Дългото сбогуване

11 септември 2011 г. ще отбележи едно изгубено десетилетие

Години трябваха, за да се разсее димът от атентатите в Ню Йорк и Вашингтон
Години трябваха, за да се разсее димът от атентатите в Ню Йорк и Вашингтон    ©  reuters
Години трябваха, за да се разсее димът от атентатите в Ню Йорк и Вашингтон
Години трябваха, за да се разсее димът от атентатите в Ню Йорк и Вашингтон    ©  reuters

"Иракчаните имат шанса да бъдат свободни, защото САЩ освободиха Ирак и отказаха да го изоставят." Думите на Джордж У. Буш, написани собственоръчно от него в автобиографията му Decision points, звучат анахронично и иронично днес, когато арабският свят не разчита на Вашингтон да го освобождава. "Войната срещу тероризма", която Буш обяви в отговор на атаките в Ню Йорк през 2001 г., също изглежда като отломка от историята, особено след смъртта на лидера на "Ал Каида" Осама бин Ладен.

Десет години и две войни по-късно, ефектите от 11 септември най-после се разсейват и под руините личат много заблуди. 

Краят на авантюрите

Избирането на Барак Обама, който обеща край на ерата Буш, беше началото на този процес. Но 2011 г. се оказа преломна в много отношения. Като начало, двете войни на САЩ вървят към финала си. Последните американски войници трябва да напуснат Ирак през декември. През юли  започна процеса по изтегляне от Афганистан.

Според професора по право от "Йейл" Брус Акерман, това е дори твърде късно: Конгресът е позволил военния ангажимент в Ирак да продължи под мандата на ООН, който приключи на 1 януари 2009 г. Както Буш, така и Обама удобно са забравили това, удължавайки го без одобрението на Конгреса, констатира Акерман в статия за сп. Foreign affairs.

Резолюцията на Конгреса за "Ал Каида" пък позволява да се преследват отговорните за 11 септември, както и онези, които им помагат. Центърът на терористичната организация е блокиран и почти разбит, а талибаните няма как да бъдат унищожени или изолирани, признават вече и самите военни. Екзекуцията на Осама бин Ладен в имението му в Пакистан от американски спецчасти сложи и символичната точка на една военна авантюра, която изтощи до краен предел и САЩ, и света.

Димна завеса

Тероризмът, разбира се, все още е и вероятно винаги ще бъде заплаха, но мобилизирането на цялата военна и финансова мощ на САЩ срещу него приличаше на борба с комари в стая с отворен прозорец: пълна победа никога не може да има. Най-големият проблем на "войната срещу тероризма" е, че постави на фокус една заплаха и я превърна в екзистенциален проблем, който засенчи всичко останало.

"Това се оказа твърде тясна рамка за американската политика. САЩ просто имат твърде много други интереси отвъд границите си", отбелязва в своя статия Джеймс Линдзи - бивш член на Националния съвет по сигурността. "Тази глупава фраза скри зад себе си много по-важни промени, които ставаха: възходът на Азия, залезът на САЩ и Европа. Нищо от това няма общо с 11 септември", констатира пред "Капитал" Чарлз Грант, директор на лондонския Centre for European reform. Марк Ленърд от Европейския съвет за външна политика пък смята, че изобщо не може да се говори за ера "11 септември". "Много от нещата, които се предричаха, не се случиха. Нямаше вълна от ислямски джихадизъм, нито монополизиране на насилието от групи, а не държави, нямаше и епоха на силната Америка."

Случиха се обаче други неща, които ще имат много по-дълготраен ефект. Вълната от революции в редица арабски страни беше едно от събитията, които показаха колко различен е светът от преди 10 години. Арабската пролет се случи до голяма степен въпреки, а не заради Ирак. А световната икономическа криза разкри нарастващата мощ на азиатските страни спрямо Запада. В изследване на общественото мнение от Pew Global Center личи, че в последните три години повечето държави по света, сред които много европейски, са започнали да смятат за сигурно, че Китай ще отнеме първото място от САЩ, не само икономически, но и политически. През 2011 г. 46% от самите американци смятат така.

Усмирената империя

Това показва по-дълбокия проблем на САЩ: в последното десетилетие основите на американското самочувствие и власт бяха разклатени и 11 септември беше само видимата част на този айсберг, който стана явен с идването на кризата. Хората промениха мнението си за САЩ (виж графиката), а на много места, като в мюсюлманския свят например, тази промяна изглежда необратима в близко бъдеще. Ядреният и мюсюлмански Пакистан, например, ще бъде новият голям проблем за САЩ, които твърде дълго пренебрегваха ставащото там, за сметка на войната с талибаните.

Промяна има и в самите американци. През 2001 г. 55% от тях отхвърляха идеята, че действията на страната им зад граница са предизвикали атентатите. През 2011 г. този процент вече е 45%, а 43% смятат, че това е вярно - и което е по-важно, мнозинството от хората между 18 и 49 години мислят така.

Този нов реализъм със сигурност е свързан и с горчивите уроци от последните десет години. Два милиона американци участваха във военни действия в Афганистан и Ирак, а според последните изчисления на вестник New York Times щетите и разходите за страната ще възлязат на 3.3 трлн. долара. В новия свят Америка вече не вярва, че може да решава проблемите си еднолично и бързо. "Обама иска да промени стратегията на САЩ и да прехвърли ресурси от Близкия изток към Азия, както и да се подготви за един постамерикански свят", казва Ленърд. Най-голямата вреда за американците, смята той, ще бъде изгубеното десетилетие. На същото мнение е и специалистът по международни отношения проф. Майкъл Кокс от London School of Economics. "Докато САЩ водеха войни в Близкия изток и срещу талибаните, други - като страните от БРИК - правеха пари, изграждаха партньорства и се справяха с икономическата криза", написа той за The World Today. 

Руините, останали под срутените кули в Манхатън, изглежда са много повече, отколкото изглеждаше преди десет години.

Чарлз Грант: Обама не използва фразата "война срещу тероризма"

Живеем ли в ерата след 11 септември?

Преди 10 години изглеждаше, че това ще бъде десетилетието на войната срещу тероризма. Но не се случи, което е добре за всички. Има още реални заплахи от тероризъм, разбира се, но те далеч не са толкова големи и "Ал Каида" и джихадизмът са много слаби като фактори в мюсюлманския свят. В арабската пролет има участие на ислямисти, но това не е джихадизъм.

Ще признаят ли тогава САЩ, че "войната срещу тероризма" е приключила и че силата им е била подкопана от нея и от кризата?

Фокусът върху тероризма беше неизбежен. Но начинът, по който САЩ водеха войните в Ирак и Афганистан, игнорираха международното право, създадоха "Абу Гариб" и "Гуантанамо", арогантността на Буш, Чейни и Ръмсфелд, незачитането на съюзниците - всичко това коства много на Америка.

"Войната срещу тероризма" е глупава фраза. По-важните промени в последните десет години са други. Първата е надигането на Азия, което няма нищо общо с 11 септември. Втората е относителният залез на САЩ, което също не е много свързано с 11 септември. Америка похарчи доста пари и това допринесе за сегашните им проблеми, но само отчасти. Начинът, по който водиха войните, също навреди на имиджа им, но финансовата криза беше доста по-увреждаща за американския модел. Третата промяна е залезът на Европа, което също няма нищо общо с атентатите.

Не мисля, че Обама използва тази фраза много. Повечето американци също не са загрижени за тероризма. Те се интересуват много повече от работните места.

Очаквате ли дългосрочни ефекти от това десетилетие?

Нищо не остава завинаги в историята. Виетнам беше рана за САЩ десет години след войната и след това спря да е такъв голям проблем. Не мисля, че тези две войни ще са също толкова вредни за САЩ в дългосрочен план. Например отношението на американците към израелско-палестинския конфликт ще е по-важно за техния престиж от войната в Ирак.

 

Фотогалерия: 11 септември 2001

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22
Цялата галерия
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


47 коментара
 • 1
  samui avatar :-|
  Самуил

  Много интересни коментари, за сблъсъка на самолет Боинг в Пентагона е оставил тука, на този форум Николай 1.. Съветвам ВСИЧКИ да ги намерят,отворят и прочетат!
  Някои от оценките му,за главните действащи лица- Буш,Доналд Ръмсфелд,Чейни.. като "русифилистици".. "напили се с руски одеколон"..,"с увредени мозъчни клетки".. са доста крайни-да ви предопредя.. Перото му е остро, даже и огнено!!
  Но логиката, логиката на съжденията.. там, там е силата!

 • 2
  samui avatar :-|
  Самуил
 • 3
  samui avatar :-|
  Самуил

  И още една похвала, след Николай 1, ще похваля и вестник "Капитал"..
  Фотоси 17,18,19- "врязването" на самолет в Пентагона..!!
  Смелост, журналистическа смелост, да ги публикувате отново..!
  Sapienti sat!

 • 4
  omniam avatar :-|
  omniam

  Война срещу тероризма не трябва да има - достатъчни са само операции срещу тероризма, като тази, в която бе убит Осама бин Ладен. През 2001-ва американците научиха, че трябва да бъдат по-мнителни, по-гъвкави и по-близки. Именно лоша комуникация между ЦРУ и ФБР, след това допускане на съмнителни лица в самолетите, както и тромава система за реагиране при отвличане на самолет позволиха подобна трагедия да се случи. През 2008-ма и следващите я нестабилни години американците научиха, че силна икономика се прави от тези, които работят в собствената си държава, а не тези, които водят войни навън. Във Foreign Policy четох скоро коментар, че Китай не може да настигне Щатите по световно влияние, защото Америка е загрижена за другите държави и се опитва да отърве потиснатите народи от диктаторите им, но истината е, че именно "Америка е велика" обяснява запътилите се надолу индекси на положително отношение към САЩ.

 • 5
  chievo avatar :-|
  Chievo

  Все си мисля, че държавата, привличаща най-големите световни умове, няма просто така да сдаде първата позиция.

  А проблемите на Китай тепърва предстоят - те отиват там, откъдето САЩ и Европа се връщат. Китайците сега почват да осъзнават, че са яли само гарнитурата.

 • 6
  lvm avatar :-|
  lvm

  дневник, много заблудена статия. обама, въпреки че е нобелов лауреат за мир, е по-зъл военен диктатор и от буш. то от ирак изтеглянето е от 2009-та година и уж вече не се извършват военни мисии, но все още има над 50хил военни?? да не говорим пък за афганистан, да не говорим за милионите убити, трилионите разходи и т.н.

 • 7
  the_top_dog avatar :-|
  незнайния войн

  Разводнена и малко блудкава статия. Сега 10 години по-късно, няма нужда от толкова много романтика и носталгия.
  Все пак беше редно Капитал да спомене за всички въпроси и съмнения, които остават около антентатите. А те са много ! Въобще не ми пука, колко минуси ще ми набият американофилите и бг-емигарнтосите в САЩ, наистина въпросите висят и нежеланието на американското правителство да разтвори архивите единствено потвърждават тези въпроси.

 • 8
  the_top_dog avatar :-|
  незнайния войн

  Освен това проблемите на САЩ се увеличават и нямат нищо общо с 9/11 или загиналите, лека им пръст.
  Задлъжнялостта на американското общество е част от целия анахронизъм на системата им - за целия набор от неща, за които се знае, но възприето, че не бива да се говори.

  Самите американци признават, че САЩ вече не е центъра на света. Още по-малко Европа или Циганската Махала. От тук нататък нещата ще се случват най-вече в Азия, като Китай е само една част от пъзела. Пазарите, инвестициите, финансите - всичко се насочва натам: Китай, ОАЕ, Индия и т.н. и т.н.

  Интересно ми е доколко оня каращ пикапа си, с червена шарена риза (Боже, как ги мраз ех ризите, върха на селянията... :-( ) по шосето в Юта, чешейки по гъза и мислейки за мандрите на Доли Партъмн е подготвен за бъдещето, в което ще свири втора, трета, четвърта и т.н. цигулка. И никой няма да му гарантира нито евтин бензин, нито евтина храна, нито каквото и да е.

 • 9
  cormoranstrike avatar :-|
  cormoranstrike

  Днес попаднах на ей това филмче:

  http://www.youtube.com/watch?v=5OJZPUE4rwE

  най-интресното е, че е излязло през март 2001

  голям пророк е Крис Картър, или някой от американската администрация много обича да гледа филми ....

 • 10
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  До коментар [#6] от "lvm":

  Повярвай ми, в сравнение с Буш и особено с Дик Чейни, Обама е света вода ненапита. Ако четеш и се интересуваш, ще разбереш, че 10-те години война струваха на САЩ около 6 трилиона долара, по-голямата част от които отидоха в джобовете на корпорациите и ще трябва да бъдат платени от данъкоплатците.

  За някои може да звучи крайно, но бих направил аналогията: Обама и Буш за Америка са като Горбачов и Сталин за СССР. Последните са тези, които носят промяна, която е нужна, макар и за много хора разрушителна, не за друго, а защото не могат да продължат с досегашния си начин на живот.

  Твърде много са въпросите около 11 септември, а отговорите твърде малко, което оставя място за много теории. Смятам, че поне една трета от американците са склонни да правят връзка между терористите и тогавашните официални власти. Така или иначе събитието беше добро извинение за нападение над Ирак, макар, че и до сега няма нито едно доказателство, че кракът на Осама бин Ладен е стъпвал там. Много малко обаче са хората, които обявяват съмненията си и сочат виновни на висок глас. Америка се оказва твърде изостанала и консервативна, твърде фалшиво свободна и демократична, за да търси вина или да съди бившите си управници. Това е така отчасти защото повечето тогавашни конгресмени и влиятелни фигури, топили ръце в меда, са все оюе в играта.

  Част от същите тия задкулисни играчи използват Обама много умело. те знаят докъде са докарали икономиката и оставиха сегашната администрация да опере пешкира, да служи като изпускателен клапан на негативните емоции от регреса. Неслучайно рейтингът на Обама в момента е около 35%, повечето хора не го одобряват несъзнавайки, че корените на проблемите са далеч назад.

  11 септември наистина носи промяна, но тя не идва заради него, а по-скоро въпреки него. 11 септември беше един успешен опит за гигантска кражба и присвояване на обществено мнение и обществени средства от шепа хора. Те обаче прекрачиха една граница на търпение и позволиха формирането на трудно управляеми тенденции.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход