Новият брой:
Продаден ли е мачът за еврото

Пазарите отново натиснаха паник-бутона

След няколко дни на привидно спокойствие, капиталовите пазари отново се сгромолясаха.

Надеждите за по-светли дни все повече отслабват и във Франкфурт
Надеждите за по-светли дни все повече отслабват и във Франкфурт
Надеждите за по-светли дни все повече отслабват и във Франкфурт    ©  Reuters
Надеждите за по-светли дни все повече отслабват и във Франкфурт    ©  Reuters

След няколко дни на привидно спокойствие, капиталовите пазари отново натиснаха паник-бутона и днес се сгромолясаха с още 5%.

Причината са нестихващите притеснения за дълговите проблеми в Европа и отгласът им върху банките на Стария континент.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
35 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  ivan_mitev57 avatar :-|
  Иван Митев
  • - 27
  • + 5

  Паниката по борсите е заради последици от катастрофална държавна финансова грешка (ползване на "Незлатни пари" при непригоден за тях начин на държавно финансово управление от време със "Златни пари"), която скоро бе разкрита, лесно може да се прекрати и кризата да бъде неутрализирана.
  Сегашната стопанска криза е "детска болест на пазарна икономика" и може успешно да бъде премахната чрез прилагане на подобрено държавно финансово управление.

  Нередност?
 • 2
  birdman avatar :-|
  birdman
  • - 1
  • + 15

  Все по-чести ще са тези резки амплитуди на пазарите , спад за 1-2 дни после възстановяване за 3-4 дни .... така ще е докато политиците не намерят дългосорчни решения на дългосрочните си и фундаментални проблеми , а не да търсят краткосорчни решения на дългосрочни проблеми ! Една декларация на Фрамнция и Германия съдъръжаща 3 точки и добри пожелания няма как да намалят бруталната задлъжнялост на масата в Ерозоната и крехкия икономически растеж !

  Нередност?
 • 3
  b.davidkov avatar :-|
  masay
  • - 2
  • + 19

  От 80-те години т.н. "рейгъномика" направи чудото - всеки може да живее на кредит! Така се помпаше икономиката. Оттогава финансовата пирамида за повишената покупателна способност с отложено плащане постепенно завладя света. Всяка пирамида рухва. Може би това са първите трусове на резсипването на новата финансова система. По традиция последните плащат сметките... Не съм чувал за друго чудодейно спасение: някой трябва да плати.

  Нередност?
 • 4
  mirohero avatar :-|
  mirohero
  • - 7
  • + 6

  Плащането е лесно - 10-50% данък на финансови транзакции, или транзакции с благородни метали/комодити от не-консуматори, и парите отиват към бъджетен харч, за да се намали дефицитът...Това съм сигурен, че вече са го измъдрили, чудя се кога ще го приложат. Предполагам текат преговори в момента къде ще се харчи и кой ще учавства в деленето на баницата. Спасяват се така дългосрочните пенсионни фондове, дребните риби по борсите отиват курбан -населението е спокойно...поне в САЩ и Зап Европа.

  Нередност?
 • 5
  b.davidkov avatar :-|
  masay
  • + 7

  До коментар [#4] от "mirohero":

  Добре, но и това само отлага във времето. Финансистите и правителствата побеляват от думата "фалит" и с такива мерки за преразпределание поотлагат неминуемото. Онзи условен Джон от Мисури, който е ипотекирал на банката 120% условната си къща, а тя го е шитнала на хедж фонда с все ливадката му отпред, въобще не се замисля, че в свиващите се пазари стойността на имота му пада, а с това и покритието на растящия му дълг към банката (разбирай фонда). Е, да смятам ли, че акулите ще си резнат от печалбите това, с което Джон без да иска ги е завлякъл, като са му купили ипотеката? Ами... И за да не се шашкат Джоновците, правителството, което няма интерес от масови сътресения сред народонаселението, порегламентира казуса. Но задълженията на т.н. Джон си остават. Той не може вече да ги плати. Кой ще нулира сметката?

  Нередност?
 • toto_riina
  • - 4
  • + 9

  До коментар [#4] от "mirohero":

  Рядко пиша коментари, но искрено се възмутих от горната глупост.
  Няма как обаче да ти обясня какво безумие си изръсил, защото ще ми се наложи да ти обясня как работи световната икономика, финансовите пазари и прочие въпроси, които очевидно не са ти ясни.
  Хората, като мен, които са учили, проучвали, инвестирали, рискували и седят и работят, "отиват курбан ", за да може да има "бъджетен харч"! И това било спасявало "дългосрочните пенсионни фондове". Ти ненормален ли си, какво ти е?! И при това да се обложат стоките и ценните метали(!), предполагам, защото рязко им се покачи цената.
  Първо, който фалира, това си е негов проблем, защото всеки има глава на раменете си и трябва да носи отговорност за взетите решения.
  Второ, ако фондовете, пенсионни или не фалират, това е, защото допускат грешки и ако не ги поправят, никога няма да излязат на плюс.
  Трето, какво да го е*б има общо "бъджетен харч" с пенсионните фондове?!
  Четвърто, защо трябва аз или който и да било да плаща за грешките на някой друг?
  Пето, защо тези, които можем да ги наказват с до 50% данъци и да ги дават на идиотите, които не могат?!
  Шесто, ти изобщо знаеш ли как се определя цената на дадена стока, защото ми се струва, че именно тях искаш да облагаш с данъци заради растящите цени?
  Седмо, имаш ли дори изобщо бегла представа какви са икономическите последици от подобно повишение на данъците?
  И т.н. и т.н.
  А ти понеже искаш да ми вземеш до 50%, 'щото не знаеш как да правиш пари, си тръгнал да подлагаш г*з, като мъжете си мерят п*шките, а искаш да спасяваш някой си. Естествено искаш да използваш и силата на държавата репресирайки честните хора. Като си толкова на зор, плащай ти с до 50% повече данъци доброволно. Вярвам, че от НАП няма да ти върнат парите.
  Писна ми от комунисти, които искат да взимат от тези, които МОГАТ и го правят, а понеже са бездарни, ограничени, невежи, мързеливи, страхливи искат от държавата да го направи вместо тях. Изобщо, защо смяташ, че до 50% от тези пари принадлежат на някой друг, освен на човека, който ги е изкарал?! Аз поемам риска, аз съм учил, за да направя инвестицията, аз съм този, който всеки ден следи статистиките и правя проучванията. С какво ти, държавата или някой друг е заслужил парите ми? ЗАЩО?!

  Нередност?
 • 7
  opsss avatar :-|
  Opsss
  • + 10

  Нормално. Мечият пазар е в началото. Имаше няколко интересни графики преди дни в b.i. http://read.bi/p9osz5. Ямболията е прав, че декларацията на Меркел и Саркози прозвуча в стил: "Адриано Челентано каза добър вечер". Европа все по-бавно загрява и това е признак, че тази прекалена бюрокрация по-скоро пречи, отколкото помага. По-интересно е да се концентрираме върху ефектите за България. Не знам каква е тази секта от псевдо икономисти, които проповядват, че тези събития няма да се отразят на страната. Наивно е да се твърди подобна глупост.
  Някой коментира данъка върху финансови транзакции. Той касае валутната търговия и изобщо няма да бъде в такива огромни размери. Едва ли ще се приеме, защото няма особен смисъл от него. Нещата са доста по-сериозни. Без политически, административни и структурни реформи номерът няма да мине. Добре е г-н Барозу и его команда да започнат да се замислят за това. Парите не се влияят от размахване на пръстчета.

  Нередност?
 • 8
  mirohero avatar :-|
  mirohero
  • - 2
  • + 11

  До коментар [#6] от "toto_riina":

  Разбирате ли, аз това го работя от доста време, в Щатите, и от няколко години споделям моите "знания" и слухове /това второто е по-ценното/ по българските форуми...може би не за всеки тук моите идеи са "глупости".
  Никъде не съм твърдял, че подобни мерки са "честни", но и досега не съм видял справедливост в пазарната икономика. Всъщност логиката е много проста - ако мога да ти взема нещо, ще го взема - така работи пазарът. Това, че Вие смятате че отнемането на Вашите пари насилтвено е несправедливо, си е за съжаление само Ваш проблем. Казано е в Рим - победителите са винаги прави...а ситуацията в момента дава възможност да се появят "победители" :).
  От макро гледна точка концентрацията на пари не е хубаво нещо, забавя икономиката, понеже остават извън производствения цикъл. Така че раздаването на пари на " бездарни, ограничени, невежи, мързеливи, страхливи" е идеалното решение, отколкото държането им от Вас, ако няма да ги ползвате за потребление. Всъщност колкото по-голяма част от Вашите пари се "подарят" на "идиотите", толкова по-вероятно е те веднага да ги изхарчат за стоки и услуги. Поне в Щатите това се прави чрез "стимулиране"-то на хора като Вас да инвестират/дават на заем/ парите си и после да се надяват да си ги вземат някой ден обратно.

  Междувпрочем, говорех за данък върху определен вид транзакции, нещото което Саркози и Меркел обявиха, но в малко по-разширен вариант. Ефектът ще бъде в рязко поевтиняване на суровините, понеже се отнема ликвидността им, и същевремено се генерират фискални приходи и то без да се закачат данъци върху дохода.

  Коментирам ситуацията в САЩ. За България нито имам желание, нито имам право да налагам гледна точка. НАП ми е точно през .... както се казва.

  Нередност?
 • 9
  dimhristov avatar :-|
  dreamer
  • - 4
  • + 2

  До коментар [#8] от "mirohero":

  Проблема е точно в генерирането на фискални приходи. Разходите на държавата са най-неефективно изразходваните пари по принцип. Даже без да говорим за уреждане на лични интереси. Самата функция на държавното управление да преразпределя доход е една огромна грешка за какъвто и да е икономически модел.

  Нередност?
 • 10
  boby1945 avatar :-P
  boby1945
  • - 1
  • + 5

  Много сложно си го обаснявате, а работата е проста, като бобена чорба... Конкретно "днешното падане" на борсите е свързано с непремерените приказки на Меркелица и Саркозето преди няколко дни... Лъсна че най-големите икономики на ЕС се управляват (в известна степен) от хора без разбиране на проблемите, без идеи и без практически възможности да направят нещо, които са и достатъчно нахални да се изтипосат в "ефир" и да цепат глупости на всеослушание....
  Ако си бяха мълчали с умен вид, поне щяха да излъжат хората че мислят усилено как да решат проблемите....
  Не могат да се справят с дълговете на Гърция, тръгнали да оправят световната рецесия... тяхната работа по нашия край се нарича: "нямат пи..а за мишка, ще оправят котка, че била по кротка"
  После що сме в криза?

  Нередност?
Нов коментар