Шистов земетръс

Шистовият газ може би предизвиква земетресения

Нефтена сонда помпа - Плама Плевен
Нефтена сонда помпа - Плама Плевен    ©  Асен Тонев
Нефтена сонда помпа - Плама Плевен
Нефтена сонда помпа - Плама Плевен    ©  Асен Тонев

Проучванията за добив на шистов газ вероятно са причинили две земетресения – едното с магнитуд от 2.3, другото с 1.5 по скалата на Рихтер. Това се твърди в изследване поръчано от Cuadrilla Resources, разработчик на евентуалното находище на шистов газ край град Блекпул, Великобритания.

Изследването беше поръчано, след като в началото на април и края на май Британската геоложка служба засича земетресенията, чийто епицентър е близо да кладенците, разработвани от Cuadrilla. Преди това фирмата беше декларирала наличието на залежи от над 500 млрд. куб. метра газ (от които технически могат да бъдат извлечени много по-малко) и беше кандидатствала за разрешение за 400 нови сондажа, с които да започне промишлен добив.

Това е важна новина и в България, където заявки за разкритие на залежи от шистов газ вече са дали "Дайрект петролиум" край Девенци. Лицез за проучване (не само за шистов газ) получи и американската Chevron, което предизивка протести в няколко региона, основно около Нови Пазар. Пред месец пък природозащитници алармираха, че проучванията край Шабла са предизвикали земетръс. От Националния институт по геофизика към БАН обаче отрекоха такава възможност (сондажите са били на много по-малка дълбочина от труса).

Трусовете във Великобритания спряха проучванията, тъй като при всяко земетресение с магнитуд над 2 по скалата на Рихтер, те се замразяват временно. Тогава от Cuadrilla твърдяха, че трусовете са предизвикани от стари минни галерии.

Въпреки че и сега няма 100% сигурност за връзката между проучванията и земетресенията, тя е много вероятна, поради особената геология на района. Поради нея, във времената на активен въгледобив също е имало такива трусове.

Земетресенията са изключително слаби и трудно могат да бъдат почуствани. Въпреки това тяхното наличие е най-малкото притеснително. В труда на учените се казва, че най-силните земетресения, които могат да бъдат свързани с хидравлично разбиване на подземни скали, са били почуствани в щата Оклахома, но с по-нисък магнитуд. Най-силният регистриран трус от подобна дейност е в Берн, Швейцария, през 2006 г. с магнитуд от 3.5 по Рихтер. Той  бил предизвикан от разработките на източници за геотермална енергия.

Повече тук и тук

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


12 коментара
 • 1
  edin_gradinar avatar :-|
  Един Градинар

  Страшно племенце сме това хората. Докато не я изчовъркаме тая Земя като червива ябълка и не изсмучем и последните и сокове няма да мирясаме!

 • 2
  ventsy avatar :-|
  ventsy

  По големия проблем е че част от газ-та и химикалите които се помпат за да се извади газта могат да проникнат в подпочвените води. Гледах преди известно време видео което показва как един човек си налива чаша вода от чешмата и я запалва със запалка ...

 • atropin

  Жертваме Добруджа заради Шеврон! Спрете се, бе тунеядци! Не на добива на шистов газ в България!

 • 4
  sashomasho avatar :-(
  Alex Yosifov

  Днес гледах Gasland - http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc, документален филм за ефектите от добива на шистов газ в щатите. Да се чуди човек как държава с доста силно гражданско движение като САЩ, е допуснала да се натрови водата на хиляди хора, ресурс който някои явно приемат за даденост. Алчността уви не познава граници. Силно се надявам тук да намерим сили и да можем да спрем разграбването и опустошаването на останалите ни природни ресурси...

 • 5
  juliano95 avatar :-?
  Julian Mall

  Това е тема която би могла да се обсъжда от тесен кръг специалисти по въпроса но поднесена по този начин на широката аудитория си е чиста манипулация. Хиляди пъти по-голяма е вероятността за предизвикване на земетресение при взривни работи при открит и подземен добив но досега не знам това да е било някъде аргумент за прекратяването им. Искам също да припомня че подземните ядрени взривове също се провеждат в дълбоки сондажи и досега няма данни те да са предизвикали катастрофално земетресение.

 • 6
  mik2 avatar :-|
  mik2

  До коментар [#3] от "atropin": Няма да се се прекрати лесно тази лудост. наистина трябва да ни "тресне" нещо по главата от природата, за да разберем накъде вървим! Щом британците сериозно се опасяват, че шистовата технология е потенциален причинител на заметръси, нашите трябва много бързо да реагират. Не го вярвам, защото янките диктуват положението тук. От друга стрна, всички знаят, че Балканите са си земетръсна зона и последното събитие може да повлияе в положителна насока.

 • 7
  schlupf avatar :-|
  Нищо лично

  Хора, ако искате потърсете информация за извличането на шистов газ и по-специално за въпросния хидравличен чук.

  От лятото досега Интернет се е наводнил от клипчета, показващи принципът на действие и колко е безопасно и щадящо природата добиването на газ! Честно казано съм изумен от скоростта на пропагандата на петролните и газовите компании. За съжаление в скоро време очаквам и много медии да бъдат купени и да почнат да пропагандират "ЗА" технологията. Честно казано ако и Капитал сменят курса, това ще е за мене сигурният знак, че не трябва да чета този вестник. И се радвам, че засега удържат фронта.

 • 8
  mik2 avatar :-|
  mik2

  До коментар [#3] от "atropin": Ех, ако имаше кой да ЧУЕЕЕЕЕЕЕ!

 • 9
  fve avatar :-|
  Федор Езерский

  Сакън! По-добре земетресение, отколкото руска зависимост!
  Така ли е, костовисти? :D:D:D:D:D:D

 • 10
  kk avatar :-|
  k

  Статия, касаеща енергийни теми, публикувана в изданията на Икономедия, бих чел с много, много резерви!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход