Централните банки са купили най-много злато от 40 години

Резервите им растат през третото тримесечие заради спада на цената на ценния метал

Покупки

148.4 тона злато на нетна база са купили централните банки през последното тримесечие

Повишение

600% ръст на цената за тройунция злато в последните години

Централните банки са увеличили златните си резерви през третото тримесечие най-много от десетилетия насам, сочат данните на Световния златен съвет (СЗС) – лобистка група за златната индустрия.

Банките са купили общо 148.4 тона злато на нетна база за периода особено заради резкия спад на цените през септември, който ускори прехода към кюлчета като възможност за диверсифициране на портфейлите на институциите, пише в. Financial Times.

Нови играчи

Централните банки станаха нетни купувачи за пръв път от две десетилетия насам през 2010 г. Обратът изпрати цената на ценния метал до рекордна стойност от 1920.30 долара за тройунция, което е 600% увеличение за последното десетилетие. СЗС отказа да даде информация за конкретни банки, които са купували най-много през периода, и коментира само, че "са се появили няколко нови играча, които искат да увеличат резервите си в злато."

Тази година централните банки на развиващите се пазари искат да разнообразят растящите си чуждестранни резерви и затова търсят злато. Последният път, когато ценният метал е бил толкова търсен, е по времето на системата "Бретън Уудс", когато важи златният стандарт за долара.

Маркъс Гръб, управляващ инвестиционното звено в Световния златен съвет, коментира само, че "смятаме, че има голям брой купувачи от различни страни".

Централните банки са един от най-важните двигатели на пазара на злато, но малка част от тях разкриват детайли около големината и промените в златните си резерви.

Купените 148.4 тона в третото тримесечие на годината са най-високият резултат, откакто консултантската компания, предоставяща данни на СЗС – GFMC, е започнала да събира тримесечни данни от 2002 г. насам. Преди това централните банки за последно са били нетни купувачи на злато през 1988 г., когато са придобили за годината 180 тона.

Силен септември

Големите покупки са били направени най-вече през септември, след като цените рязко паднаха от рекордните над 1900 долара до 1534.49 долара. Това съвпадна с тревогите на пазарите около щатския долар заради политическите спорове в страната и задълбочаващата се дългова криза в еврозоната.

Гръб все пак коментира, че купувачите най-вероятно гонят дългосрочни цели: "Купуването от централните банки следва различен ритъм от обикновените инвестиционни покупки. Най-често с тях се цели да се поддържа определено съотношение между златото и останалите активи в общите чуждестранни резерви на институциите."

Той предвижда и годишните нетни покупки да станат 450 тона, което означава още 90 тона да се прибавят в последната четвърт.