Моят дворец е и твой дворец

Избягалият в Саудитска Арабия йеменски президент Салех няма да липсва на сънародниците си

Моят дворец е и твой дворец

Саудитска Арабия е предпочитаната дестинация за прокудените в изгнание бивши диктатори

Марина Станева
4698 прочитания

Избягалият в Саудитска Арабия йеменски президент Салех няма да липсва на сънародниците си

© Reuters


Да си диктатор вероятно е доста приятна, но уви, несигурна работа. Винаги го има риска след някое и друго десетилетие да паднеш жертва на революция, подпалена от неблагодарни поданици. Тогава местата по света, където можеш да избягаш и да намериш сигурно и приятно убежище, не са толкова много. Те напоследък са особено популярни, предвид нарастващия брой диктатори, останали без работа. 

Саудитска Арабия си е спечелила репутацията на "тих пристан" за всевъзможни диктатори. Списъкът на специалните гости включва угандийския президент канибал Иди Амин, наскоро сваления от власт тунизийски държавен глава Зин ал Абидин Бен Али и ранения при атентат йеменски диктатор Али Абдула Салех. Пред сп. Foreign Policy принц Турки бин Мохамед ибн Сауд Ал Кабир, помощник-секретар в саудитското министерство на външните работи, обяснява, че така повелява традицията: "Не можеш да откажеш, ако някой дойде и поиска твоята помощ и защита."

Нещата обаче са малко по-сложни, твърди пред "Капитал" Рим Алаф, анализатор на Близкия изток и Северна Африка от британския институт по международни отношения Chatham House: "Саудитска Арабия е сред най-големите защитници на бруталните режими, тъй като управлението там също е авторитарно и репресивно. Саудитците не харесват идеята, че хората в региона започват да се борят за правата си." Алаф припомня, че при размириците в съседен Бахрейн Саудитска Арабия дори изпрати армията си да помогне на монарха там.

Семеен приятел

Бен Али например има конкретни причини да се спре на Саудитска Арабия като място за своето изгнаничество. "Съществуват дълбоки лични връзки между семейството на тунизийския президент и това на саудитския крал Абдула, тъй като Абдула е ходил на лов в Тунис и освен това има собственост там", разказва пред "Капитал" Герд Нонеман, професор в Института по арабски и ислямски науки в University of Exeter.

Според саудитската преса Бен Али се намира във вече неизползван дворец на крал Файсал в град Джеда на Червено море, където преди време той е настанявал почетните си гости. Бен Али пристигна в Джеда през януари заедно със съпругата си Лейла Трабелси и според слуховете - с 1.5 тона злато. Подгонен от революцията, сложила край на управлението му, той първо опита да кацне във Франция, разчитайки на връзките си с президента Никола Саркози. Франция изведнъж се оказа студена към него и след отказа там, Бен Али бе принуден да се отправи към Саудитска Арабия. В традицията на арабските диктатори да извъртат фактите така, че да пасват на техния светоглед, Бен Али тогава заяви, че никога не е смятал да напуска Тунис, а е искал да ескортира семейството си до безопасно място, но екипажът на самолета не се подчинил на заповедите му и излетял от Саудитска Арабия без него. Междувременно съдът в Тунис задочно го осъди на 35 години затвор по обвинения в незаконно присвояване и злоупотреба с държавни средства, отнемайки на диктатора всяко желание да види отново родната си страна.

"Всъщност Бен Али би предпочел да е някъде другаде, не в Саудитска Арабия, защото тя е много различна от Тунис", твърди пред "Капитал" заместник главният редактор на изданието North African Journal Алесандро Бруно. "Тунис е една от най-либералните арабски страни, почти като Европа, и затова президентът искаше да отиде във Франция. Така че можете да си представите колко им е трудно сега на него и на жена му." С това неволите на Бен Али не свършват, тъй като според слуховете той не е добре здравословно и получава медицински грижи след претърпян удар.

Йеменският пациент

Луксозна вила в Джеда вероятно щеше да бъде предложена и на йеменския президент Али Абдула Салех, ако беше подписал споразумението за предаване на властта, подготвено от Саудитска Арабия и Съвета за сътрудничество на страните от Персийския залив. Вкопчилият се във властта Салех обаче на три пъти размисляше в последния момент и въпреки масовите демонстрации, продължаващи вече 6 месеца, отказваше да слезе от поста. Неочакван атентат срещу президентския дворец го принуди да напусне страната тежко ранен и все пак да се възползва от гостоприемството на съседите си. Салех заедно с други пострадали висши управници и 35 души от фамилията си, отлетя по спешност в Саудитска Арабия да се лекува. Сега той се намира в болница в Рияд.

"Салех беше много лошо ранен и трябваше да отиде в сигурна страна, за да се погрижат за него. И най-близкото логично място беше Саудитска Арабия", обяснява Герд Нонеман.

