С предпазливи стъпки напред

Омразата към Кадафи ги обединява, но от правителството на бунтовниците зависи да не остане само това

С предпазливи стъпки напред

Либия ще направи своите собствени грешки. Но бъдещето й изглежда оптимистично

Красимир Янков
3021 прочитания

Омразата към Кадафи ги обединява, но от правителството на бунтовниците зависи да не остане само това

© reuters


С триумфалното превземане на укрепения бастион на Муамар Кадафи "Баб ал Азизия" голямото приключение за Либия едва започва. Полковникът все е жив някъде там, а страната крачи с големи стъпки напред към неизвестното, надявайки се на най-доброто.

Въпреки празничното настроение в Триполи в големи части на столицата продължава да няма вода и ток. Хуманитарната криза изглежда като все по-реална възможност. А въпросите какви точно са отношенията между бунтовниците стават все по-актуални. С настъпването на новата ера в Либия започна и преброяването на международните й приятели, всеки от които преследва собствен интерес в богата на природни ресурси държава. Лесно е да се прокарат аналогии между Афганистан и Ирак след чуждите инвазии и Либия днес. И в трите държави съществува разделение на племенна основа и външните сили изиграха решаваща роля в свалянето на режима. Има обаче няколко фактора, които поставят Либия в уникално положение и дават шанс бъдещето й да се развие далеч по-добре, отколкото в другите две държави.

С Коран и автомат

Въпреки че ролята на НАТО и чуждите войски на земята за победата над Кадафи е неоспорима, тази битка беше спечелена от бунтовниците. Поне привидно. Това е и нужният ефект, коментира политологът Саид Садек от Американския университет в Кайро за "Капитал". "Така изглежда войната в очите на либийците и ислямския свят - победата беше на бунтовниците. Това е важно за бъдещето на страната", смята египетският анализатор. Той оприличава ситуацията в Либия с тази в Никарагуа през 80-те години на миналия век – външните сили се намесиха не толкова явно, нямаше маршируващи дивизии с чужди униформи, а действащите на земята войници се преоблякоха в цивилни дрехи. За разлика от намесите в Афганистан и Ирак операцията в Либия беше открито подкрепена от влиятелни мюсюлмански държави, включително и от организацията "Ислямска конференция". Всичко това подейства като обединяващ фактор сред самите либийци и ги накара да повярват, че сами са способни да свалят Муамар Кадафи. Разбира се, щом пушекът на оръжията се разсее, бунтовниците ще погледнат внимателно един към друг, но докато полковникът все още не е хванат, това няма да се случи, смята Садек.

Парадоксално, но търсенето на Кадафи засега действа като спойка между ислямистите, племената, хората от бившия режим и завърнали се от чужбина либийци, казва египетският политолог. За да бъде избегната съдбата на Ирак, където Саддам Хюсеин успешно се укриваше няколко месеца и успя да организира съпротива, разпалила гражданската война, либийският диктатор трябва да бъде заловен. В страната обаче има доста удобни места за криене.

"Либия е голяма държава. Пустинята е наистина огромна, а границите с африканските републики на юг са просто условни. Затова бунтовниците ще имат нужда от чужда помощ, за да заловят Кадафи и да не последват печалния иракски пример", смята Садек. На същото мнение е и Шашанк Джоши, преподавател по политология в Кембридж и анализатор в Института на кралските обединени служби в Лондон (RUSI), който е склонен да вярва на твърденията на бунтовниците, че бившият диктатор е още в Либия. "Възможно е Кадафи да се намира в Бани Уалид, но не и в Сирт. Ако беше в родния си град, полковникът със сигурност щеше да се появи някъде. В Южна Либия има райони, където лоялните племена може още дълго да го укриват и защитават", посочва лондонският анализатор пред "Капитал". Стигне ли се до сблъсък, бунтовническите войски могат да бъдат поведени от ислямистите в Либия, имащи опит в партизанска война и най-вече мразещи Кадафи до дъното на душата си. Един от тях е прилежно избръснатият командир на щурма на Триполи Ахмед Белхадж. Бунтовникът лично е изпитал суровостта на режима, излежавайки 6 години в ужасяващия затвор "Бу слим" в Триполи, защото е бил член на Либийската ислямистка бойна групировка - джихадистка организация, известна с връзките си с "Ал Каида" и талибаните в Афганистан. Биографията на Белхадж включва и участие в бойните действия срещу съветските войски в Афганистан през 80-те години на миналия век. Той попада и в полезрението на ЦРУ, като през 2004 г. е арестуван в Малайзия, разпитван в Тайланд и екстрадиран в Либия, където е хвърлен в затвора, посочва в. Independent.

