Египет избира парламент, докато "Тахрир" кипи

Вотът ще продължи три месеца, през които могат да се случат много неща

Близо девет месеца след като египтяните свалиха с протести управлявалия 30 години президент Хосни Мубарак, те се явяват в понеделник на избори за парламент. Това е сложен процес, който ще се осъществи поетапно и ще приключи едва на 4 март, а през лятото Египет трябва да избере и президент, с което ще приключи преходът към гражданско управление.

Дотогава обаче на власт остава Висшият военен съвет, който пое контрола върху страната след свалянето на Мубарак на 11 февруари. Много египтяни обаче не са доволни от този факт и продължават да протестират на площад "Тахрир" в Кайро, където либерали и ислямисти искат оставката на председателя на съвета фелдмаршал Мохамед Хюсеин Тантауи.

Военните - новият враг?

Силите за сигурност реагираха на масовите протести с бруталност, която напомняше действията на режима на Мубарак през зимата – палки, сълзотворен газ, гумени куршуми, а според много демонстранти и стрелба на месо с бойни патрони. В новите протести загинаха 42 души, а над 2000 бяха ранени.

Демонстрациите заплашваха да ескалират до степен, в която можеха да станат неудържими. В опит да успокои напрежението през миналата седмица временното правителство на Исам Шараф подаде оставка, а военният съвет се съгласи да сформира кабинет на националното спасение.

Назначението на 78-годишния Камал Ганзури за нов преходен премиер обаче не допадна на демонстрантите на "Тахрир".

Ганзури е заемал премиерския пост по времето на Мубарак от 1996 до 1999 г. и много египтяни го смятат за представител на старата школа от политици, срещу която са се борили по време на революцията. В опит да успокои напрежението Нобеловият лауреат Мохамед ел Барадей предложи да се откаже от кандидатурата си за президент и да оглави преходния кабинет, ако бъде помолен.

Сложна избирателна система

Докато траят перипетиите около втория временен кабинет обаче, през следващите три месеца ще протече изключително сложният процес, в който египтяните ще решат как да се разпределят местата в Народното събрание. Народът ще избира между приблизително 6700 кандидати за петгодишни мандати в долната камара на парламента, където 332 места ще бъдат запълнени по пропорционална избирателна система, 166 – по мажоритарна, а 10 депутати ще бъдат назначени от властта.

При запълването на местата ще се приложат професионални квоти – те трябва да бъдат разпределени поравно между представителите на работническата класа и тези, които не се издържат с физически труд.

Изборът на парламент в страна с население над 80 млн. души и без традиции в демокрацията е сложна и деликатна задача, която се нуждае от стабилност. Това е шансът на военните и временния кабинет да покажат, че заслужават доверието на египтяните и че не се опитват да откраднат революцията от хората, които я извършиха.