Какво следва при разпад на еврозоната
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво следва при разпад на еврозоната

Reuters

Какво следва при разпад на еврозоната

В подготовка за "немислимото" да видим какви са възможните сценарии

Христо Съйнов
25186 прочитания

Reuters

© Reuters


Германия и Франция искат увеличаване правомощията на Европейската комисия, която да може да отменя национални бюджети на страни от еврозоната, ако те са в нарушение на правилата на ЕС. ОИСР съветва Европейската централна банка да намали лихвените проценти и да увеличи покупките си на държавни облигации, за да възстанови доверието в еврозоната, което сега се приема от инвеститорите за основен риск пред световната икономика.

Днес в Брюксел финансовите министри на 17-те членки на еврозата ще се срещнат в опит да се договорят за увеличаване на Европейския фонд за финансова стабилност, което да помогне за предотвратяването на разпространението на дълговата зараза върху облигационните пазари, както и да освободят жизненоважния транш финансова помощ за Гърция.

Отделно от това Берлин и Париж се стремят да очертаят рамка за фискален съюз преди срещата на върха на ЕС на 9 декември, където да излязат вече с общи предложения. Такъв фискален съюз все по-често се разглежда от анализатори и инвеститори като последен шанс да се избегне разпад на еврозоната.

И все пак - какво ще стане, ако...

Но какво всъщност ще стане, ако наистина еврозоната се разпадне и настъпи край на еврото?

Този въпрос вече не звучи така еретично, както преди няколко месеца, когато само няколко медии анализираха така възможност.

Покачването на доходността по немските облигациите миналата седмица например бе прието от мнозина анализатори като сигнал, че разпад на еврозоната вече се приема за сериозна възможност и се обмисля от страна на инвеститорите. В Лондон адвокатски кантори вече обсъждат валидността на трансграничните договори при евентуален разпад на евротo.

Както обяснява пред Financial Times макроикономистът Гейвин Дейвис, процесът по създаването на еврото отне много години на внимателно планиране. Първоначално беше създадено ECU (кошница от няколко национални валути), което бе търгувано в продължение на няколко години на валутните пазари, преди името му да бъде променено на евро от 1 януари 1999 г. като от тогава не е имало внезапни преоценки или девалвации, които да доведат до прекъсване на икономическите отношения в рамките на валутната зона.

Сега е почти невъзможно дори да си представим как 17-те държави-членки на еврозоната, биха могли по такъв подреден начин да обърнат наопаки този дълъг процес, в който национални валути първо ще бъдат въведени отново, а след това постепенно ще могат да се отклоняват в някакви зададени граници една спрямо друга и в крайна сметка да могат да се движат свободно.

Много по-вероятна е тежка криза, последвана от повторното въвеждане на някои национални валути, след което може "еврото" да бъде задържано от останалата група. Или просто единната валута може да престане да съществува напълно.

За инвеститорите обаче е от изключителна важност как точно ще протече този процес, тъй като има твърде много възможни сценарии, всеки с напълно различен изход, което затруднява каквито и да е прогнози.

Различните сценарии

Според Гейвин Дейвис са възможни следните сценарии:

1. Ако няколко от периферните икономики се откажат от еврото, но "единната" валута остане непокътната с ядро Германия и Франция, тогава остатъчното евро ще бъде преоценено спрямо другите валути, като долара например, в посока нагоре. Междувременно Италия вероятно ще осъмне с нови лири, които бързо ще се обезценяват срещу всички други валути, включително еврото.

2. Различна би била ситуацията обаче, ако Германия и Холандия например изберат излизане от еврозоната, тъй като те се опасяват, че инфлацията се превръща в неприемлива заплаха за техните икономики. Малко вероятно е тази подгрупа да иска да запази наименованието "евро" за новата си валута. По-вероятно те ще искат да я наричат нова марка, или нещо подобно.

В този случай, Дейвис предполага, че ще има два допълнителни сценария:

2.1 Единият вариант е останалите членове на еврозоната да напуснат също и да въведат отново собствените си национални валути. Така, еврото ще престане да съществува въобще и няма да се търгува повече на валутния пазар, като инвеститорите определено ще претърпят сериозни загуби.

2.2 По-малко вероятно е малка група (без Германия) да запази еврото за своя валута. В този случай еврото ще остане, но силно ще се обезцени спрямо долара и новата марка.

Няма да има много случайни прехвърляния на богатство в резултат на корекции на валутните курсове, в който и да е от тези случаи. Като лицата, притежаващи нетни активи в чуждестранна валута, ще спечелят от девалвацията, както и обратното. Също така няма да има бързи корекции на конкурентоспособността в производството на стоки и пазарите на труда на старите страни от еврозоната. Във всички случаи обаче валутата, която ще използва Германия, независимо дали ще се нарича "евро" или не, ще се повиши рязко.

Някои твърдят, че разпадането на еврото би могло да постигне неизбежните промени в конкурентоспособността по-бързо и по-безболезнено, отколкото алтернативата. Въпреки това хаотичният разпад на еврото може да бъде много по-бедствен, като причини за това са три:

Първо, в резултат на тези промени корекциите при обмененния курс ще бъдат големи и напълно неочаквани, като няколко стопански субекта ще се хеджират срещу тях, което би означавало, че богатството и доходите ще се трансферират при това наистина хаотично. Като това с голяма вероятност ще означава, че губещите ще намалят разходите си с повече, отколкото печелившите ще увеличат своите и така съвкупното търсене може да спадне.

На второ място, сред основните губещи ще бъдат банките в страните, които останат с поскъпналата валута, включително Германия и вероятно Франция, които ще видят как стойността на чуждестранните им активи, като например италиански облигации, спада рязко. Такъв шок за банките едва ли би бил добре дошъл при сегашните обстоятелства.

И трето, ако еврото изчезне напълно, ще има допълнителни усложнения за това как ще се изпълняват  всички договори, деноминирани в евро. Ще настъпи правно блато, чието изчистване ще отнеме много години, а в същото време финансирането на международната търговия може да се срине за неопределено време.

3. След като инвеститорите започнат да гледат на описаните по-горе опасности сериозно, като резултат може да настъпи паническо бягство от всички активи, деноминирани в евро, което може да се превърне в най-лошият вариант. А всяко хаотично разпадане на еврото ще доведе най-малкото до период на дълбока рецесия.

Германия и Франция искат увеличаване правомощията на Европейската комисия, която да може да отменя национални бюджети на страни от еврозоната, ако те са в нарушение на правилата на ЕС. ОИСР съветва Европейската централна банка да намали лихвените проценти и да увеличи покупките си на държавни облигации, за да възстанови доверието в еврозоната, което сега се приема от инвеститорите за основен риск пред световната икономика.

Днес в Брюксел финансовите министри на 17-те членки на еврозата ще се срещнат в опит да се договорят за увеличаване на Европейския фонд за финансова стабилност, което да помогне за предотвратяването на разпространението на дълговата зараза върху облигационните пазари, както и да освободят жизненоважния транш финансова помощ за Гърция.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

32 коментара
 • 1
  bono_vox avatar :-|
  bono_vox

  Истината е че никой не знае какво би се случило при такъв сценарий. За много хора и икономики това ще е катастрофа и то неуправляема и хаотична.
  Само помислете какви ще са последиците за нашата малка бедна, обвързана с еврото икономика....

 • 2
  ana_ni avatar :-|
  ana_ni

  хаити

 • 3
  ilinko avatar :-|
  ilinko

  След като сценарият за разпадане на евро-зоната става все по-вероятен, би трябвало да си зададем и въпроса как една страна може да го направи.

  Основната пречка днес Гърция да напусне евро-зоната не е толкова желанието на Франция и Германия да я задържат, колкото липсата на механизъм за напускането. В момента договорът на ЕС не предвиждат възможност за напускане на евро-зоната. В Лисабонския договор има такава възможността, но това трябва да стане доброволно и без никакви задължения. Така, че ако Гърция трябва да напусне евро-зоната, първо трябва доброволно да напусне ЕС и след това да кандидатства отново.

  Друг е въпросът дали, ако Гърция напусне ЕС и кандидатства отново ще покрие всички критерии за членство :-)

 • 4
  baletlnetpepas avatar :-|
  Автор

  Забелязали ли сте, че паниката е характерна за икономистите?

 • 5
  chievo avatar :-|
  Chievo

  Да изритват Гърция, на всяка цена да спасяват Италия и Испания и да се приключва. При спадащо вътрешно потребление, единственият шанс да се генерира растеж е износът. И то към държави като Китай и Индия. Китайците имат доста резерви, потенциалът им като пазар е огромен. Германия не е в рецесия благодарение на износа си именно към развиващи се икономики.

 • 6
  kugan avatar :-|
  kugan

  А какво ще стане с българските спестявания и депозити в евро и лева ???

 • 7
  geordgeo avatar :-|
  geordgeo

  До коментар [#6] от "kugan":

  Всеки да се спасява поединично, това е рецептата! При всички положения ще има спечелили и загубили, то си е казано и в статията.
  По-лошото е, че животът ни мина в криза - не си спомням някога в България да не се използвал този термин, перманентен е за нас. Предполагам, че ние, българите, отново ще оцелеем...просто защото сме бедни!

 • 8
  goshogoshev avatar :-P
  goshogoshev

  До коментар [#5] от "Chievo":

  Учудващо си наивен

 • 9
  volrath avatar :-P
  volrath

  Никой да не мърда и да не се паникьосва.От статията става ясно, че при какъвто и да е разпад на ЕС и еврото никой няма да спечели.

  Е, щом никой няма да спечели, а равен резултат е невъзможен, защо ще им е на всички да губят?

  В крайна сметка, банките ще са на загуба, а те мразят да губят.На Китай също няма да им изнася, защото сега чрез България и Румъния те имат реален шанс да стъпят на пазара в ЕС.На Русия също не й изнася, защото ще има проблеми с газовете.На САЩ също няма да им изнася, защото долара ще поскъпне.Германия, Франция и Холандия за момента се опитват само да спасят положението, независимо какво става, следователно и на тях не им изнася разпада.

  Поне така си мисля аз, ако някой е по-наясно - да обясни.Ще бъда благодарен.

 • 10
  nmarkov avatar :-P
  Aragorn

  ''Покачването на доходността по немските облигациите миналата седмица например бе прието от мнозина анализатори като сигнал, че разпад на еврозоната вече се приема за сериозна възможност...''

  Това е съвсем нормално, след като Германия е основния двигател на ЕС и обира негативите от съюза си с икономически неграмотни държави, като Гърция, Испания и Португалия.

  За подобни статии и анализи мога да кажа, че са пълна глупост и спекулация, и че по никакъв начин не може да се говори за разпад на еврозоната и еврото.

  Германия в момента е в малко сложна ситуация, която наподобява много на положението в Б-я, когато един човек с възможности и идеи за развитие иска да направи нещо смислено, но съответно му трябва екип, а екипа от своя страна има акъл и манталитет само колкото да си каже - давай да харча и да си угаждам без да му мисля много, понеже сега ми се е паднало и така почва да прави глупости и поразии докато не се усере и натика в блатото на максимум.

  Германия винаги е и ще управлява света и съответно еврозоната и еврото ще съществуват докато тя самата реши и има сили да издържи на мизериите на продажните и двулики джуджета.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.