Той и други както него, разбира се, ще имат своя идея каква да бъде свободна Либия – например ислямски емират, смята Садек. Британският анализатор Шашанк Джоши е съгласен, че както навсякъде в арабския свят, ще изплуват крайни ислямисти. Те обаче ще бъдат маргинализирани, ако преходът успее. "Важно е да се разбере генезисът на тези групировки. Те са създадени в условията на дългото управление на Муамар Кадафи и главната им цел беше премахването му", смята Шашанк Джоши. И добавя: "Ако правителството на бунтовниците успее да създаде стабилни структури на властта, които да не носят сянката на стария режим, ислямистите просто няма да имат причина за съществуване."

Усещане за липса

Продължилото 42 години управление на Муамар Кадафи маркира и отношенията на Либия със света. Сега ефектът вътре в страната може да бъде усилен от бързо демократизиращите се съседи Тунис и Египет, смята Саид Садек. И двете държави имат интерес в демократичния преход в Либия и ще се опитат да окажат необходимата помощ. За други обаче, най-вече Алжир и Русия, падането на полковника от власт може и да не е лоша новина, но със сигурност не е такава, която са очаквали с нетърпение. Москва призна бунтовниците за легитимни представители на Триполи чак на 1 септември, часове преди срещата "Приятели на Либия" във Франция. На форума в Париж се говореше основно за бизнес и бяха договорени споразуменията за възстановяване на страната. За да избягат от неловкото положение, руските дипломати посочиха, че "Русия е единствената държава, непрекъсвала отношенията с Либия от 1955 г. насам, независимо кой управлява в Триполи".

Колебливата позиция на Москва всъщност може да не се окаже фатално лош избор. Тя не скъса връзките си с Кадафи до последно, а от принципни причини избегна солидаризирането с НАТО, припомня пред руското радио "Свобода" Алексей Малашенко от центъра "Карнеги" в Москва. "Бунтовниците едва ли ще са толкова отмъстителни и неразумни, че да сложат кръст на отношенията и инвестициите от държави като Русия, Китай и Индия. Предполагам, че съществуващите договори ще бъдат спазени, но Москва няма да може да спечели нови петролни концесии или договори за възстановяване", смята анализаторът Джоши. Руснакът Малашенко е по-скептично настроен. Според него старите инфраструктурни договори са в интерес на всяко ново либийско правителство. Но оръжейната промишленост на Русия може да не намери толкова щедър купувач в лицето на новите власти в Триполи, които и да са те. При всички случаи интересът на Москва е да съхрани единството и целостта на Либия, защото само така може да запази нещо от сключените по времето на Кадафи договори, заключава руският анализатор.

За другия важен съсед на Либия - Алжир, нещата не изглеждат много добре. Властите все още не са признали Преходния национален съвет (ПНС), а, изглежда, нямат и намерение. Нещо повече, те дадоха убежище на част от семейството на полковника. На браздата между Либия и Алжир се появи и най-малкият член на клана Кадафи– дъщерята на Аиша Кадафи, родена часове след бягството от Либия (виж карето).

Позицията на авторитарния президент на Алжир Абделазиз Бутефлика е лесно разбираема. Страната е "затисната" от демократизиращ се Тунис и от Мароко, където монархът Мохамед VI реши да изпревари събитията и въведе поправки в конституцията, намаляващи правомощията му. Така двете от трите съседни арабски страни дават заразителен пример, който Бутефлика не е готов да последва.

"Това (непризнаването на ПНС - бел. ред.) е нормално поведение за един авторитарен режим. Те са притеснени от проблемите "в квартала" и искат сякаш да се отделят с огради от случващото се, спирайки проблема на границата си", разяснява египетският политолог Садик. В ерата на интернет информационната изолация на една държава изглежда загубена кауза. Със сигурност обаче бунтовниците в Бенгази няма да забравят действията на алжирските власти. Премиерът на правителството на ПНС Махмуд Джибрил нарече даването на убежище на семейство Кадафи агресия срещу либийския народ. 

Парите не са проблем

Отношенията със съседите в момента изобщо не са сред първите задачи за новата власт в Либия. Проблемът, който трябва да бъде решен възможно най-скоро, е недостигът на пари. Много пари. Това обаче може да се окаже по-лесно, отколкото изглежда, смята Шашанк Джоши. Без да е приета официална резолюция от Съвета за сигурност на ООН, Великобритания, Франция и САЩ изпратиха над 3 млрд. долара размразени авоари на стария режим, половината от които в прясно отпечатани банкноти. А общата сума, до която може да получат достъп бунтовниците, варира между 60 и 160 млрд. долара. "Дори да не успеят да възобновят производството на нефт навреме, малкият, но свръхбогат Катар може винаги да се притече на помощ", добавя Джоши.

Подсигурена със средства и обединена от омразата към Кадафи, Либия изглежда готова за бъдещето. Докато полковникът продължава да се крие, бунтовническото правителство трябва да успее да постигне стабилност в страната и да започне изграждането на институции, които да понесат тежестта на една неопитна демокрация. Трябва да бъде помислено и за диверсифициране на икономиката на държавата, за да не разчита тя само на петролната промишленост, смята Саид Садек. "Работа, трябва да бъде осигурена работа", посочва еднозначно египетският политолог.

В крайна сметка Либия започва в много по-добри позиции, отолкото Афганистан или Ирак. Преди 2001 г. в Афганистан се водеше продължаваща четвърт век гражданска война и цяло едно поколение беше свикнало да живее в постоянен конфликт. А инвазията в Ирак беше много лошо планирана, припомня Шашанк Джоши. "Либия ще направи грешки. Тези грешки обаче ще бъдат нейни собствени", смята британският анализатор. Предстои да разберем какви ще са те.

Един либийски сериал

Съдбата на полковник Кадафи и семейството му все повече започва да прилича на история, излязла изпод перото на някой турски сапунен сценарист. Първо, част от семейството на диктатора се появи на границата с Алжир, след което получи убежище в съседната държава. На самата гранична бразда дъщерята на Кадафи Аиша е родила момиченце в един от шестте бронирани мерцедеса, с които според бунтовниците се е придвижвало семейството.

Освен това Аиша, смятана за единствената дъщеря на Кадафи, може изведнъж да намери своята считана за отдавна загинала сестра. Ровейки в документите из бившите правителствени сгради, бунтовниците намират снимка на Хана Кадафи – дъщерята на полковника, смятана за убита още като малко дете през далечната 1986 г. по време на ударите на САЩ върху "Баб ал Азизия" в отговор на атентата в берлинската дискотека, където загинаха американски военни. На снимката Хана обаче изглеждала по-възрастна. Същевременно служители на швейцарска банка потвърждават, че при тях е идвала жена, която се е подписвала като Хана Кадафи.

Драматично се развиват и отношенията при синовете на полковника. Саади и Сейф ал Ислам (за които също се твърдеше, че били задържани) направиха две коренно противоположни изявления. Саади заяви в телефонен разговор с канала "Ал Арабия", че е готов да преговаря с бунтовниците от името на баща си. В същото време по телевизия "Ар рай" се появи и статичен образ на Сейф, който се закани да води война на изтощаване с НАТО и съюзниците. Какво мисли за всичко това Кадафи-старши продължава да е все така неясно. "Не сме жени и няма да се предадем", заяви загадъчно полковникът по време на последното си обръщение. Кадафи беше известен с личната си охрана, изцяло съставена от жени телохранители.

С триумфалното превземане на укрепения бастион на Муамар Кадафи "Баб ал Азизия" голямото приключение за Либия едва започва. Полковникът все е жив някъде там, а страната крачи с големи стъпки напред към неизвестното, надявайки се на най-доброто.

Въпреки празничното настроение в Триполи в големи части на столицата продължава да няма вода и ток. Хуманитарната криза изглежда като все по-реална възможност. А въпросите какви точно са отношенията между бунтовниците стават все по-актуални. С настъпването на новата ера в Либия започна и преброяването на международните й приятели, всеки от които преследва собствен интерес в богата на природни ресурси държава. Лесно е да се прокарат аналогии между Афганистан и Ирак след чуждите инвазии и Либия днес. И в трите държави съществува разделение на племенна основа и външните сили изиграха решаваща роля в свалянето на режима. Има обаче няколко фактора, които поставят Либия в уникално положение и дават шанс бъдещето й да се развие далеч по-добре, отколкото в другите две държави.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


6 коментара
 • 1
  donio avatar :-|
  donio

  Появяват се информации,че САЩ и Израел са помогнали и помагат на Кадафи да се укрие.Мътилката е още по-голяма тъй като голяма част от попадналото в ръцете на бунтовниците въоръжение е в ръцете на Ал Кайда и онзи дето го споменават по-горе по всяка вероятност е човек знаете на кого за ориентиране в "правилна" посока на Ал Кайда.
  Тъпата позиция на Русия ще й срува мого включително влошаване на отношенията с Венецуела и други страни от Латинска Америка.Честото предаване на съюзниците и неопределените флиртове с НАТО без да е член на организацията може да й изиграят лоша шега.Това момче там не си дава сметка,че след Югославия,Ирак,Афганистан,ибия ,Сирия и Иран може да дойде и неговия ред.Още повече,че Дж.Кери в своя реч миналата седмица заяви,че "не само арабските народи,но и народа на Русия жадува за демокрация".Още повече че чеченците имат и правителство в изгнание и няма да има нужда от признаване на някакви "временни съвети".Процедурата ще бъде по опростена.

 • 2
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#1] от "donio":
  Дж.Кери да не подкокоросва нещастните чеченци, че да не се повтори историята с Наакашвили...... корназ, после си ядем връзката....

  А чеченците изгнаници, ако се разшават, могат да отнесат още един бой, наред с многото бой яден от 1828 насам, колко му е?

 • 3
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Каквото и да правят либиийците от сега натам, бледоликите този път ще ги прецакат и ги чака съдбата на другите "нефтени" африканци - нигерийците, и то ако имат късмет, щото и историята от Руанда може да се при-повтори и в Либия, колко му е племената са повече от 140, все ще се намерят две да започнат да се колят... пък и вариВантът Иран също пасва, що не втора ислямска република.... и Иран има нефт, но си има и шариат.....

 • indianeca

  В момента в Либия загиват деца, благодарение на същите които пуснаха атомната бомба над Хирошима. САЩ и НАТО са убийци на деца!!!

  “Най-жестоките изстъпления” в Триполи са извършени от “британски военни”, твърди независимият журналист Махди Наземроя, който е успял да се измъкне от Ада и да разкрие още много чудовищни подробности. “Натовските фашисти човекомразци” продължават да убиват Либийски деца и жени в Сирт, под лозунга "защита на мирното население"!!!
  Ако не усещате България е постоянно във война, откакто влязохме в НАТО.... и то се финансират от нашите пари....!!!

 • 5
  indianeca avatar :-(
  indianeca

  Срещата в Париж! Всички “престъпници, напудрени и нагласени”, решават как да харчат парите на Либия. В същото време умират хора под непрекъснатите бомбандировки на НАТО. Сринаха цяла държава и сега ще и изпращат хуманитарна помощ. Това е цинизъм!!!
  Париж. Във френската столица, на международна конференция на “приятелите на Либия” се решава бъдещето на тази държава. Тонът на форума задаваха Франция, Великобритания и Италия, които изиграха ключова роля в свалянето режима на Муамар Кадафи. И поради тази причина те разчитат на “лъвския пай” от бъдещите договори в богатата на петрол Либия, пише вестник “Коммерсант”.

 • 6
  indianeca avatar :-P
  indianeca

  “Маймунизираните въстанници” сами си казват че НАТО им помага и ги ръководи. Представителите на НАТО отричат! Защо така станаха на маймуни тия съюзници? Много просто, т.нар. въстанници знаят че нищо не струват, хвалят се с НАТО, за повече авторитет, за респект пред либийския народ. За това още щом се докопат до медии, веднага почват да се фукат че НАТО е зад гърба им. Западняците фашисти пък “лъжат” че либийския народ е с въстанниците и против Кадафи!!! За това сега коалиционните партньори са в такова “маймунско положение”!!!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход