Нелегална Америка

Рестриктивното законодателство срещу нелегалните имигранти в САЩ не работи и подчертава още повече нуждата от цялостна реформа

Имигрантите са тук, защото Америка се нуждае от тях.
Имигрантите са тук, защото Америка се нуждае от тях.
Имигрантите са тук, защото Америка се нуждае от тях.    ©  Reuters
Имигрантите са тук, защото Америка се нуждае от тях.    ©  Reuters

На теория сметката изглеждаше проста – когато нелегалните имигранти си заминат, безработните в щата Джорджия ще заемат местата им. Един селскостопански сезон и 74.9 млн. долара загуби от неприбрана реколта по-късно, уравнението се оказа грешно. Заплашени от още по-големи проблеми в основния отрасъл на местната икономика, сега щатските власти излязоха с нестандартно решение - затворници, осъдени за по-леки престъпления, да заемат по полята местата на нелегалните работници, прогонени от действащото от пролетта рестриктивно законодателство в Джорджия.   Америка може и да е създадена от имигранти, но днес не може да намери сили да реформира отдавна буксуващата си имиграционна система. Въпреки че непрекъснато се повтаря колко нетърпимо е сегашното състояние и се стигна дотам няколко щата да прокарат собствени рестриктивни закони, на национално ниво демократи и републиканци дори не могат да се споразумеят да започнат преговори за реформа. Слабото възстановяване на американската икономика и приближаващите президентски избори засилиха люшкането между радикални мерки и пълно бездействие.

В републиканските дебати за бъдещата президентска номинация съперниците се надпреварваха с обещания кой ще построи по-висока стена на границата с Мексико. Единственият претендент с истински опит по темата – губернаторът на Тексас Рик Пери, бе освиркан от публиката, когато се опита да обясни защо е по-добре децата на нелегалните имигранти да се образоват, вместо да бъдат маргинализирани и криминализирани.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове