Новият брой:
Какво се случва в държавата

Кризата може да постави Източна Европа във финансова изолация

Ново свиване на кредитирането е един от вероятните ефекти за България

"Трябва да се внимава с мерките, наложени от Австрия. Банките не могат да правят резки промени, защото ще се влоши проблемът с ликвидността в района и ще има нова криза на достъпа до кредити"

Джани Франко Папа шеф на UniCredit за Източна Европа

"Ще е необходима нова Виенска инициатива, за да се попречи стресът на банките от Западна Европа да създаде системен риск в Източна Европа. Тя ще е нужна, ако западноевропейските банки започнат безконтролно изтегляне на капитали или нямат координация помежду си."

Рейтинговата агенция "Фич" в предупреждение за района

Кризата може да доведе до окончателно пресъхване на финансовите потоци от западноевропейските банки към дъщерните им поделения в Източна Европа. Това може да се окаже резултатът от последните действия на някои регулатори в Западна Европа.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

9 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  dimhristov avatar :-|
  dreamer
  • - 9
  • + 11

  Това е съвсем естествено и очаквано.
  След като се разбра и от децата, че държавите в ЕС отдавна са без пари и цялата икономическа система на ЕС е живяла години наред само на кредит е глупаво да си мислим, че въпреки това банките в ЕС имат пари.

  Нередност?
 • 2
  monitanev avatar :-|
  monitanev
  • - 2
  • + 21

  Не виждам нищо лошо в това да се ограничи кредитирането.
  Напълно съм убеден, че ръст, базиращ се на безразборно и скоростно кредитиране въобще не ни е необходим. Стига сме разчитали на ливъриджнато потребление.
  Това, върху което БГ следва да се концентрира е ръст на икономиката, който лежи върху подобрена образователна система, съответно по-квалифицирана работна ръка, иновативна индустрия, повишена
  ефективност на държавната администрация и обществените услуги, развит екотуризъм и земеделие.
  Ние имаме своя потенциал и можем да го развием, стига да имаме желанието и куража. Да, приятно се живее с пари назаем, но в краткосрочен план. Заемът изтегля потреблението и удовлетворението сега, но ни прави зависими и нещастни в дългосрочен план.

  Нередност?
 • 3
  theanalyser avatar :-|
  theanalyser
  • - 2
  • + 4

  "Не е изключено подобни действия да предприемат и други регулатори или централи - гръцки, италиански, френски, белгийски".
  Не е изключено и другите вече да са ги предприели...
  Добре, че поделенията им тук отдавна имат сериозни позиции на пазара и са свикнали да справят и сами!
  :)

  Нередност?
 • 4
  ysc33375808 avatar :-|
  Deyan Todorov
  • - 3
  • + 10

  Пак зависимостта ни от чуждото финансиране. Някой сметна ли все пак колко пари има в България? Колко растежът наистина е зависим от пари отвън, след като видяхме, че икономиката може да расте и на основата на износа?
  Докато банките са печеливши и капитализират печалбите си, това си е основа за ръст на кредита кой каквото ще да казва. Диливъриджингът (намаляването на задълженията) си върви и бизнесът би трябвало да е свикнал да работи в този режим.
  Просто новите проекти и новото потребление няма да надскочат сегашното си състояние или това ще става трудно. Бумът и кризата ни накараха да мислим за парите като за източник и гориво за растежа, а това не е така - източник и гориво са заетостта и производителността, парите са само маслото в двигателя на икономиката. За да е устойчива заетостта, трябва непрекъснато да се подобрява производителността. Ето две точки за размисъл за управляващите държавата и за управляващите фирмите - как да правим нови работни места и как да подобряваме производителността (при това не само чрез намаление на номиналните заплати). Съществуващите предприятия, които могат да диверсифицират в съседни сектори, и които имат база и ресурс, която да натоварят допълнително, повишавайки производителността си, ще имат по-голямо значение от новите чужди инвеститори. По същия начин местните пари сега имат по-голяма тежест от преливащите от Австрия. Само че няма инфраструктура (финансова), по която те да се инвестират ефективно, като например голяма борса и диверсификация на спестяванията. Защо например част от ликвидността на банките не потече към застрахователите или осигурителите, превръщайки се в дълги пари, които да свалят цената на дългосрочното финансиране и да подкрепят проектите? Аз предполагам, че е, защото в България е (само)създадена финансова система, която е силно наклонена към банките. Сега и те ще разберат, че това невинаги е в тяхна полза, защото на предприятията понякога им трябва и капитал, не кредит.

  Нередност?
 • 5
  cobanmaala avatar :-?
  чобанмахала
  • - 2
  • + 10

  "имаме достатъчно ликвидност, а няма търсене на кредити", коментира друг банкер от голяма банка."
  Как да има търсене на кредити при 12-15% лихва? При намаляващи доходи как да се вземе кредит?

  Нередност?
 • 6
  kintiminti avatar :-|
  кинти
  • - 2
  • + 6

  Ерата на "па-па" кредитите приключи. И без това скоро не са кудкудякали от телевизора ..

  Нередност?
 • 7
  daria_vip avatar :-P
  daria_vip
  • - 2
  • + 9

  Определено е нужно кредитирането на хора без финансови възможности да плащат да спре. Банкиране не се свежда единственно до раздаване на заеми.Портфейлите на банките в БГса замразнали заради имоти които те държат от години .
  Имотният сектор ще се срива дългосрочно в държава с 250 000 напускащи годишно и застряващо население с ниски доходи до 500 евро в национален мащаб.
  15 $ на час в калифорния,германия или испания и всеки млад би предпочел да живее е европейска държава и да си работи и плаща 250 000 $ къща като изгради семейство на място с правила и закони и финансова сигурност а не примерно Варна с 1200 евро кв апартамент и 1200 лева заплата стигаща за бензин и храна .
  А вноската за 50 кв СТАЯ
  доживот на това ипотечно недоразумение ?
  Без стандарт с малки площ ,нефункционално и без екологични стандарти построено с високо токсичен турски цимент .
  Банките са с замразено кредитиране но единственно се източват от майките им.Пуснете целият този замразен кредитен ресурс който имате в имоти на пазара и може да ви спаси от банкрут .
  Ако хората изтеглят спестените си пари.....милиарда от системата какво ще стане ? При всяко огъване на еврото хората ще го направят бъдете сигурни.
  Аналитици и собствена лакомия ви доведоха до тук
  Всички тези пари вместо ипотеки трябваше да са в реално носещи печалба дребни бизнеси -Туризъм СПА и Отдих
  Да бяхте гледали на Сорос фонда или Бъркшир на Бъфи в какво инвестира и пазарната ви стойност щеше да е много по добра
  Този риск с растящи несъбираеми кредити от по 250 милиона месечно майка ви жална скоро .
  Сега вместо да реализираме растежи от 6, 7 % на год.база и догонваме запада в заплати и богатство ние Режем и тръбим че сме добре :-)
  10 години закопани в Бетон цимент и асфалт+ магистрали които са празни без търсене и покупателна способност на хората .
  Кредит се дължи доживот с лихвите и от децата- такава икономика в света няма или тя е обречена в един момент да стигне 100% неизрядни .
  Какво правим тогава ?
  Няма закон за банкрута на физически лица с ясни недвусмислени правила .КФН не одитира подопечните и банки за да извади лошите им провизии и ако щете предтекст национална сигурност но ги задължи да разпродават защото заради БГ БАНКИТЕ икономиката е на това положение в момента.Колко фалирали банки има от 2006 насам прочистват си портфейлите Прочистват си дълговете
  Икономика с 100 % неизрядни платци. няма както и такава без купувачи а тук купувачи няма защото те нямат какво да ядат камо ли да купуват разни други неща .
  Няма кредитиране Няма бизнеси,инвестиции и работа няма .
  Цялата държава е от 25 години все още под комунизъм както и да го усуквате .
  Здравната система БДЖ ,Пенсионните системи -чист кмунизъм и солидарни плащания за ползуване поравно и еднакво това какво е не е ли комунизъм ?
  Наясно ли сте какво става когато ЕС -Еврото на Форекс се срине на 90 ам .цента знаете ли какво ще значи това за валутният ни борд в евро и външният ни дълг ?
  Фантазията на Дянков е безгранична .
  Да декларираш стабилност в континент който е финансов експеримент на прага на разпад е все едно да ти гори кооперация а ти да се заключиш и кажеш че не те вълнува ?
  Рисково е да се държат пари в лева в Български банки когато те не са заинтересовани да разпродават лошите си задължения и да се прочистват и да предлагат атрактивни условия-Доста лош вариант е .

  Нередност?
 • 8
  greco_jlt avatar :-(
  greco_jlt
  • + 3

  Очаквайте анемичното кредитиране да продължи и в следващите две години.
  България е в точката на замръзване и ще остане още дълго така.

  Нередност?
 • 9
  birdman avatar :-|
  birdman
  • + 1

  Любомир Христов малко се е поизхвърлил ! Да не оàкваме кредитиране в следващите 3г. - банките ако видят качествен проект с потенциал хич няма да се замислят дали да го кредитират .

  Нередност?
Нов коментар