Ако те си отидат за миг
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Ако те си отидат за миг

Ако те си отидат за миг

Кои са "незаменимите" износители на световните пазари и какво ще стане, ако един ден преустановят експорта си

Марина Станева
8424 прочитания

© Инна Павлова


Представете си свят, в който шоколадът вече се продава на блокчета, защото цялата опаковка е скъпо удоволствие. А компютрите и мобилните телефони отново са лукс, недостъпен за мнозина. На децата се подарява кукла Barbie само при специален повод. Кафето и чаят са дефицитни. Диамантите все по-рядко украсяват годежните пръстени. Бананите пак са най-скъпият плод на сергията. И дори коледните елхички не са така изобилни, както други години.

Това не е сценарий за нов научнофантастичен филм, а само размисъл какво би станало, ако държавите, топ износители на изброените продукти, внезапно станат жертва на някой природен катаклизъм, както се случи с Тайланд миналата седмица.

Страната бе пометена от катастрофално наводнение, което отне живота на стотици. Освен човешките трагедии бедствието имаше и други, неочаквани последици. Според специалистите цените на компютрите през следващите месеци ще се повишат, тъй като в Тайланд се произвеждат твърдите дискове за компании като Lenovo, Western Digital, Samsung, Acer и др. Големите технологични центрове останаха под вода и това със сигурност ще затрудни производството и доставките на компютърни компоненти. Apple, Sony, Canon и Toshiba също имат производство в района. Според Reuters цената на хард дисковете вече е скочила от 60 на 90 долара за брой. Наводнението засегна и голяма част от тайландските оризища, което също е обезпокоително предвид това, че страната е и най-големият износител на ориз.

Има ли обаче и други страни, монополизирали даден експорт до степен, че са станали "незаменими"?

Столицата на бананите

Еквадор например е всеизвестна световна столица на бананите. През 2009 г. износът надвишава 270 млн. кашона. Бананите, които купуваме в България, а и навсякъде в Европа, са именно оттам. В края на миналата година ниското еквадорско производство, причинено от продължителното студено време и от падането на вулканична пепел в някои райони, доведе до покачване с 60% на официално установената от държавата цена от 5.40 долара на кашон.

Друг скорошен пример е Кот д'Ивоар, който е най-големият производител на какао в света. Западноафриканската държава държи 40% от световния износ на основната суровина за шоколада, а приходите съставляват една четвърт от нейния БВП. След президентските избори миналата година обаче в Кот д'Ивоар избухна гражданска война заради нежеланието на бившия президент Лоран Гбагбо, който управлява страната 11 години, да слезе от поста. Отказът му предаде властта на признатия от международната общност за победител Аласан Уатара хвърли света в какаова криза. Доставките на какао бяха временно преустановени, което вдигна рязко цената на шоколадовата съставка до най-високата й стойност от 1979 г. насам. За четирите месеца на кризата какаото поскъпна с 32%. Сега с възстановяването на мира пазарът се стабилизира и в близко време Кот д`Ивоар ще опита да увеличи дела си в световното производство на суровината до 50%.

Още една африканска държава – Демократична република Конго, също се оказва необичаен експортен лидер. Става въпрос за добива на определени минерали като калай, тантал и волфрам, които се използват в повечето компоненти на мобилните телефони. Бизнесът е за милиарди. Заради него обаче се лее кръв. Доклади на правозащитни организации алармират, че това са "конфликтни минерали", тоест, че са свързани с насилствено принуждаване на населението да работи по добива им, с масови кланета, изнасилвания и други издевателства от страна на въоръжени бунтовници. Близо 80% от световните залежи на колтанова руда, от която се произвежда тантал, са в Африка, а 80% от тях са на територията на Конго. Технологията е примитивна - добива се на ръка в дълбоки мини при ужасяващи условия. Приходите за въоръжените бунтовнически групи достигат 20 млн. долара на месец. Никоя международна компания не признава, че използва такъв тантал. Наистина "конфликтните минерали" са трудни за проследяване, но сега нов американски закон ще задължава производителите на телефони да се информират откъде точно идват изкопаемите, преди да ги използват.

Поне с друг един продукт, който се добива от земните недра – петрола, не съществува подобен проблем. Топ износител на черното злато е Саудитска Арабия, която експортира по 8.73 млн. барела на ден. Това е и страната с най-големи нефтени резерви. Предполага се, че те са 262 млрд. барела.

С прозвището "Саудитска Арабия на лития" е известна Боливия. Литият е необходим за производството на литиево-йонни батерии. Почти половината от световните резерви се намират в Боливия и в комбинация с Аржентина и Чили (най-големият износител), трите страни притежават 80% от известните резерви. Заради общата тенденция към пестене на енергия търсенето на литиев карбонат в периода 2003 - 2007 г. се е удвоило, като той ще става все по-ценен за идващите поколения, особено с навлизането на хибридните коли. Изобилието от литий в Боливия някога привличаше големи чужди инвестиции, тъй като той бе използван от фармацевтични компании, телекоми и автомобилни гиганти. Сега обаче инвестициите подминават страната и се насочват към Аржентина и Чили. Това е заради сегашния президент Ево Моралес, който държи производството да бъде под строг държавен контрол. 

Играта на играчките

Немислимо е какво би се случило, ако световният топ износител Китай случайно бъде възпрепятстван в производството си. И не става дума само за прочутата китайска сурова коприна, от която страната е изнесла 9227 тона само през 2009 г. Стоките Made in China са навсякъде, но в особена сила това важи за детските играчки, тъй като страната е най-големият износител и производител. Около 80% от продадените по света играчки идват от Китай, като 68% от експортната индустрия се намира в провинция Гуандун. Там всяка година се произвеждат играчки за 12 млрд. долара, а 1.5 млн. души работят в над 6000 фабрики. Въпреки че през последните години секторът пострада заради кризата, вдигането на юана, затягането на регулациите за безопасност заради хиляди върнати опасни пратки и повишаването на цената на суровините и на работната ръка, Китай продължава да бълва кукли Barbie, костенурки нинджа, мики мауси и други.

Приблизително 85% от изкуствените коледни елхички, продавани в САЩ, също идват от Китай. Производствената им цена е 11 долара, но докато стигнат до големите търговски вериги тя нараства до 125 долара. Един от най-големите производители на истински елхички за Европа пък е Дания, която изнася 6-7 млн. дръвчета всяка година.

Абсолютен износител рекордьор е Шотландия. Без изненади нейният най-продаван продукт е уискито. И въпреки че алкохолната напитка се прави и в Ирландия, Англия, Уелс, Америка, Австралия, Канада, Дания, Финландия, Германия, Япония и Швеция, скочът е най-известната шотландска експортна стока. Той носи към 800 млн. паунда на шотландската икономика, осигурява 41 000 работни места и генерира около 1.6 млрд. паунда приходи от мита.

САЩ пък е най-големият вносител на уиски в света. Що се отнася обаче до експорта, страната държи няколко първенства. Тя е топ износител на жито, соя и царевица. По принцип Америка изнася по 35.4 млн. тона жито, като основни пазари са Япония, Нигерия, Мексико и Филипините. Очаква се обаче сушата тази година на юг и наводненията на север да навредят на производството. Според департамента по земеделието на САЩ само 37% от зимната реколта е с "добро или отлично качество" в сравнение с 65% миналата година.

Извън хранителния сектор Америка държи монопола и върху продажбата на оръжие, като в периода 2006 - 2010 г. по данни на Sipri делът й от световния пазар е 30%, следвана от Русия с 23%. Това носи на САЩ около 7 млрд. долара приходи на година. В периода 2005 - 2009 г. Америка е продала една трета от оръжейния си износ на Южна Корея, Израел и ОАЕ.

Кафе или чай?

Въпреки че Етиопия е родината на кафето, най-голям износител днес безапелационно е Бразилия. Там се произвежда над една трета от кафето в света, а основният сорт е арабика. Експортът за миналата година донесе рекордни приходи в размер на 5.7 млрд. долара заради повишеното търсене и големия скок в цените на суровината. През 2010 г. на външните пазари са доставени 33 млн. чувала кафе с тегло от 60 кг всеки. Европейците пият най-много от бразилската напитка, закупувайки 54% от експорта. Продукцията на Бразилия обаче е застрашена от падането на слана. През 1994 г. например заради слана световните цени на кафето рязко скочиха.

В добавка към черната напитка Бразилия е и водещ износител на захар. По данни на Организацията за прехрана и земеделие на ООН (ФАО) в периода 2009-2010 г. страната е доставила на пазарите 17.7 млн. тона захар, което се равнява на 39% от световния експорт.

В момента Кения пък е най-големият износител на чай с 399 милиона килограма. Този дял е около 23% от световния пазар и за миналата година приходите за страната се изчисляват на 1.15 млрд. долара. Кения задмина доскорошния лидер Шри Ланка и сега разполага със 150 000 хектара насаждения.

Друга африканска държава държи първенството по производство на необработени диаманти по отношение на стойност. Това е Ботсвана, която притежава едни от най-високопродуктивните мини в света. Страната е в постоянна конкуренция с Русия. Въпреки че през 2010 г. източноевропейската държава е добила повече нешлифовани диаманти – 34.86 млн. карата на стойност 2.38 млрд. долара, Ботсвана е продала своите 22 млн. карата за 2.59 млрд. долара.

Така наречените черни диаманти, или въглища, пък са топ експортът на Австралия. За 2010 г. страната е изнесла 298 млн. тона, което е 31% от световния пазар. Продажбата на черни въглища миналата година й е донесла 43 млрд. австралийски долара. Основни потребители на добитите в Долната земя въглища са Япония, Китай, Южна Корея, Индия, Тайван и Европа.

Неочакваните топ износители

Италия

Когато си помислите какво изнася Италия, най-вероятно се сещате за паста, маслини, вино и пармезан. Но не и за киви, защото разпространеното схващане е, че по-голямата част от експорта на плода в световен мащаб идва от Нова Зеландия. В действителност обаче Италия продава по 410 млн. тона киви на външните пазари на година.

Канада

Гърция е световен лидер в износа на сирене фета. През последните години обаче това традиционно гръцко сирене се внася все по-често от Канада. Със своите огромни ферми страната има потенциала да произвежда тонове фета, и то на по-ниски цени.

Америка

Мнозина смятат, че женшенът е запазена марка на Китай. САЩ обаче са значим износител със своите 60 тона годишно. Женшенът се отглежда предимно в Уисконсин.

Австралия

Популацията от камили в страната продължава да расте, като за това спомага и фактът, че там животните нямат естествен враг. Смята се, че през 2012 г. камилското месо ще бъде в списъка с изнасяните от Австралия видове месо.

Етиопия

Въпреки пустините си страната изнася значително количество бамбук. В момента в Етиопия има над един милион хектара, покрити от плантации. Бамбукът отива основно за нуждите на строителството.

 

Митове от старо време

Митовете за незаменимостта на някои български продукти идват още от социалистическо време. Става въпрос за стоки като електрокари, розово масло, ориенталски тютюн, мед. Част от твърденията за изключителното българското производството винаги са били нереални, докато друга част са пазари, които са отдавна изгубени. Истината е, че страната е прекалено малка, за да се превърне в лидер на някой пазар и дори да има изключения, те са в определени ниши и не са от особено голямо значение за икономиката като цяло.

Представете си свят, в който шоколадът вече се продава на блокчета, защото цялата опаковка е скъпо удоволствие. А компютрите и мобилните телефони отново са лукс, недостъпен за мнозина. На децата се подарява кукла Barbie само при специален повод. Кафето и чаят са дефицитни. Диамантите все по-рядко украсяват годежните пръстени. Бананите пак са най-скъпият плод на сергията. И дори коледните елхички не са така изобилни, както други години.

Това не е сценарий за нов научнофантастичен филм, а само размисъл какво би станало, ако държавите, топ износители на изброените продукти, внезапно станат жертва на някой природен катаклизъм, както се случи с Тайланд миналата седмица.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

10 коментара
 • 1
  b12345672 avatar :-|
  b12345672

  Просто за миг ще си бъдем самодостатъчни и щастливи.

 • 2
  reformer avatar :-?
  Emtod Laz

  интересна статия в полза на свободната и всеобхваща търговия!

 • 3
  pliok avatar :-|
  Пльок

  Докато има търсене ще има и предлагане...това не са единствени производители, и винаги ще се намери начин, а колкото до твърдението "хвърли света в какаова криза", това си бяха чисти пазарни спекулации, а не реалността - като че ли цяла Централна Америка също не може да произвежда какао (да, климатът е малко по-неподходящ, но е възможно), а бананите изобщо не идват само от Еквадор...

 • 4
  bolderdash avatar :-|
  Balderdash

  В статията пише, че Боливия е производител на литий, а е маркирана Чили.

 • 5
  rewind avatar :-|
  Todor Tanev

  Всъщност според Wikipedia Чили и Аржентина са най-големите производители, но почти четвърт от известните световни залежи се намират в Боливия в солна пустиня. https://en.wikipedia.org/wiki/Lithium#Production

 • 6
  rewind avatar :-|
  Todor Tanev

  Между другото след наводнението в Тайланд още след първите слухове, че е възможен проблем с доставките на части за производството на твърди дискове, като високопрецизни електромотори от Nidec, голяма част от цените на твърдите дискове тук в България скочиха средно с между 40 и 100% и то независимо от производителя. Seagate например не са съобщавали очаквани проблеми с доставки, а и Western Digital опроверга слуховете впоследствие, че са възможни проблеми с доставки на по-големи количества - http://www.xbitlabs.com/news/storage/display/20111103234524_Western_Digital_Denies_Rumours_Regarding_Shipment_Issues.html

 • 7
  peho avatar :-|
  peho

  От Италия да махнете три нули?

 • 8
  omniam avatar :-|
  omniam

  7 милиона дръвчета, играчки за 12 милиарда долара. Хм, кофти.
  Всъщност е интересно как това, което имаме в домовете си (дрехи, техника, кафе) е произведено и как стига до нас. Най-вероятно по пътя се случват човешки трагедии, може би всеки има един "кървав продукт" или по-скоро продукт с някоя "кървава част" в него. Дано не е така повече.
  Много любопитна статия, поздравления.

 • 9
  onzisa6tia123etc avatar :-|
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт

  Много обичам научно фантастични прогнози от този вид: Какво ако...и т.н.
  Та се замислих-ще преживея ли...липсата на банани, чай, захар...Май да, не ги ползвам. И шотландско уиски не пия, пия ирландско, но и без уиски ще оживея. Виж, липсата на други неща би ме върнала бая години назад...

 • 10
  balcanmaster avatar :-?
  Майстор Балкански (00:00–24:00)

  Интересна фактология, чисто информация, има над какво човек да се замисли, ако може де...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.