Още много от същото
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Още много от същото

Протестите срещу сирийския президент Башар ал Асад ще стават все повече през започналия Рамадан

Още много от същото

Защо режимът в Сирия няма да падне толкова скоро

Марина Станева
3253 прочитания

Протестите срещу сирийския президент Башар ал Асад ще стават все повече през започналия Рамадан

© Reuters


Група мъже стоят на мост и хвърлят едно след друго в реката окървавени тела. Чуват се викове "Животни!", "Кучета!" и "Братя на проститутка!", докато телата падат като парцалени кукли и водата долу почервенява. Кадрите са размазани и неясни, заснети вероятно с мобилен телефон. Те бяха качени в YouTube и излъчени по CNN с изричното предупреждение, че може да шокират аудиторията.

След това в публичното пространство се завихри истинска буря – сирийската опозиция твърди, че видеото показва главорези на президента Башар ал Асад, които изхвърлят мъртви бунтовници. Някои международни анализатори обаче смятат, че това са войници на режима, убити от членове на съпротивата. Истинността на кадрите не може да бъде потвърдена, тъй като на чуждестранните журналисти след началото на бунтовете е забранено да влизат в Сирия . Независимо кои са жертвите във видеото, то показва, че насилието в арабската страна е достигнало нови нива и бруталността вече е всекидневие.

Сопи, ножове и пушки срещу танкове

Вече цяла седмица военни сили на режима на Асад, които включват над 100 танка, потушават размириците в сирийския град Хама, който в последно време фокусира съпротивата срещу властта. Очевидци свидетелстват за огромни разрушения и десетки тела по улиците. Пред британската ВВС запознати със случващото се разказват, че местните хора погребват близките си в дворовете и парковете, тъй като се страхуват да отидат до гробището. Обяснението на властта е, че само се "премахват барикади и блокади по пътищата, поставени от въоръжени групи на входа на града". В изявление на правителството, разпространено от държавната информационна агенция Sana, се казва още, че бунтовниците в Хама са "подпалили полицейски участъци, рушили са обществена и частна собственост и са горили гуми". Сирийското правителство обвинява за протестите салафити фундаменталисти и подкрепяни от западните сили екстремисти от криминални банди. Държавната телевизия излъчи репортаж, показващ "саботьори" с пушки, сопи и ножове, а един от тях е опасан с патрондаш и с калашников в ръце.

"Хама е поредната стъпка по пътя на един много жесток конфликт. Опозицията започна малко по малко да се въоръжава и това е пътят към гражданска война", коментира пред "Капитал" професор Джошуа Ландис, директор на Центъра по близкоизточни изследвания в университета в Оклахома, САЩ.

Според правозащитни организации поне 140 души са убити от миналата неделя насам, като жертвите са предимно от Хама. С това смъртните случаи на цивилни, откакто започнаха бунтовете през март, са над 1600, а на военни - 350. Повече от 12 600 души са арестувани, а други 3000 са в неизвестност.

Протестиращите се заканиха, че ще демонстрират всеки ден след вечерната молитва по време на започналия Рамадан. Активисти твърдят, че в сряда 50 000 души са протестирали в град Дейр аз Зор, 20 000 – в Дума, и 40 000 – в Хомс. Мащабните събирания на демонстранти не спират въпреки обещанията на Асад за реформи. Президентът обяви например, че ще издаде декрет, оторизиращ създаването на многопартийна система, с което ще се сложи край на десетилетията монопол на неговата партия "Баас". Това предложение според опозиционните сили влиза в графата "твърде малко, твърде късно". Подобни жестове и оферти имаше и при другите избухнали арабски революции, когато застрашените диктатори изведнъж се оказаха вече готови за отстъпки, но напразно. Друга причина за недоверието на протестиращите е фактът, че предишни реформи като отмяната на извънредния режим имаха минимален ефект, тъй като военните и танковете продължават да държат в хватка живота на гражданите.

На хоризонта помощ няма

След седмица дискусии Съветът за сигурност на ООН осъди действията на сирийското правителство, като заяви, че заклеймява "широко разпространеното нарушаване на човешките права и употребата на сила срещу цивилни граждани от сирийските власти". Това само по себе си е постижение, тъй като Русия и Китай силно се противопоставяха на изготвянето на резолюция заради опасения, че може да се стигне до военна интервенция с неясен край като в Либия.

От текста на декларацията обаче става ясно, че външна помощ (поне засега) няма да има. "Тази резолюция не означава нищо", коментира пред "Капитал" Рим Алаф, анализатор на Близкия изток и Северна Африка от британския институт по международни отношения Chatham House.

Европейските страни в Съвета за сигурност настояваха за по-остър тон, а отделни политици заявяваха категорично, че Асад трябва да си върви (генералният секретар на ООН Бан Ки Мун дори заяви,че президентът е "изгубил изцяло човечността си").

Сегашният документ наистина твърди, че трябва да се потърси отговорност от виновните за насилието, но подчертава, че единственото решение на кризата е "воден от самите сирийци политически процес". Освен това с цел да се вземе под внимание и мнението на Русия, декларацията призовава и двете страни на конфликта да спрат кръвопролитията, като така показва една балансирана позиция, която разпределя вината между режима и опозицията.

Една от причините за мекия тон на резолюцията е, че години наред САЩ и ЕС санкционират сирийския режим и го обвиняват в много неща (някои от които не са доказани). "Но с толкова много санкции в миналото вече им е трудно да решат какво още може да се направи. Какво друго оръжие им е останало? И изведнъж осъзнават, че не могат да направят много", обяснява Алаф.

Плаща ли Сирия цената на безкомпромисната резолюция за Либия? "Определено има  махмурлук след Либия", заявява пред "Капитал" Даниел Корски от Европейския съвет по външна политика. "Сега никой не бързаше с изготвянето на резолюция, тъй като има опасения, че всичко ще приключи с дългосрочна авантюра, от която няма да знаят как да излязат. Това попречи за вземането на твърдо решение като това за Либия."

Сирия не е Либия

Въпреки че на пръв поглед изглежда сходна, ситуацията в Сирия се различава от тази в Либия. На първо място според експерта Рим Алаф в Либия много хора искаха чуждестранната интервенция. Докато в Сирия дори опозицията отказва такава намеса. Друга причина е, че Триполи не разполага с козовете, които има Дамаск. Либия е оградена от Египет и Тунис, където вече имаше успешни революции. Докато Сирия се намира между Ирак, Ливан, Израел и Палестина и режимът винаги е изпращал посланието "ако нещо се случи с нас, ще възникнат проблеми другаде".

"И САЩ, изглежда, вярват, че сирийският режим може да създаде неприятности в различни райони, че е необходим, за да се справя с хаоса в региона", казва Алаф. Тя припомня, че преди няколко седмици братовчедът на Асад Рами Махлуф заяви пред в. New York Times, че стабилността на Израел зависи от стабилността на управляващите в Дамаск. Това е и причината, поради която в началото на сирийския конфликт Тел Авив говореше в подкрепа на Асад. А сега предпочита да мълчи.

Пореден дъх или последно издихание

Сега приятелите на Асад бързо се топят. И той може да разчита само на собствените си сили срещу разгневените маси. Което изобщо не е малко: "Асад все още има значителна подкрепа. И докато разполага с такава силна армия и никой във и извън Сирия не е способен да я спре, не можем да говорим за загуба на власт. Въпреки нарастващата ярост от това, че държавният глава използва армията срещу сънародниците си."

Джошуа Ландис също смята, че сме далече от това, което стана в Тунис и Египет: "Все още не се вижда краят на този режим. Той ще се задържи. Въпреки че опозицията говори как ще си отиде, той няма да падне. Гледаме нещата от грешен ъгъл. Сирия е много разделена религиозно страна. Светските интелектуалци, които виждаме по телевизията, са елемент от опозицията, но не са основната част. Сирийците са много бедни и гневни."

Според Ландис падането на режима ще дойде на бойното поле. За целта опозицията трябва да се организира, да се въоръжи, да събере пари и да се обучи. А това ще отнеме много време. Външната интервенция обаче не е отговор: "Чуждите войски само ще забъркат каша в Сирия, като в Ирак и Афганистан. Те няма да бъдат строители, а разрушители", смята експертът.

В цялото уравнение от много неизвестни едно е сигурно - режимът на Асад няма просто така да се сгромоляса. Президентът едва ли ще се качи на самолета и ще замине в изгнание. Властта трябва да бъде съборена с военни средства. А дотогава ще има още много от това, което се случва сега в Хама.

Кадрите от потушаването на бунтовете в Сирия са от неофициални източници - социални мрежи, YouTube, мобилни телефони.
Източник: Reuters
Достъпът на чуждестранни журналисти и фотографи в страната от началото на бунтовете е ограничен.
Източник: Reuters
Източник: Reuters
Източник: Reuters
Източник: Reuters

Група мъже стоят на мост и хвърлят едно след друго в реката окървавени тела. Чуват се викове "Животни!", "Кучета!" и "Братя на проститутка!", докато телата падат като парцалени кукли и водата долу почервенява. Кадрите са размазани и неясни, заснети вероятно с мобилен телефон. Те бяха качени в YouTube и излъчени по CNN с изричното предупреждение, че може да шокират аудиторията.

След това в публичното пространство се завихри истинска буря – сирийската опозиция твърди, че видеото показва главорези на президента Башар ал Асад, които изхвърлят мъртви бунтовници. Някои международни анализатори обаче смятат, че това са войници на режима, убити от членове на съпротивата. Истинността на кадрите не може да бъде потвърдена, тъй като на чуждестранните журналисти след началото на бунтовете е забранено да влизат в Сирия . Независимо кои са жертвите във видеото, то показва, че насилието в арабската страна е достигнало нови нива и бруталността вече е всекидневие.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
 • 1
  gullwing avatar :-|
  gullwing

  Добре е и да се добави, че в Сирия са се хванали гуша за гуша Иран и Саудитска Арабия - двата основни играча в региона. Иран бе много успешен в Ливан, където неговата Хизбола изтласка саудитско влияние.
  В Сирия Асад и неговите алавити са религиозно близки до иранските шиите, а мнозинство от населението са сунити, подкрепяни от Риад.
  Освен тези играчи всички останали са заинтересувани най-много от малко стабилност. Цветята от арабската пролет май им стават в повече.

 • 2
  kardinalat avatar :-|
  kardinalat

  Добре дошли в близкоизточното блато, тип "Индокитай". Либия е в състояние на паритет и гражданска война "всеки срещу всеки". Египет се тресе от продължаващи граждански протести. Тунис се опитва да организира и проведе избори. Йемен се стреля и разпада. Мароко, Йордания, и страните от Персийския залив се опитват под натиска на вътрешното недоволство да се модернизират в различна степен.

  а бурето "Сирия" вече гори. При взрива му ще видим разпадането на Ирак, раждането на новата Палестина и Кюрдистан. и новият Израел. Където социалните протести промениха политическия живот.

  Не е зле. Печалбата за Европа и България е факт.

 • 3
  izabell avatar :-|
  izabell

  Съпротива е имало и досега само че вече е открита форма на недоволство, поетапно, като морски талази, като пясъчна прелюдия
  наситена и динамична.Трагизмът е стъписващ.
  Поривът завладяващ
  и всеки се чувства участник в настоящето.
  Нека да видим как разбират и воюват за правата и свободата
  народи поели пътеки нажежени от Слънцето.

 • 4
  lima avatar :-|
  lima

  Изкушавам се да изровя статиите, бълвани на конвейер при началото на събитията в Арабския свят (не от Капитал), в който възторжено и почти просълзено присъстваше прехласването по "спонтанните" мирни протести срещу режимите (изведнъж всички се оказаха управялвани от режими) и желанието на зрелите арабски общества за демокрация, управление на народа и т.н. Няма да се уморя да го повтарям -демокрация във вида й, присъстващ в западните общества, просто няма как да се случи и да вирее в арабския свят. Грешно е да се подкрепят емоционално и сляпо галещи слуха идеи, без непознаване на местните история, особености, характеристики, вярвания, култура, бит дори и т.н.

 • 5
  gorid avatar :-|
  gorid

  Споделям казаното в коментар 4:Къда са журналетата,които дрънкаха изброените глупости? Те дори нямат достойнството да се извенят за сътворените от тях глупости. А вземаха добри пари...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK