"Ройтерс": Периферните страни в еврозоната ще са в криза години наред
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

"Ройтерс": Периферните страни в еврозоната ще са в криза години наред

Reuters

"Ройтерс": Периферните страни в еврозоната ще са в криза години наред

Това ще е следствие от рецесията, задълбочавана от антикризисните ограничения

Велизар Узунов
6508 прочитания

Reuters

© Reuters


Ще минат години, преди икономиките от периферията на еврозоната - Гърция, Ирландия, Португалия и Испания,  се възстановят от рецесията, високата безработица и големите бюджетни дефицити. Това са изводите от допитване до 30 икономисти на агенция "Ройтерс", проведено през последната седмица.

Прогнозите за растеж за следващите две години бяха понижени, а безработиците в четирите държави остават устойчиво високи. В много от случайте очакванията на икономистите са под тези на властите.

Очаква се икономиките на Ирландия и Испания да се представят най-добре през 2012 г., като първата ще отчете растеж от 0.7%, а втората - 0%. Прогнозите за Гърция и Португалия са за спад от 3%.

"Задълбочаващата се дългова криза и вероятността за нови бюджетни ограничения ще продължават да оказват натиск върху местното потребление, а засега съществуват малко сигнали, че външните фактори ще успеят да ги компенсират.", коментира Бен Мей, анализатор от Capital Economics. "Тези икономики по всяка вероятност ще се понижават", допълни той.

Съществуват опасения, че дълговата криза е излязла извън контрол и политиците се опитват да създадат механизъм за защита на Испания и Италия. Опитите им да постигнат това обаче продължават да са безрезултатни.

Гърция, Ирландия и Португалия вече получиха финансова помощ от Европейския съюз и Международния валутен фонд. Италия и Испания обаче са значително по големи. Двете трябва да наберат общо 570 млрд. евро от пазарите през следващата година, според ABN Amro.

Агенция Fitch понижи рейтинга на Португалия до ниво "боклук" в средата на седмицата, обосновавайки се с фискалните и икономически проблеми на страната. Германия пък не успя да продаде изцяло емисия 10-годишни облигации, което създаде спекулации, че кризата започва да засяга най-голямата икономика в съюза.

Според друго проучване на агенция "Ройтерс", еврозоната не може да оцелее в сегашната си форма. Водещите икономисти и политици участвали в него, предлагат във валутния съюз да останат по-малко и по-стабилни държави.

Изводите от проучването по държави:

Гърция

Икономиката на страната изпитва най-дългата рецесия от Втората световна война насам. Очаква се БВП да се понижи за пета поредна година през 2012 г., като досега отчете спад от 15%. Не се очаква растеж и за 2013 г. Безработицата ще достигне рекордните 18% през следващата година, а при младите ще е много по-висока - 44%.

Икономическите проблеми на страната са следствие от ограниченията на заплати и пенсии, съкращаването на служители и вдигането на данъци - мерки за понижаване на дефицита.

В края на миналия месец европейските лидери решиха да понижат дълга на Гърция с 50%, което е безпрецедентен ход в историята на еврозоната. Управлението на страната наскоро зае бившият представител на Атина в Европейската централна банка Лукас Пападимос, чиято цел е да гарантира изпълнението на реформите.

Ирландия

Перспективите пред Ирландия се подобриха, след като страната получи външна помощ в края на 2010 г. Очаква се икономиката й да нарасне с 1.6% през настоящата година, а през 2012 и 2013 г. ръстът ще се равнява на 0.7% и 2%.

Дъблин обаче се нуждае от повишение на БВП от 2.5%, за да буде устойчив дългът й, който ще достигне 118% от БВП през 2013 г.

Банките в Ирландия са в основата на кризата. Те обаче бяха рекапитализирани със 70 млрд. евро, а държавата предприе мащабна кампания за понижаване на размера им. Страната постига целите, наложени от международните й кредитори без социалното недоволство, което блокира Гърция. През лятото тя успя да договори понижение от 9 млрд. евро на разходите за връщане на външния заем, който беше на стойност 85 млрд. евро.

Премиерът Енда Кени си постави за цел страната му да се завърне на пазарите още през настоящата година и да върне международния заем през 2013 г. Той обаче може да не успее при нова рецесия в еврозоната, тъй като ирландската икономика до голяма степен е зависима от износа.

Португалия

Догодина страната ще претърпи най-дълбоката рецесия от 70-те години на миналия век поради ограниченията, които международните кредитори наложиха в замяна на спасителния пакет на стойност 78 млрд. евро.

Според проучването, БВП ще се понижи с 1.6% през настоящата година и с 2.9% през следващата. Очаква се свиването да продължи и през 2013 г.

Доверието в икономиката е на историческо дъно, а безработицата достигна 12.4% - най-високото равнище от 80-те години на миналия век. Освен това банките ограничават кредитирането, за да подобрят капиталовите си позиции. Държи се единствено износът, но и това може да се промени, ако еврозоната изпадне в нова рецесия.

Икономисти прогнозират, че правителството ще трябва да наложи нови фискални ограничения през следващата година. Това ще означава допълнителен спад в разполагаемия доход на домакинствата.

Испания

Новоизбраният с огромно мнозинство премиер Мариано Рахой ще е изправен пред много проблеми, след като встъпи в длъжност в средата на следващия месец.

Икономисти очакват икономически растеж от 0.7% през 2011 г., последван от стагнация през следващата. Правителството обаче все още прогнозира, че БВП ще нарасне с 2.3% през 2012 г. Това несъответствие може да означава нови антикризисни ограничения за постигане на фискалните цели.

През 2013 г. се очаква леко подобрение с растеж от 1.2%. Основен проблем обаче остава високата безработица, която остава упорито над 20 на сто.

Според проучването бюджетният дефицит ще достигне 6.5% през настоящата година, разминавайки се с 0.5 процентни пункта с целта на правителството. За 2012 и 2013 г. обаче се прогнозира по-сериозно несъответствие.

Новото правителството на Испания ще се изправи пред трудната задача да ребалансира икономиката, чиято банкова система все още не е напълно преструктурирана, а населението е силно задлъжняло.

Ще минат години, преди икономиките от периферията на еврозоната - Гърция, Ирландия, Португалия и Испания,  се възстановят от рецесията, високата безработица и големите бюджетни дефицити. Това са изводите от допитване до 30 икономисти на агенция "Ройтерс", проведено през последната седмица.

Прогнозите за растеж за следващите две години бяха понижени, а безработиците в четирите държави остават устойчиво високи. В много от случайте очакванията на икономистите са под тези на властите.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

18 коментара
 • 1
  pc_none avatar :-P
  pc_none

  Ох, добре, че ние поне сме в центъра на Европа...

 • 2
  balcanmaster avatar :-|
  Майстор Балкански (00:00–24:00)

  Ох, добре поне, че ние още не сме приели еврото.

 • 3
  tsonkooo avatar :-?
  Тsonkooo

  Всички страни в еврозоната са в криза, но стоварват тежестта върху "периферните" страни!

 • 4
  kableshkov avatar :-|
  kableshkov

  Супер, балансираният бюджет им рефлектира "добре".

 • 5
  kadiyata avatar :-P
  Белият Негър

  Нищо лошо и не нормално няма в това.
  всичко има начало край и продължение!

 • 6
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  От "Ройтерс" нещо са се объркали! Я първо да се консултират с нашите управляващи, преди да излъчват подобни прогнози за региона ни! Според Борисов и Дянков и за 2011-та, и за 2012-та България ще реализира несимволични икономически растежи. За 2011-та очаквания растеж беше 3.6 %...

  ------------------------------------------------------
  Който се интересува, може да погледне, извършването на какви гнусотии поддържат българските управляващи (тези на власт и тези в опозиция, заедно):

  http://theworld.blog.bg/politika/2008/08/20/sledeneto-na-choveshkite-misli-veche-stana-i-publichno-na-za.224664

  И нещо не толкова "екзотично", не но не по-малко опасно или защо Борисов е вреден за нашето здраве и дори за живота ни (одобрено е добиването от "Шеврон" на шистов газ в Добруджа и в Лудогорието - стъпка, която ще отрови подпочв ените води и като следствие цялата природа там). Тия трябва да се разкарат от властта възможно най-бързо! Ако не бяхме толкова загубени - сега щеше да има предсрочни избори.

  http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc

 • 7
  adhominem avatar :-|
  полет над КУКУвиче гнездо

  "Ройтерс": Периферните страни в еврозоната ще са в криза години наред Това ще е следствие от рецесията, задълбочавана от антикризисните ограничения
  ------------

  А според "Сити", идва десетилетието на ДИлевъриджинг. Тоест, време за РАЗПЛАТА! ;)

  http://goo.gl/eLRO2

 • 8
  donio avatar :-|
  donio

  Шъ съ упрайм кога съ ръзбирът евреин и германец и кога зимиделскити съюзи у РБ съ убидинят.

 • 9
  goblenka avatar :-|
  goblenka

  За България нищо не казват! Има ли категория, по-ниска от " боклук"? Ако да, ние ще сме там! Отдавна! Ако няма - трябва да измислят!

 • 10
  zogorsone avatar :-|
  zogorsone

  Ох, добре че, най-накрая и ние ще заприличаме на европейци и те ще заприличат на нас... вече всички сме част от едно голямо, европейско семейство... "да живее обеднена Европа"...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK