Меркел призова Китай, Индия и Бразилия да намалят парниковите си емисии

Количеството на вредните газове в атмосферата може да се увеличи повече от очакваното

Reuters
Reuters    ©  THOMAS PETER
Reuters
Reuters    ©  THOMAS PETER

Държави като Китай, Индия и Бразилия, които са големи източници на парникови газове сред бързо развиващите се икономики, трябва да се споразумеят за намаляване на своите емисии.

Такъв призив отправи канцлерът на Германия Ангела Меркел в навечерието на годишната конференция на ООН за климатичните промени, която започва на 28 ноември в южноафриканския град Дърбан.

"Тази година световните емисии на въглероден диоксид бяха по-високи от всякога. Намираме се в изключително трудна ситуация, в която Протоколът от Киото изтича, а удължаването му за съжаление няма да бъде договорено в Дърбан", каза в германския парламент бундесканцлерът, цитирана от Ройтерс.

Очакванията на повечето анализатори са, че на форума в Южна Африка ще бъдат отбелязани само умерени стъпки към намаляването на емисиите, въпреки научните прогнози, че климатичните промени ще направят природните бедствия по-чести и силни.

По Протокола от Киото близо 40 индустриални държави се задължиха до края на 2012 г. да намалят емисиите си средно с 5% спрямо нивата от 1990 г. Богати страни като САЩ отказват да поемат ангажимент за ограничаване на вредните газове без подобни стъпки да предприемат и големите развиващи се държави. По-бедните страни настояват индустриалните държави, които са се развили благодарение на замърсяващи технологии, сега да направят по-значителни съкращения на емисиите.

Според Меркел обаче Китай, Индия и Бразилия не са готови да се обвържат с международни споразумения. "Това означава, че за нещастие се превръщаме в свят, където икономиките с нарастваща важност не допринасят достатъчно за една устойчива околната среда", заяви канцлерът.

Отвъд безопасния праг

Преди дни Световната метеорологична съобщи, че трите основни парникови газа – въглеродният диоксид, метанът и азотният оксид, са достигнали рекордни концентрации в атомосферата през миналата година.

До 2020 г. световните емисии могат да нараснат повече от досегашните прогнози. Според изследване на Програмата за опазване на околната среда на ООН (UNEP), цитирано от Ройтерс, емисиите ще се увеличат с между 6 и 11 млрд. тона над прага, който би ограничил затоплянето до 2 градуса по Целзий.

"За да остане температурното покачване в тази граница, глобалните емисии ще трябва скоро да достигнат своя пик и през 2050 г. общите емисии да са с около 46% по-ниски отколкото през 1990 г.", се казва в доклада на екопрограмата.

Според UNEP необходмите съкращения на емисиите могат да бъдат постигнати с повишаване на енергийната ефективност и ускорено въвеждане на възобновяеми източници.