Битката за обетованата земя

Палестинската автономия прави крачка към признаването й за държава, но това може да доведе до окончателен разрив на отношенията с Израел

За палестинците гласуването в ООН има символичен смисъл
За палестинците гласуването в ООН има символичен смисъл    ©  Reuters
За палестинците гласуването в ООН има символичен смисъл
За палестинците гласуването в ООН има символичен смисъл    ©  Reuters

Символичен празен стол. С това пристигна в Ню Йорк палестинската делегация начело с президента Махмуд Абас, която на 23 септември ще поиска на сесия на ООН автономията да получи пълноправно членство в организацията. Преведено на прост език, палестинците ще поискат да бъдат признати за държава въз основа на границите от 1967 г. - Западният бряг на река Йордан, включително източен Йерусалим и ивицата Газа.

Въпреки самоувереното твърдение на Абас, че ще се обърне директно към Съвета за сигурност, там едва ли ще има успех, тъй като САЩ категорично потвърдиха, че ще наложат вето. Според американците решението на въпроса е единствено в директни двустранни преговори с Израел. Тел Авив естествено също подкрепя тази позиция и упражнява силен дипломатически натиск върху палестинците да се откажат от намерението си. Последните разговори между двете страни обаче се провалиха преди година и не са подновявани. Оттогава Палестинската автономия многократно е заявявала, че не вижда никакъв прогрес и търпението й се изчерпва.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се