По думите на Алесандро Бруно, саудитците традиционно подкрепят йеменския президент, защото са много притеснени от шиитските бунтове в северен Йемен, както и от атаките на йеменските разклонения на терористичната мрежа "Ал Каида". Въпреки де факто гражданската война, която се води в Йемен, Салех си е изградил образ пред съседите, че държи всичко под контрол. Атентатът срещу него сложи край на тази илюзия.

Миналата седмица с видимо обгорено лице и превързани ръце той се яви за първи път след атентата в телевизионно обръщение и каза, че е претърпял осем успешни операции. Салех обяви, че приветства поделянето на властта в Йемен, но подчерта, че това трябва да стане "в рамките на конституцията и законите". Подобно на Бен Али, Салех държи да се възприема като лидер, временно възпрепятстван да управлява. Неговият вицепрезидент вече съобщи, че, ако възстановяването му тече гладко, Салех има намерение да поеме отново управлението. "Рияд може би е притискан от САЩ да не позволява на Салех да се прибере в Йемен, но саудитците не могат да направят нищо, ако той реши да се върне", обяснява Бруно. Мнозина се страхуват, че ако това стане, в страната ще избухне още една гражданска война.

Нежеланият турист

Има поне един диктатор, който никога няма да се качи на самолета за Саудитска Арабия, ако реши да потърси място за изгнаничество. Става въпрос за либийския лидер Муамар Кадафи. Причината обаче не е бруталния начин, по който той се опита да потуши въстанието срещу него, нито друг морален проблем - мотивът е изцяло личен. Саудитците вярват, че през 2003 г. полковникът е кроял план да ликвидира крал Абдула.

"Независимо дали това е вярно или не, Кадафи е презиран от саудитците, а и се съмнявам, че някоя арабска страна ще го приюти, тъй като той има малко приятели в арабския свят", обяснява Герд Нонеман. Според него логичен избор би бил нещо далечно - например Венецуела. Алесандро Бруно пък смята, че либийският ръководител е налял толкова много пари в Африканския съюз, че ще поиска да му се върне услугата, като потърси убежище в Южна Африка или Уганда, както и в Мавритания.

А предположенията, че Кадафи си отива, в последно време се засилват. Негови приближени непрекъснато го изоставят, бунтовниците откриха нови фронтове по-близо до Триполи, а цял куп държави (сред които и България) официално признаха легитимността на Преходния национален съвет - временната бунтовническа власт в Източна Либия. Международният наказателен съд поиска ареста на полковника заради престъпления срещу човечеството, като така стесни и без това малкото му опции за бягство навън от страната. "Кадафи трябва да погледне държавите, които не членуват в Международния наказателен съд, иначе рискува да бъде предаден на тази институция", обяснява пред "Капитал" либийският експерт от Chatham House Ричард Далтън. Според него обаче полковникът ще остане да се бие до последната минута, след което освен изгнание може да избере и между две не толкова атрактивни опции - мъченическа смърт (малко вероятно) или да оспори легитимността на военната интервенция пред Международния наказателен съд (като така продължи битката по друг начин).

В изгнание у дома

Разбира се, пред диктаторите винаги има и друг вариант - просто да останат вкъщи. Като участник в две войни в Египет вече бившият президент Хосни Мубарак е виден националист и е убеден в своя принос за страната. "Затова и не мислеше, че ще бъде арестуван от собствените си военни" - така Алесандро Бруно обяснява защо след избухването на бунтовете на площад "Тахрир" египетският президент не е отишъл в изгнание, а е предпочел къщата си в курорта Шарм ел-Шейх. Това вероятно е станало след договорка с военните той да напусне мирно Кайро и да се премести със семейството си във вилата на брега на Червено море. Но никой не е предполагал, че обикновените хора ще се окажат толкова силни и ще поискат доскорошният им ръководител да бъде изправен пред съд.

"Мубарак заяви, че ще остане в Египет и ще бъде погребан на египетска земя. Той наистина си мислеше, че процесът ще му се размине. Подцени силата и гнева на народа и затова не предприе изгнаничество", обобщава Рим Алаф.

Ако беше решил да пътува, Мубарак нямаше да има никакви проблеми да се възползва от пакетните предложения на Рияд. Той има много добри връзки със саудитското кралско семейство. "Той е техен съюзник в продължение на 30 години, обяснява Герд Нонеман. Но беше много горд и напълно убеден, че не е направил нищо лошо, затова и остана в Египет. А сега вече не може да замине, тъй като е арестуван." Въпреки че е болен от рак, процесът срещу Мубарак е насрочен за 3 август. Обвиненията срещу него са свързани със смъртта на над 800 демонстранти по време на продължилите 18 дни бунтове.

Ако той си отиде за миг

В ситуацията, в която се намира Сирия в момента, международните анализатори са на мнение, че още е прекалено рано да се говори за изгнаничество на президента Башар ал Асад. Според експерта Рим Алаф режимът на Асад продължава да е много силен и е далеч от това да падне: "Все още много хора подкрепят президента, а и няма истински натиск от страна на САЩ и на ЕС." Така че Асад вероятно ще се бори до последно, като се опитва да убеди протестиращите, че ще проведе диалог и реформи, докато продължава да убива. Според правозащитните организации досега са убити над 1300 души, но Алаф прогнозира, че "ще мине много време, докато видим нещо драстично като в Тунис и Египет."

Но ако сирийският диктатор реши да потърси уют зад граница, той също може да избере най-предпочитаната дестинация - Саудитска Арабия. Въпреки че според Алесандро Бруно мястото няма да се понрави на Асад, който по образование е доктор, женен за инвестиционен банкер от Лондон, и в Европа се чувстваше като у дома си - преди да започне да избива протестиращи. "Той ще предпочете, ако може, да отиде в изгнаничество в Лондон или Париж, отколкото в някоя арабска страна", смята Бруно. За разлика от руските олигарси и действащите диктатори обаче, бившите такива обикновено нямат този избор.

Да си диктатор вероятно е доста приятна, но уви, несигурна работа. Винаги го има риска след някое и друго десетилетие да паднеш жертва на революция, подпалена от неблагодарни поданици. Тогава местата по света, където можеш да избягаш и да намериш сигурно и приятно убежище, не са толкова много. Те напоследък са особено популярни, предвид нарастващия брой диктатори, останали без работа. 

Саудитска Арабия си е спечелила репутацията на "тих пристан" за всевъзможни диктатори. Списъкът на специалните гости включва угандийския президент канибал Иди Амин, наскоро сваления от власт тунизийски държавен глава Зин ал Абидин Бен Али и ранения при атентат йеменски диктатор Али Абдула Салех. Пред сп. Foreign Policy принц Турки бин Мохамед ибн Сауд Ал Кабир, помощник-секретар в саудитското министерство на външните работи, обяснява, че така повелява традицията: "Не можеш да откажеш, ако някой дойде и поиска твоята помощ и защита."


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


9 коментара
 • 1
  pliok avatar :-P
  Пльок

  хубава статия и още по-хубаво заглавие :)
  Част от саудитците харесват Кадафи все пак, нали там си е организирал ранзи атентати...но това е въпрост вече не в коя държава си, а колко голям ислямист си.... Кадафи според мен, както и Асад, няма да се даде толкова лесно като Мубарак - и двамата имат прекалено много поддръжници :/ За изгнание и на двамата да не говорим, особено за първия - той по-скоро ще пусне бомба върху себе си и ще се постарае да изглежда така, че му е паднало отгоре от НАТО...

 • 2
  sabbath avatar :-?
  Sabbath

  Ужас-оказва се,че Асад е педераст-женен е за инвестиционен банкер от Лондон.

 • 3
  jiggy avatar :-P
  jiggy

  Резерват за талъсъми, и и октомврийската им бира ще бъде таман готова когато разни кастровци, кимовци и обамовци изплуват удавени на на повърхността.

 • 4
  donio avatar :-|
  donio

  Значи разбирам,че Саудитска Арабия е демократична страна с изградени демократични закони,където всеки може да живее свободно.Ха са я разберете или да вия обяснявам.Саудитският клан е наемник на САЩ и Израел и е готов да предостави наемници да воюват във всяка арабска и друга страна където са заплашени американо-ционистките интереси,което именно и прави.Е разбрахте ли сега кой е демократ и кой не е.Както и талибаните ако тръгнат отново срещу Русия ще станат демократи както и АЛ Кайда ,която в момента воюва срещу Кадафи е временно демократична организация.

 • 5
  lorie9 avatar :-|
  lorie9

  До коментар [#2] от "sabbath"

  Само вестници като "Труд" пишат банкерка, президентка, бизнесменка и директорка. Правилното е банкер, президент и т.н.

 • Sabbath

  До коментар [#5] от "lorie9":Знам,че е правилно,но е глупаво и смешно.Крайно време е,така както правилото да се пише след крайна съгласна ъ или ь е отменено,да се отмени и споменатата по-горе словесна перверзия.

 • 7
  manager avatar :-?
  Зам. Директор

  Не само в Сауди Арабия, но и в Дубай.

  Тези, които са ходили вече там би трябвало да знаят как се нарича на жаргон тази сграда и кой я населява. :):):)

  http://www.eislamicarabic.com/the-burj-al-arab/burj-al-arab-dubai.jpg

  Ще ви кажа, но малко по-късно. :-(

 • 8
  hamster_10 avatar :-|
  Hamster

  Па те са си братчеди...

 • 9
  venrus_2008 avatar :-P
  Bicho Raro

  с 1.5 тона злато.
  ******************

  Имам свободна стая в къщи, давам убежище на арабски или африкански дикататор, (не канибал), предлагам сигурност, храна три пъти дневно, сателитна телевизия, телефон и интернет, и всичко това, само срещу 100 кг злато годишно. Заинтересуваните да ми пратят ЛС.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход