Георги Ганев: Фалитът на Гърция трябва да боли

Икономистът от Центъра за либерални стратегии пред "Капитал"

   ©  Юлия Лазарова
   ©  Юлия Лазарова

Кой е по-правилният начин за справяне с кризата в момента – този на САЩ – фискални стимули и печатане на пари, или този, за който настоява Германия – фискална дисциплина и ограничаване на дълговете?

Цялата ми, подплатена със скромните ми знания за теория и факти, интуиция е в полза на германския подход в конкретния момент. Фискалните и монетарните стимули може и да помогнат на финансовата система да не стърже болезнено, но не могат да помогнат на плановете за бъдещето на икономическите играчи да станат по-оптимистични. Фискалните стимули тотално са изчерпали способността си да пораждат подобен оптимизъм, защото за всеки лев/евро/долар стимул икономическите играчи си задават въпроса "ама нали в бъдеще този нов дълг ще трябва да се връща? И нали пак ние ще го връщаме?" Което при тези нива на дълг няма как да породи оптимизъм, даже напротив.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


18 коментара
 • 1
  cinik avatar :-|
  cinik

  И на мен ми намирисва, че за Гърция се предвижда сценарий като за оная групичка латиноамерикански и африкански държави, които са вечно в квази-фалит и на всеки 5 години им правят някакво опрощване, разсрочване, превъртане на дълговете, но да изплатят нещо - това никога!

 • 2
  jordangv avatar :-(
  Jordan

  "Да стане безболезнено не може, а и не бива - болка трябва непременно - важно е, за да се помни и да не се правят подобни неща в бъдеще. ... Болката е важна, необходима и безкрайно полезна и в никакъв случай не бива да бъде избягвана."

  1000% съгласен. Подобни меко казано 'грешки' завличат много народи и стотици милиони хора и трябва да бъдат платени с лихвите и в никакъв случай забравяни.
  Трябва да платят и менаДжерчетата които помпеха балоните тук и отвъд океана и обраха десетки милиони премии за това (които все още са им в джобчетата и яхтите).

  Еврокомунизма от типа "От всеки германец според способностите, на всеки грък според потребностите!" трябва да си отиде не по-малко болезнено от съветския.

 • 3
  drake avatar :-|
  drake

  Съгласен съм с Георги Ганев в някои отношения. Интересно ми е ,че той не споменава ролята на институциите в процеса на финансово оздравяване. Все пак е бил студент на Дъглас Норт ( Нобелов лаурят, изключителен познавая на институционното развитие). Но това е пропуск на журналиста задавал въпросите.

  По въпроса за болката: Болката не е самоцелна. Тя създава навици поне за народите-длъжници, създава и институции които предпазват от гръцки тип преяждане с дълг. Ние това го знаем много добре и затова всяка дивотия за голямо харчене на публични пари се посреща на нож от иначе заспалото гражданско общество ( Пример: концесиите за магистрали които Симеон Кобургота искаше да даде на световнонеизвестни португалски компании или Румен Петковската писта за Формула 1). За кредиторите: не съм чак толкова сигурен. Кредиторите забравят и то много бързо и периодично се набутват я с Латинска Америка, я с Източна Европа, а сега и с Гърция. Въпросът е кредиторите да бъдат дисциплинирани защото ако живеят с убеждението ,че всичко е позволено и някой друг ще плати -- то тази криза ще се повтори и потрети.

  По въпроса за Гърция: Проблемът на Гърция не е планината от дългове. Проблемът е тоталната аморалност на гражданите и липсата на общество. Ордата анархисти ,които протестират не е общество. Гърция е общност от хора обединени доскоро от идеята ,че преяждането за чужда сметка е израз на "гръцката мечта". Когато преяждането свърши, търсенето на виновните започна. Но нито преяждането ,нито търсенето на виновни създават народ. Те създават само тълпа. А тълпата създава само хаос. Това МВФ и ЕС чиновниците заболи носове в калкулаторите и листовете с фалшива гръцка статистика не могат да го разберат. Затова и цената за спасяването на Гърция става все по-висока.

 • 4
  stoyanovstarshi avatar :-|
  Стоянов-Старши

  Моята скромна прогноза е че евро-облигации ще има - въпреки че са ужасна идея (или, цинично, точно поради тази причина). Не трябва да се подценява решимостта на брюкселските бюрократи да си запазят топлите местенца. "Коммунизм восьмидесятого года заменяется Олимпиадой", или, в нов контекст, "Фискальный суверенитет европейских стран 2011-ого года заменяется еврооблигациями."

 • 5
  profy avatar :-|
  profy

  До коментар [#2] от "Jordan":

  Последната ти сентенция е горова за туит на седмицата .. евала!

 • 6
  angelan avatar :-(
  one4all

  Някой от коментиращите през последната година Гърция да е посещавал въпросната страна на последък? Да сте чули реални реформи и осъзнаване на кризистното положение. Освен стачки и молби за още пари да са стартирали ефективна приватизация, съкращения в държавния апарат? Да са стимулирали по някакъв начин бизнеса? Докато има кой да им се вързва на византийските номера, ще си живеят на кредит, а евробюрократите ще замазват положението страхувайки се да признаят безсилието да се справят с кризата.

 • 7
  harry.haller avatar :-|
  harry.haller

  Посредствената му икономическа мисъл за пореден път се лута, за съжаление споделена с читателите.

  ", за да се помни и да не се правят подобни неща в бъдеще"

  Кои неща Ганъо... лошите банкери и лъжливите гърци и сега "трябвало" (любимата дума на инатливите, неосведомени и отказващи да проумяват причинно-следствени връзки, балкански празноглавци) да боли:)))) пореден бълвоч от едноименното колективче.

  Тях ги боли и немците ги боли, едните протестират, другите се евро-скептизират(въпреки че единната валута е най-мощният им експортен инструмент) а нашите анимационни герои имат една реплика: Естония?!!! на тамошните бедняци(правещи бизнес по скандинавски, а не анадолски) сигурно им пускат "Сънчо" дублиран с гласа на учещият естонски Дянков.

 • 8
  harry.haller avatar :-|
  harry.haller


  До коментар [#3] от "drake":


  Това че някой не проумява гръцката непримиримост към безумните, стагниращи и ПАЛЕАТИВНИ мерки, които се опитват да им пробутат(това са едни други, които знаят, че ще е вредно за тях, но самите те ще са на печалба) показва тоталната неадекватност, която шества в нашата родина по отношение на смисъла на монетарната политика. Ние сме аборигени, които вече нямат и теоретичен шанс да станат развита държава.

 • 9
  harry.haller avatar :-|
  harry.haller

  До коментар [#2] от "Jordan":

  за да дойде всеобщ европейски преход към?:))) следващия подходящ слоган ще да е: "и ний сме дали нещо на света" - горди представители на най- глупавата част от бялата раса.

 • 10
  kkk_20 avatar :-|
  kkk_20

  [quote#3:"drake"]Това МВФ и ЕС чиновниците заболи носове в калкулаторите и листовете с фалшива гръцка статистика не могат да го разберат[/quote]

  Не само това. Точно тези бюрократи:

  1. Пропуснаха да създадат механизъм за наказания при неспазване на правилата в еврозоната.

  2. Позволиха да бъдат лъгани години наред от гръцката статистика подари безхаберие и некомпетентност.

  Не може да сега се търси решение без да се решат горните проблеми.
  Не искам да излезе че защитавам банките, но в случая на Гърция банките преценяват риска на база на риска на еврото. И на фалшивите отчети на Гърция, които обаче са приети за истински от специалистите на еврозоната.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход