(Не)Видимите амбиции на Китай

Въпреки протестите на САЩ, Пакистан е позволил на китайците да видят останките от хеликоптера, използван при акцията срещу Бин Ладен. Какво обаче търси Пекин?

Стелт вариант на хеликоптера UH-60 Black Hawk е бил ползван при акцията по отстраняването на Осама бин Ладен.
Стелт вариант на хеликоптера UH-60 Black Hawk е бил ползван при акцията по отстраняването на Осама бин Ладен.    ©  Reuters
Стелт вариант на хеликоптера UH-60 Black Hawk е бил ползван при акцията по отстраняването на Осама бин Ладен.
Стелт вариант на хеликоптера UH-60 Black Hawk е бил ползван при акцията по отстраняването на Осама бин Ладен.    ©  Reuters

Това е шамар, който САЩ няма да забравят. Пакистан, чиито връзки с американците се обтегнаха рязко след акцията срещу Осама бин Ладен на тяхна територия, изглежда са позволили на най-големия потенциален противник на Вашингтон - Китай, да огледа останките от специалния хеликоптер, използван в операцията. Поне така твърдят "New York Times" и "Financial Times", въпреки официалното отричане на Исламабад.

Желанието на китайците да се доберат до всеки грам американска военна техника не е тайна. Пакистан пък напоследък сътрудничи все по-активно с най-голямата и бързоразвиваща се азиатска държава - Китай дори финансира строителството на стратегическо пристанище на пакистанска територия, което да използва. Ето защо не е учудващо, че Пекин е получил достъп до разбилия се и взривен после хеликоптер UH-60 Black Hawk, въпреки изричния протест на САЩ. Източниците твърдят, че китайската армия дори е взела части от хеликоптера.

Това, което Пекин най-вероятно търси, са нови данни за стелт-технологията на американците. Американските власти не разкриват информация за конкретните характеристики на използваните хеликоптери, тъй като, по всичко личи, самото им съществуване е държавна тайна. Морските пехотинци дори са взривили останките на хеликоптера преди да завършат мисията си, за да скрият възможно най-много детайли за конструкцията и техниката му.

Според изтеклите снимки на падналия хеликоптер, той е бил модифициран с цел да бъде максимално безшумен и абсолютно невидим за конвенционалните радари и противовъздушни системи. Подобреният Black Hawk е разполагал с модифициран ротор на опашката за намаляване на звука, както и специално сребърно покритие, блокиращо инфрачервените лъчи, които се използват за прихващане на летателните съдове от противовъздушните системи, твърди Global security.

Американците има защо да са бесни на Пакистан. Китай вече има един успешен прецедент за кражба на стелт-технология. След като в началото на тази година страната тества първия си невидим за радарите изтребител, стана ясно, че китайските инженери са ползвали познания от сваления над Косово през 1999 г. американски F-117 стелт изтребител.  

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


28 коментара
 • 1
  james1 avatar :-|
  james1

  Американски убийци!

 • 2
  mik2 avatar :-|
  mik2

  Янките да не се "косят" толкова. Китайците и без това рано или късно пак щяха да "измъкнат" нужните сведения. Технологиите, които използуват фирмите, работещи на китайска територия са толкова високи, че е въпрос на време Китай да стане една от водещите световни сили, освен ако не се появи някой нов прецедент като Тянънмън, който да "бутне" комунистите от власт..

 • 3
  pruch avatar :-|
  pruch

  Китайското Copy-Paste работи добре когато иде реч за гащи и презервативи но във военните технологии вероятноста да се сдобиеш с остаряла и вече отхвърлена технология е повече от голяма.

 • 4
  deemer avatar :-P
  Deemer

  До коментар [#3] от "pruch":

  Няма нещо на което китайците да не могат да направят Copy-paste. Не са особено креативни, но в копирането са ненадминати.

 • 5
  tucker_case avatar :-P
  tucker case

  китайците толку стелт ше земат да ги прават че никой немой ги виде...

 • 6
  gost22 avatar :-P
  gost22

  С тези изцепки, Пакистан май ще си изпроси "освобождение"...

 • 7
  mahito avatar :-|
  mahito

  Наи-интересното е, че Китаи колкото и да са кофти за нацията си в краткосро4ен период (или поне за ниско-платената работна р'ка), пак правят вси4ко по силите си, за да осигурят б'дещите поколения, докато Америка гледа само да им е добре на сегашните хора, но не инвестира достат'4но в б'дещето си и в защитата на това б'деще

 • 8
  loyola avatar :-P
  loyola

  До коментар [#6] от "gost22":

  Тук обаче ще им е "леко" трудно да спретнат едно "освобождение", тъй като:

  1. Пакистан е ядрена сила, която има доста голяма и добре обучена и снабдена войска.
  2. Пакистан е стратегически и геополитически партньор на САЩ и Великобритания и това те много добре го знаят и използват без да им пука особено! ;)

 • 9
  timtim avatar :-|
  Marin Pavlov

  James, да не си на заплата при Бин Ладен?
  Или при Гоце?

  Всъщност разликата е малка.

 • 10
  zadnevnik avatar :-|
  zadnevnik

  Да да и от като видите от кого е пусната "новината" ...

  Може и да има "освобождение" наистина :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход