Георги Ганев: Фалитът на Гърция трябва да боли
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Георги Ганев: Фалитът на Гърция трябва да боли

Георги Ганев: Фалитът на Гърция трябва да боли

Икономистът от Центъра за либерални стратегии пред "Капитал"

8463 прочитания

© Юлия Лазарова


Кой е по-правилният начин за справяне с кризата в момента – този на САЩ – фискални стимули и печатане на пари, или този, за който настоява Германия – фискална дисциплина и ограничаване на дълговете?

Цялата ми, подплатена със скромните ми знания за теория и факти, интуиция е в полза на германския подход в конкретния момент. Фискалните и монетарните стимули може и да помогнат на финансовата система да не стърже болезнено, но не могат да помогнат на плановете за бъдещето на икономическите играчи да станат по-оптимистични. Фискалните стимули тотално са изчерпали способността си да пораждат подобен оптимизъм, защото за всеки лев/евро/долар стимул икономическите играчи си задават въпроса "ама нали в бъдеще този нов дълг ще трябва да се връща? И нали пак ние ще го връщаме?" Което при тези нива на дълг няма как да породи оптимизъм, даже напротив.

Все повече емпирични изследвания все по-ясно откриват подобен почти класически Рикардиански ефект. От което следва, че обратно, когато по един достоверен начин наложиш фискална дисциплина и ясен в обозримо бъдеще спад в публичния дълг, хората реагират с оптимизъм и стопанската динамика се завръща. Това е чисто емпирично твърдение с един единствен пример - Естония, която направи бюджетна консолидация от над 10% (за каквато Гърция може само да си мечтае при всичките крясъци там) в изключително кратки срокове - подходящата дума е шоково - и сега от няколко тримесечия е в пъти най-бързо растящата икономика в ЕС и сред най-бързо растящите в света. Тоест, фискалното затягане, въпреки Кейнс, се оказа последвано от изключително бързо възстановяване и растеж на икономиката.

Пред еврозоната има два пътя - повече интеграция и сближаване на икономическите политики под някаква форма или частичен разпад. Кой е по-вероятният и докъде може да стигне задълбочаването на интеграцията?

В момента нещата между двата пътя на развитие ми изглеждат на кантар. Това е ясно отразено и в дълбокото вътрешно душевно терзание в сърцата на брюкселските бюрократи. Те искат повече интеграция, но осъзнават, че тя е възможна политически единствено при значително увеличаване на реалните политически отговорности на Брюксел и едновременно с това намаляване на способността им да се месят в конкретики. Става дума за фискална дисциплина, налагана от центъра, и драматично намаляване на всякакви директиви и регламенти в търсене на общ знаменател, с който всички 27 да са съгласни - например глупостта са изравняването на данъчните основи и в последствие ставки по корпоративния данък очевадно няма как да мине в новите условия. Тоест, за да избегне разпада, на Брюксел му се налага да стане лошото ченге и да престане да е добрия чичко-паричко. В България тази роля ни е много добре позната от близкото минало в лицето на МВФ.

Смислена ли е идеята за еврооблигации? Какво биха означавали те за България сега и когато влезе в еврозоната?

Смислена е при добре разписани правила за фалит на емитенти на такива облигации. Това означава, че когато се наложи общностните гаранции за тези облигации да се активират, е предварително ясно, че съответната държава-членка, причинила активирането, губи фискалния си суверенитет и минава на управление от центъра до достоверно консолидиране на фиска.

Ясно е, че Гърция е фалирала. Как това може да стане най-подредено и безболезнено?

На този етап не виждам как може да е много подредено. Да стане безболезнено не може, а и не бива - болка трябва непременно - важно е, за да се помни и да не се правят подобни неща в бъдеще. Тя трябва да бъде изпитана както от длъжника - Гърция и нейното общество, така и от кредиторите раздавали кредити без много да му мислят, (за да не забравят да мислят следващия път). Болката е важна, необходима и безкрайно полезна и в никакъв случай не бива да бъде избягвана.

За подредеността основният въпрос е да фалира така, че за всички замесени - гръцкото обществото, неговите кредитори, партньорите от ЕС и финансовите пазари - да е ясно и достойно за вярване, че ще бъдат следвани стъпки едно, две, три, четири и т.н. В резултат на което гърците ще платят толкова, кредиторите ще бъдат подстригани толкова, ЕС (драгият немски данъкоплатец) ще помогне толкова, за да могат пазарите да си направят сметката. Не знам такава процедура по несъстоятелност на членка на еврозоната да е разписана, надявам се я пишат в момента.

Какво би означавал за България фалит на Гърция (при различни варианти - отписване на 30%, 50%, сравнително подреден или хаотичен фалит). Примерно, ще има ли рязко изтегляне на капитали?

Не мисля, че който и да било важен играч вътре в България има експозиция към гръцкия дълг. Някои гръцки банки в Гърция имат такава експозиция, но да не забравяме, че с изключение на клона на "Алфа банк" в България другите гръцки банки са просто собственици на български банки. Тези български банки не държат гръцки дълг в сериозни размери. БНБ достатъчно ясно е показала, е и разполага с инструментариума, да не позволи декапитализирането им. А и откъм гръцките им банки-майки е доста по-удачно, ако им трябва бързо кеш, да ги продадат (купувачи незабавно ще има), отколкото да ги декапитализират. Така че основната последица, която очаквам, е известно преразпределение на собствеността върху българските банки. Що се отнася до движението на капитали, не бих се учудил влизането на капитали в България поради гръцките проблеми, което вече се забелязва от различни наблюдатели, да се усили.

Трябва ли да има механизъм за фалит на държави в еврозоната? А за изключване?

Механизъм за фалит е абсолютно задължителен, така както е задължителен изобщо за действието на който и да е пазар и за наличието наистина на твърди бюджетни ограничения. Когато няма твърди бюджетни ограничения се случва точно това, което се случва в момента в еврозоната. Не виждам причина да има механизъм за изключване от еврозоната.

Кой е по-правилният начин за справяне с кризата в момента – този на САЩ – фискални стимули и печатане на пари, или този, за който настоява Германия – фискална дисциплина и ограничаване на дълговете?

Цялата ми, подплатена със скромните ми знания за теория и факти, интуиция е в полза на германския подход в конкретния момент. Фискалните и монетарните стимули може и да помогнат на финансовата система да не стърже болезнено, но не могат да помогнат на плановете за бъдещето на икономическите играчи да станат по-оптимистични. Фискалните стимули тотално са изчерпали способността си да пораждат подобен оптимизъм, защото за всеки лев/евро/долар стимул икономическите играчи си задават въпроса "ама нали в бъдеще този нов дълг ще трябва да се връща? И нали пак ние ще го връщаме?" Което при тези нива на дълг няма как да породи оптимизъм, даже напротив.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

18 коментара
 • 1
  cinik avatar :-|
  cinik

  И на мен ми намирисва, че за Гърция се предвижда сценарий като за оная групичка латиноамерикански и африкански държави, които са вечно в квази-фалит и на всеки 5 години им правят някакво опрощване, разсрочване, превъртане на дълговете, но да изплатят нещо - това никога!

 • 2
  jordangv avatar :-(
  Jordan

  "Да стане безболезнено не може, а и не бива - болка трябва непременно - важно е, за да се помни и да не се правят подобни неща в бъдеще. ... Болката е важна, необходима и безкрайно полезна и в никакъв случай не бива да бъде избягвана."

  1000% съгласен. Подобни меко казано 'грешки' завличат много народи и стотици милиони хора и трябва да бъдат платени с лихвите и в никакъв случай забравяни.
  Трябва да платят и менаДжерчетата които помпеха балоните тук и отвъд океана и обраха десетки милиони премии за това (които все още са им в джобчетата и яхтите).

  Еврокомунизма от типа "От всеки германец според способностите, на всеки грък според потребностите!" трябва да си отиде не по-малко болезнено от съветския.

 • 3
  drake avatar :-|
  drake

  Съгласен съм с Георги Ганев в някои отношения. Интересно ми е ,че той не споменава ролята на институциите в процеса на финансово оздравяване. Все пак е бил студент на Дъглас Норт ( Нобелов лаурят, изключителен познавая на институционното развитие). Но това е пропуск на журналиста задавал въпросите.

  По въпроса за болката: Болката не е самоцелна. Тя създава навици поне за народите-длъжници, създава и институции които предпазват от гръцки тип преяждане с дълг. Ние това го знаем много добре и затова всяка дивотия за голямо харчене на публични пари се посреща на нож от иначе заспалото гражданско общество ( Пример: концесиите за магистрали които Симеон Кобургота искаше да даде на световнонеизвестни португалски компании или Румен Петковската писта за Формула 1). За кредиторите: не съм чак толкова сигурен. Кредиторите забравят и то много бързо и периодично се набутват я с Латинска Америка, я с Източна Европа, а сега и с Гърция. Въпросът е кредиторите да бъдат дисциплинирани защото ако живеят с убеждението ,че всичко е позволено и някой друг ще плати -- то тази криза ще се повтори и потрети.

  По въпроса за Гърция: Проблемът на Гърция не е планината от дългове. Проблемът е тоталната аморалност на гражданите и липсата на общество. Ордата анархисти ,които протестират не е общество. Гърция е общност от хора обединени доскоро от идеята ,че преяждането за чужда сметка е израз на "гръцката мечта". Когато преяждането свърши, търсенето на виновните започна. Но нито преяждането ,нито търсенето на виновни създават народ. Те създават само тълпа. А тълпата създава само хаос. Това МВФ и ЕС чиновниците заболи носове в калкулаторите и листовете с фалшива гръцка статистика не могат да го разберат. Затова и цената за спасяването на Гърция става все по-висока.

 • 4
  stoyanovstarshi avatar :-|
  Стоянов-Старши

  Моята скромна прогноза е че евро-облигации ще има - въпреки че са ужасна идея (или, цинично, точно поради тази причина). Не трябва да се подценява решимостта на брюкселските бюрократи да си запазят топлите местенца. "Коммунизм восьмидесятого года заменяется Олимпиадой", или, в нов контекст, "Фискальный суверенитет европейских стран 2011-ого года заменяется еврооблигациями."

 • 5
  profy avatar :-|
  profy

  До коментар [#2] от "Jordan":

  Последната ти сентенция е горова за туит на седмицата .. евала!

 • 6
  angelan avatar :-(
  one4all

  Някой от коментиращите през последната година Гърция да е посещавал въпросната страна на последък? Да сте чули реални реформи и осъзнаване на кризистното положение. Освен стачки и молби за още пари да са стартирали ефективна приватизация, съкращения в държавния апарат? Да са стимулирали по някакъв начин бизнеса? Докато има кой да им се вързва на византийските номера, ще си живеят на кредит, а евробюрократите ще замазват положението страхувайки се да признаят безсилието да се справят с кризата.

 • 7
  harry.haller avatar :-|
  harry.haller

  Посредствената му икономическа мисъл за пореден път се лута, за съжаление споделена с читателите.

  ", за да се помни и да не се правят подобни неща в бъдеще"

  Кои неща Ганъо... лошите банкери и лъжливите гърци и сега "трябвало" (любимата дума на инатливите, неосведомени и отказващи да проумяват причинно-следствени връзки, балкански празноглавци) да боли:)))) пореден бълвоч от едноименното колективче.

  Тях ги боли и немците ги боли, едните протестират, другите се евро-скептизират(въпреки че единната валута е най-мощният им експортен инструмент) а нашите анимационни герои имат една реплика: Естония?!!! на тамошните бедняци(правещи бизнес по скандинавски, а не анадолски) сигурно им пускат "Сънчо" дублиран с гласа на учещият естонски Дянков.

 • 8
  harry.haller avatar :-|
  harry.haller


  До коментар [#3] от "drake":


  Това че някой не проумява гръцката непримиримост към безумните, стагниращи и ПАЛЕАТИВНИ мерки, които се опитват да им пробутат(това са едни други, които знаят, че ще е вредно за тях, но самите те ще са на печалба) показва тоталната неадекватност, която шества в нашата родина по отношение на смисъла на монетарната политика. Ние сме аборигени, които вече нямат и теоретичен шанс да станат развита държава.

 • 9
  harry.haller avatar :-|
  harry.haller

  До коментар [#2] от "Jordan":

  за да дойде всеобщ европейски преход към?:))) следващия подходящ слоган ще да е: "и ний сме дали нещо на света" - горди представители на най- глупавата част от бялата раса.

 • 10
  kkk_20 avatar :-|
  kkk_20

  [quote#3:"drake"]Това МВФ и ЕС чиновниците заболи носове в калкулаторите и листовете с фалшива гръцка статистика не могат да го разберат[/quote]

  Не само това. Точно тези бюрократи:

  1. Пропуснаха да създадат механизъм за наказания при неспазване на правилата в еврозоната.

  2. Позволиха да бъдат лъгани години наред от гръцката статистика подари безхаберие и некомпетентност.

  Не може да сега се търси решение без да се решат горните проблеми.
  Не искам да излезе че защитавам банките, но в случая на Гърция банките преценяват риска на база на риска на еврото. И на фалшивите отчети на Гърция, които обаче са приети за истински от специалистите на еврозоната.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.