото именно реформите са спорният въпрос и именно към тях е насочено вниманието на ЕК и всички кредитори, както и на протестиращите...Сред цялата суматоха се разбра, че Гърция, респ. нейното население притежават големи компании - транспортни, телекоми, медии, енергийни, банки и др. Явно е, че гърците не са изяли и изпили всичко, а покрай това са си "спретнали къщурката", както казва мутрата ББ. Свидетели сме на това как Гърция и гръцкото правителство биват притискани да приватизират тези компании, което ще ги направи собственост най-вероятно на чуждестранни компании, свързани по някакъв начин с кредиторите. Безспорно е, че има възможност задълженията на Гърция да бъдат отсрочени, облекчени или опростени, но явно се предпочита варианта - приватизация, съкращения, дестабилизация...Помнете, че едно правителство може да провежда собствена политика само когато има лостовете за това, а какви по-добри лостове от държавни предприятия. Тук става въпрос и за независимост и за държавен суверенитет...За сравнение в България, след като накрая се приватизираха дори и печалившите отрасли като телекома БТК и енергоразпределението не остана нищо интересно за чуждите корпорации - ние сме изцяло зависими от чужди интереси и политики - в тези сектори държавната политика се осъществява от жалки регулатори, които са в услуги на корпоративния интерес, както пролича и от последното увеличение...Така, че зад кризата и реформите в Гърция, според мен, стои много повече от просто издължаване или отпускане на нов заем!
  4. "Следващият заем" - за това се говори така, че хората остават с впечатлението, че на Гърция ще бъдат отпуснати парични средства, с които правителството да се справи с кризата, но това изобщо не е така ако е вярно твърдението, че съществува дългова криза, нали?! Следователно голяма част от "следващия заем" ще отиде за обслужване на просрочените задължения и като цяло общият дълг и тежестта за погасяването му ще се увеличат, като освен това се поставя и условието за "реформи"...Така освен, че предлагаме да се гаси огънят с бензин, посочваме горящият като виновен и се представяме за пожарникари :) Според мен цялото упражнение е единствено в интерес на кредиторите на Гърция в лицето на разни банки и свързаните с тях политически и корпоративни интереси, а по всички личи, че гръцкото правителство удобно се е навело пред тях.
  5. "Протести" - аз приветствам съпротивата на гърците защото те показват разбиране към ситуацията и проблемите и не остават безучастни към всичко това. Като имаме предвид гореизложеното, аз не мога да ги виня и дори леко им се възхищавам за куража и им завиждам защото мечтая в родната ми страна най-после да се случи нещо подобно, но както се казва "А дано, но надали...". Тук сме си оФци и ни водят и ни стрижат и ни колят както си искат защото сме забравили завета и примера на дедите си, не помним какво пише на герба ни и сме допуснали разделението помежду си.
  Съжалявам, ако съм ви отегчил с дългото си изложение, но всичко това е малко по-различен поглед към фактите, които ни се излагат. Според мен тази версия е по-достоверна отколкото ежедневно набиваните ни от медиите и това е именно една от причините - не трябва да съчувстваме на гърците защото са вземали кредити, яли са и са пили и нищо не били направили - затова сега трябва да платят с отнемането на държавните предприятия, съкращения и данъчни тежести. Ние можем само да се радваме, че на нас вече всичко са ни взели, държавната власт са марионетки и фигуранти и сега спокойно можем да си пием ракията и да гледаме циркове :) Останете си със здраве!

  Нередност?
 • 3
  ivan_mitev57 avatar :-|
  Иван Митев
  • - 5
  • + 4

  Прилаганите по указания от Европейска комисия и международни финансови институции начини за подпомагане на гръцко правителство (стотици милиарди евро парични помощи, приватизационни програми, повишени задължения за данъкоплатци, намаление на държавни разходи и други) са непълноценни, защото запазват особено важна причина за криза в Р. Гърция.
  Същите не прекратяват допълнително развитие на стопански диспропорции и криза.

  Фалитът на Р. Гърция не е полезен, защото не разрешава проблема.

  Балканската страна е в криза, заради наличие на конкретна своя държавна финансова грешка.

  Същността на кризата в Р. Гърция през 2011 г. е съвкупност трудности за разрешение на „Противоречие на Джон Лоу” (т. е. съответните държавни власти са с ограничени парични ресурси за плащане на възможно неограничени разходи за закрила на потребителни качества на ползвани пари) в тази страна и запазване на съществуващи равновесия.

  Правителствените трудностти в Р. Гърция могат успешно да се преодолеят чрез съпътстващо приложение на противодействие с „Модел Ресурси М” срещу стопанска криза.

  Във фейсбук започнаха дискусии в група

  "Спасение на Р. Гърция от стопанска криза"

  http://www.facebook.com/?ref=home#!/groups/155767744495519

  Иван Митев - икономист

  Нередност?
 • 4
  dimhristov avatar :-|
  dreamer
  • - 2
  • + 8

  Как точно ще продадат активи за 50 млрд евро? Колко луди бизнесмени биха се намерили да си купят бизнес в Гърция за общо 50 млрд евро като знаят, че цяло едно поколение гърци не са образовани да правят пари а са научени само да харчат?

  Нередност?
 • 5
  kkk_20 avatar :-|
  kkk_20
  • + 14

  До коментар [#2] от "jazzi":

  1. Има голяма разлика между икономиките на Гърция и САЩ, не може да се сравняват. Икономиката на Гърция няма голям потенциал за разтеж и оттам за излизане от кризата вследствие на години популистка социална политика.

  2. Естествено крайния резултат от приватизацията, особено в момента няма да е благоприятен за Гърция, но алтернативата /фалит/ е много по-страшна.

  Икономическата логика е желязна и тя се прилага без значение дали става въпрос за човек, компания или държава. В последно време видяхме, че има и отклонение от правилото или принципа "too big to fail". САЩ си го позволиха по простата причина, че и те са "too big to fail". В ресултат на което САЩ са във фалит. Този принцип обаче едва ли ще се приложи към Гърция по няколко причини:

  1) Ако този принцип се приложи към Гърция, на опашката ще се подредят останалите "прасенца" .Германия и Франция са стабилни, но няма да издържат да носят на гърба си половин Европа

  2) В момента, в който германските банки се измъкнат от гръцката си експозиция и част от нея се поеме от ЕС данъкоплатците и МВФ, позицията на Германия рязко ще се промени.

  3) Излизането на Гърция от еврозоната няма да е чак такава драма след като се измъкнат банките. ЕС ще предпочете да запази цялото, жертвайки част. В противен случай рискува разпадането на съюза.

  Така че сценариите ще са протакане докато се случи 2), след това почти свободно падане. Купона свърши. Донесоха сметката...  Нередност?
 • 6
  boby1945 avatar :-P
  boby1945
  • - 2
  • + 7

  Има и по лош сценарии, гръцки андарти да излязат на улицата както направиха през 1944-45 и този път да пометат "псевдо" демократите, които управляват Гърция след черните полковници.... те ги умеят тези работи, гърците...

  Нередност?
 • 7
  dimiterptsvetkov avatar :-|
  uran
  • - 4
  • + 5

  страната успя да се отдръпне от ръба на пропастта
  ===================================
  Гърция на ръба на пропастта - едва ли. По-скоро ние сме там.

  Нередност?
 • 8
  rodopi avatar :-|
  rodopi
  • - 2
  • + 10

  15/5/ 2011 година
  Заключения от моето пътешествие в Гърция..........Ако Гърците са в криза с средна заплата 1500 евра, тогава ние отдавно сме умрели.
  Въобще прави впечатление, че в Гърция има много възрастни хора. Всичките са добре облечени, дядовците с гел на косата, доколкото я имат, а бабите – с фризури. Явно пенсиите си (над 600 евра) им стигат или си работят за добри пари, докато могат. У нас – всеки знае, ако нямат реституция, старците са декласирани елементи. Носят на децата старите дрехи или тия дето са си ги купували по Бай Тошово време, а когато наша баба даде 15 лева за фризьор – ела да ми кажеш ! Има редки изключения в големите градове, но те са редки и са изключения и веднага се набиват в очи. А гърците, въпреки че са най-пушещата нация в Европейския съюз, са и една от най-дълголетните. Обясняват го със зехтина, със спокойния начин на живот, с редовната умерена употреба на вино – не знам. Но си карат много хубави старини. А защо нашите са мизерници? Може би защото проявяват тъпата упоритост да гласуват винаги за тоя, който ги лъже най-много? И след това ги краде най-много – от лекарствата, от отоплението, от хляба, дори от живота им? В България средната продължителност на живота е със 7-8 години по-малка от средната за страните от Европейския съюз и тия 7-8 години са най-гнусната кражба, която българските политици са извършили. Да откраднеш на някой, макар и частично, живота му, си е, макар и частично, убийство. Но, никой не ни е виновен. Щом сме се надупили – ще ни...................

  Нередност?
 • 9
  rodopi avatar :-|
  rodopi
  • + 5

  Въпреки безпрецедентната финансова криза, в която е изпаднала, Гърция е взела странното решение да си купи от Русия десантни катери и 400 танка на стойност около един милиард евро.
  Русия и Гърция ще подпишат договори за доставката на танкове БМП-3М и десантни катери от типа "Зубр", съобщи руската осведомителна агенция ИТАР-ТАСС, цитирайки говорител на руското министерство на отбраната.
  Министрите на отбраната на Русия и Гърция Анатолий Сердюков и Евангелос Венизелос са обсъдили в Москва състоянието и перспективите на военно-техническото сътрудничество. В разговора си страните са засегнали и въпроса за доставка на въоръжените сили на Гърция на танкове БМП-3М. В момента се прави съгласуване на документите за договор, съобщи говорителката на руското министерство на отбраната Ирина Ковалчук.
  Според източник, близък на руското министерство на отбраната, подготвяният за подписване договор предвижда доставката на около 400 танка на стойност около един милиард евро. Решението за купуването на БМП-3М е било взето в края на 2008 г. при предишното гръцко правителство, но договор досега не е бил сключен.

  Нередност?
 • 10
  rodopi avatar :-|
  rodopi
  • + 2

  МРЗ в Гърция от 1/7/2011 се увеличи с по 1,6% а от 1/7/2012 ще се увеличи с по 1,7%, за неквалифициран, несемеен и без навършено трилетие стаж!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. 2011
  ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΟΧΩΝ Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. 1.7.2011- Υπολογισμοί με αύξηση 1,6%

  ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΟΙ 1.5.2009 ποσοστό αύξησης 1.7.2011 στρογγυλοποίσηση

  Ημερομίσθιο άγαμος χωρίς προϋπηρεσία 33,04 1,6 33,569 33,57
  Ημερομίσθιο άγαμος 1 τριετία 34,25 1,6 34,798 34,80
  Ημερομίσθιο άγαμος 2 τριετίες 35,89 1,6 36,464 36,46
  Ημερομίσθιο άγαμος 3 τριετίες 37,51 1,6 38,110 38,11
  Ημερομίσθιο άγαμος 4 τριετίες 39,15 1,6 39,776 39,78
  Ημερομίσθιο άγαμος 5 τριετίες 40,78 1,6 41,432 41,43
  Ημερομίσθιο άγαμος 6 τριετίες 42,43 1,6 43,109 43,11
  Ημερομίσθιο έγγαμος χωρίς προϋπηρεσία 36,34 1,6 36,921 36,92
  Ημερομίσθιο έγγαμος 1 τριετία 37,56 1,6 38,161 38,16
  Ημερομίσθιο έγγαμος 2 τριετίες 39,2 1,6 39,827 39,83
  Ημερομίσθιο έγγαμος 3 τριετίες 40,82 1,6 41,473 41,47
  Ημερομίσθιο έγγαμος 4 τριετίες 42,46 1,6 43,139 43,14
  Ημερομίσθιο έγγαμος 5 τριετίες 44,09 1,6 44,795 44,80
  Ημερομίσθιο έγγαμος 6 τριετίες 45,74 1,6 46,472 46,47

  ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ (μισθός) 1.5.2009 ποσοστό αύξησης 1.7.2011 στρογγυλοποίσηση

  άγαμος χωρίς προϋπηρεσία 739,56 1,6 751,393 751,39
  άγαμος 1 τριετία 801,17 1,6 813,989 813,99
  άγαμος 2 τριετίες 874,01 1,6 887,994 887,99
  άγαμος 3 τριετίες 946,84 1,6 961,989 961,99
  έγγαμος χωρίς προϋπηρεσία 813,52 1,6 826,536 826,54
  έγγαμος 1 τριετία 875,13 1,6 889,132 889,13
  έγγαμος 2 τριετίες 947,96 1,6 963,127 963,13
  έγγαμος 3 τριετίες 1020,8 1,6 1037,133 1037,13  Нередност?
Нов коментар