Отново на "Тахрир"

Нови размирици в Египет отдалечават страната от желаната демокрация

Протестите на коптите бяха удавени в кръв
Протестите на коптите бяха удавени в кръв
Протестите на коптите бяха удавени в кръв    ©  Reuters
Протестите на коптите бяха удавени в кръв    ©  Reuters

Вече безопасно ли е да се пътува до Египет? Напоследък този въпрос е често задаван на туроператорите, но както показват събитията в Кайро от тази неделя, отговорът е "все още не".

От вчера улиците на египетската столица и площад "Тахрир" са сцена на най-жестоките сблъсъци със силите на реда след свалянето на президента Хосни Мубарак. Най-малко 26 души са загинали, а - 320 ранени, след като протест на египетски християни копти бе безмилостно смазан от военните.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
18 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  lima avatar :-|
  lima
  • - 3
  • + 19

  Ама вие какво очаквахте? Най-лесно е да се свали режима и да се търси вината на диктатора. Това-добре,и от тук насам? Кой според е вас е истинския носител на демократизма, кой би могъл да се справи с множествеността и различността на населението и да го управлява мъдро и успешно? Много е интересно и как голяма част от западните "зрители" реагират и искрено се учудват-ама защо така, нали свалиха тиранина, нали дойде демокрацията?

  Моля, дайте ни пример на демократична арабска държава. Досега само за режими, диктатури, халифати и т.н. четем. За пореден път повтарям тезата си, че поради изключителните развития в бита, съзнанието, културата и обществото като цяло, демокрация във вида й, познат на западните държави, в Арабския свят няма как да просъществува. Самият факт, че при несъгласие с опонента, начинът за решаване на спор или проблем е целене с камъни, бой с тояги и развяване на бесилки е достатъчно красноречив. И не, не си мислете, че само неграмотни диваци вършат такъв тип неща. Над 80% от населението би действало по такъв начин, и за тях това не е варварщина или диващина. Просто това е техният начин. Културните различия и особености адски много се подценяват, а в тях се крие ключът към голяма част от изглеждащите като "неразрешими" проблеми.

  Нередност?
 • 2
  ivo21 avatar :-?
  Иво
  • - 5
  • + 3

  [quote#1:"lima"]Моля, дайте ни пример на демократична арабска държава. [/quote]

  Ирак и Ливан са такива....!

  [quote#1:"lima"]Най-лесно е да се свали режима и да се търси вината на диктатора.[/quote]

  И ти ли ще защитаваш диктатора Мубарак, който доведе огрмна част от населението в Египет до просешка тояга (около 40% от египтяните получват надница от 2 долара на ден), който мачкаше и репресираше всеки продемократичен опонент на властта, който цензурираше медиите, който беше абсолютно корумпиран (след свалянето му от власт се разбра, че е присвоил милиярди долари в свои банкови сметки в чужбина)? Това нормален живот ли е според тебе? Ти били живял при подобни условия? Не би ли се дигнал на бунт срещу такъв крадлив диктатор?

  П.П.
  Трябва да се даде шанс на египтяните и останалите арабски държави
  да създадат свободни и демократични общества.... това искаха стотиците хиляди протстиращи на полощат "Тахир", а не антидемократична и корумпирана диктатура или пък някакъв измислен от теб халифат! ЕС, САЩ и Запада ще помогне на Египет в пътя им на създаване на такова по-мирно, справедливо и демократично общество!

  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2011/10/10/1173607_otnovo_na_tahrir/

  Нередност?
 • 3
  ivo21 avatar :-?
  Иво
  • - 1
  • + 1

  До коментар [#1] от "lima":

  http://www.dw-world.de/dw/article/0,,14982722,00.html

  Нередност?
 • 4
  mt avatar :-|
  mt
  • - 2
  • + 4

  До lima: Примерът е Ливан, колкото и абсурдно да звучи. Поинтересувай се, почети и сам ще разбереш защо...
  Тезата ти за демокрацията в Арабския свят е въздух под налягане. Причината: няма "демокрация във вид познат на западните държави"! Нека оставим пол. системи на САщ, Канада, Австралия и Нова Зеландия, но дори в рамките на ЕС не липсват примери за републики, монархии и анархии- последните на югоизток от "Запада"...
  Арабския свят не е монолитен в "бита, съзнанието, културата и обществото като цяло", във формите на управление, нито дори в езика който се говори. Разликите и приликите между отделните региони са като между отделните славянски държави- огромни. Със същата аргументация можеш да твърдиш, което естествено е твое право, че има Славянски свят и че в "нашия начин" сливовицата респ. водката са основен градивен елемент... Взимаш разпространено на Запада клише за руснаци, поляци и балкански славяни, разбъркваш го малко с липса на задълбочени познания, добавяш щипка предразсъдъци и чувство за превъзходство на вкус и ето ти теб теза! Да ти е сладко!

  Нередност?
 • 5
  anihilator_jack avatar :-|
  anihilator_jack
  • - 4
  • + 4

  До коментар [#4] от "mt":

  Ливан не е арабска държава. И само за протокола там между 30 и 40 процента от населението са християни.

  Нередност?
 • 6
  guan0 avatar :-?
  Гуано
  • - 2
  • + 2

  От кого е желана тази "демокрация"?

  Нередност?
 • 7
  lima avatar :-|
  lima
  • - 1
  • + 2

  До коментар [#4] от "mt":
  До коментар [#2] от "Иво":
  До коментар [#5] от "anihilator_jack":  В никакъв случай не претендирам за превъзходство, предразсъдъци нямам. Това, което искам да обясня е, че въодушевлението, настъпило по целия свят в след т.нар. Арабска пролет е малко нелепо приповдигнато. Заслугите на арабския свят за науката, културата и изкуството са безценни, за жалост до голяма степен непознати. Великите умове и изкуството обаче са задушени до голяма степен при идването на изслямизацията с нейните догми. Сравнението с водката и славянския свят, както и камъните и арабския не е основното, което искам да кжа. Абсолютно се съгласявам , че Арабският свят е изключително разнообразен в множеството си, което не изключва и носенето на някакви общи характеристики. Смея да твърдя, че разпространеното мнение на Запада за нас се изгражда най-вече на реално създадените впечатления от роми, които там се представят като българи, румънци и т.н. И да, факт е, че всяка една култура носи своите предимства и недостатъци, плюсове и минуси. Интеркултуралните различия са нещо, с което трябва да се запознае, предполагам всеки що-годе грамотен човек. Проблемите на много места идват точно от недоброто познаване на тази материя.

  Ливан-извинявам се, но не го приемам за отговор. Славата на Ливан е на остров на християнството в арабския свят, с християнско население над 40%.

  Ирак и демокрация-вие верно ли? Наясно ли сте, че Саддам идва на власт след управление на монарх? Наясно ли сте, че след като обесиха диктатора им Саддам и сега там продължават да се избиват помежду си шиити и сунити, както и войници от чуждестранните контингенти с такава сила и честота, че най-малкото е смешно да твърдите, че в Ирак има демокрация. В Египет -наясно ли сте, че президентът Садат е една от първите мишени на ислямистите, които го обвиняват в прозападно мислене и упадък на ислямските ценности? Наясно ли сте, че фундаменталният ислямизъм при зараждането си е насочен срещу срещу мирните араби? Чували ли сте за Саид Кутб? Знаете ли, че в Иран е свален шах Пахлави, защото са се обединили ВСИЧКИ -и студенти, и религиозно лица, след тамошната революция да се свали тогавашния диктатор идва Хомейни? Виждали ли сте модерен балет, смесен -мъже и жени от Иран през 65г, а виждали ли сте сега? И т.н., и т.н. Идеята ми е, че обикновените араби страдат от фанатизма на част от мюсюлманските им водачи.

  "ЕС, САЩ и Запада ще помогне на Египет в пътя им на създаване на такова по-мирно, справедливо и демократично общество!"

  Моля ви, спрете се с тези лозунги! Звучи ми като табелка на стената от комунизма.Чудесно като пожелания, но само до там. По-мирно общество? Как по-точно, с мироналагаща операция и с постоянно присъствие на мироопазващи войски? Справедливо? Според кого? Грешка е някой друг да ти "помага", да назначава в "първите свободни избори" лица, за които е ясно, че ще са подставени лица. Единственото, което твърдя е, че демокрация в държавите от т.нар "Арабска пролет" няма да настъпи моментално, след като е премахнат основния проблем-съответния управник. Не смятам и че намесата на западни сили е уместна. Историята сочи, че почти винаги, в един момент хората се обръщат срещу всичко външно привнесено в която и да е държава.

  Нередност?
 • 8
  ivo21 avatar :-?
  Иво
  • - 2
  • + 5

  До коментар [#5] от "anihilator_jack":

  Напротив арабска държава, мнозиството от населението на Ливан са АРАБИ без значение дали те са християни и мюсюлмани....! Всъщност има и арабски християни, не знам дали знаеш този факт?

  Нередност?
 • 9
  ivo21 avatar :-?
  Иво
  • - 3
  • + 2

  До коментар [#6] от "Гуано":

  От мнозинството египтяни... ти не чу ли какво скандираха те по-площадите..... свобода, демокрация, справедливост!

  Нередност?
 • 10
  ivo21 avatar :-?
  Иво
  • - 2
  • + 2

  [quote#7:"lima"]Ирак и демокрация-вие верно ли? Наясно ли сте, че Саддам идва на власт след управление на монарх? Наясно ли сте, че след като обесиха диктатора им Саддам и сега там продължават да се избиват помежду си шиити и сунити, както и войници от чуждестранните контингенти с такава сила и честота, че най-малкото е смешно да твърдите, че в Ирак има демокрация.[/quote]

  Това, че насилието в Ирак продължава не значи, че няма демокрация в страната.... всъщност кое за теб най-важния признак една държава да бъде демократична.... за мен това е провеждането на честни и демократични парламентарни/президентск избори в страната! Това в Ирак вече го има! Разбери, не е лесно една държава от тоталитарна да се превърне в демократична.... в Европа демокрацията също трудно се е наложила като модел на управление.... спомни си само Франция, след френската революция нямаше ли насилие? И колко Републики бяха създавани.... сега мисля, че е 5 или 6 френска република...! Ще мине доста време докато арабските държави станат мирни и демократични държави както тези в Европа.... най-важното обаче е, че началото е дадено, в Египет и Тунис от десетилетия тази година за първи път ще се проведат свободни и демократични избори (по времето на сатрапите Мубарак и Бен Али нямаше свободни и демократични избори), това е голям успех, поколения египтяни и тунизийци само са мечтали за такъв момент....!

  Нередност?
Нов коментар