Стив Ханке: Положението при вас далеч не е толкова зле

Американският икономист пред "Капитал"

"Очевидно е, че ще се намали желанието на банките да инвестират. Включително и в България."<br/><br/>
"Очевидно е, че ще се намали желанието на банките да инвестират. Включително и в България."<br/><br/>    ©  Cato Institute
"Очевидно е, че ще се намали желанието на банките да инвестират. Включително и в България."<br/><br/>
"Очевидно е, че ще се намали желанието на банките да инвестират. Включително и в България."<br/><br/>    ©  Cato Institute

Профил

Проф. Стив Ханке е преподавател по приложна икономика в университета "Джонс Хопкинс". Той е известен в България като бащата на валутния борд заради ролята си при въвеждането му като съветник на президента Петър Стоянов. Ханке защитава и налага концепцията за твърд борд, при който централната банка е практически лишена от всички инструменти за парична политика. Потърсихме мнението му за последните развития на дълговата криза и за това как проблемите на Европа ще се отразят на България.

Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


49 коментара
 • 1
  delian avatar :-|
  Делян (delian) Делчев

  Много точно и ясно изказано

 • 2
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Този текст току що пратих на Меркелица с телеграма "..... Ако Федералният резерв и Европейската централна банка не бяха вършили глупостите, които започнаха да вършат в началото на 2002 г., можеше така и да не се стигне до криза. ....."

 • 3
  event_horizon avatar :-|
  event_horizon

  "Нека не забравяме, че Гърция е балканска страна. Там нищо не става управляемо."

  Култово изказване :)

 • 4
  mehudi avatar :-|
  彼得。斯托亚诺夫

  приятно е да се чете интервюто, макар някои неща да са спорни

 • 5
  mapto avatar :-|
  mapto

  До коментар [#2] от "boby1945":

  Пък аз ако не се бях родил, сигурно нямаше да ям сега.

 • 6
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#5] от "mapto": това определено е сигурно !!!!

 • 7
  musashii avatar :-|
  musashii

  На макрониво нещата може да изглеждат добре,но стандарта на живот в България е ужасяващ.Баща ми получава 70 евро пенсия на месец.Изобщо могат ли хора като Ханке да си представят какво е да живееш с 70 евро.Как се плащат сметки,такси,данъци?И как се изкарва зимата.Същевременно в кризисна Гърция една моя позната се грижи за гръцки пенсионер получаващ 1400 евро пенсия.Точно 20 пъти повече отколкото моя баща.И човек започва да се чуди коя държава е в криза ,и коя е за пример.

 • 9
  the_core avatar :-|
  The Core

  Професорът, като всеки професор, е много сладкодумен и "пуска" добре отработени и ошлайфани "лафчета" - от типа на всичко казано за Гърция.
  В истинската икономическа материя обаче не отговаря на нито един от сериозните въпроси. Дори напротив - опитва се някак си да избяга от "собствената си сянка" (което априори е невъзможно)!
  Във всичките му разсъждения не се появява нищо съществено ново, при положение че сам дава примерите за неуспехите от началото на 20ти век. Праща ни по същите пътечки, със същите водачи и ни съветва да подпираме рухналата сграда с "добре препечени солети". Не обяснява обаче колко ще бъде стабилна една такава "конструкция" и дали може пак да се покатерят всички на нея?
  В съвременния свят се появиха нови, непреодолими фактори, които май карат стария тип капитализъм да се задъхва:
  1. Скоростта на движение на информацията вече не е фактор, който би дал предимство някому - всички знаят всичко едновременно. (Говоря за скорост в нормална среда, не за укрита информация).
  2. Китайските производители притискат капиталистическите пазари с комунистическо-робовладелки маниери. Успяват заради броя на китайците, начина на мислене и овчедушието на някои, плюс лакомията на други! До време! После няма "след това"!
  3. Капитализма наруши фундаменталното си правило (в името на бързата и голяма печалба) - задуши развитието на работната сила. Всички аспекти на "социално" в държавите са от "другата страна" на везната, вместо от същата с развития капитализъм. Ако някъде има "кръвоносен съд" в другата посока, то там има "кранче" и стоят държавни чиновници!
  И неминуемо робите в един момент ще си зададат въпроса: "Абе за какво ми е на мен тази държава?" Баста!
  Статията е пълна с противоречащи си констатации и явно признание за катастрофа, вследствие човешка глупост. Дали да не припомним тука че и комунизма (социализма) го провалиха хората, да извадим старите книжки и да потърсим нови хора????

 • 10
  anihilator_jack avatar :-|
  anihilator_jack

  До коментар [#8] от "mactep":

  О Гърция си имат не по-малко страшен социализъм и скоро и те ще видят нашия хал. Даже техният ще е още по-страшен - нашите дългове са цвете в сравнение с техните.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал