Меркел призова за бързи промени в договорите за ЕС
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Ало, Маджо

Меркел призова за бързи промени в договорите за ЕС

Ангела Меркел

Меркел призова за бързи промени в договорите за ЕС

Канцлерът на Германия заяви, че преодоляването на дълговата криза ще отнеме години

Велизар Узунов
4715 прочитания

Ангела Меркел

© Reuters


Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че преодоляването на дълговата криза е процес, който ще отнеме години, предаде агенция "Блумбърг". Тя отново каза, че решаването на проблемите не може да се случи чрез емитиране на общи еврооблигации и настоя за бързо налагане на промени в договорите за Европейския съюз.

Канцлерът заяви в реч пред долната камара на парламента, че кризата в еврозоната не е на държавните дългове, а на липсата на доверие.

Меркел потвърди, че заедно с президента на Франция Никола Саркози ще представят нов план с реформи в понеделник. Той ще предвижда създаването на "съюз на стабилност" с по-строги правила за бюджетна дисциплина, по-строги санкции при нарушаването им и по-задълбочен надзор над националните бюджети. В него ще участват всички 17 членки на валутния съюз. Канцлерът настоя, че тези правила трябва да бъдат включени в националните законодателства на страните-членки, а наказателните клаузи да се задействат автоматично.

"Ние не просто говорим за съюз на стабилността", каза Меркел, цитирана от "Файненшъл таймс". "Ние започваме да го създаваме", допълни тя.

Европейските съдилища и Европейската централна банка са основните институции, които пазят доверието в европейската демокрация, каза още тя. В тази връзка канцлерът е на мнение, че никой не бива да се меси в делата на централната банка.

Меркел каза, че бъдещето на еврото е неизменна част от бъдещето на европейското единство. По думите й Германия отчита огромни облаги от общата валута. "Убедена съм, че това е правилният път напред, правилният път за силна Германия и за силен Европейски съюз.", каза канцлерът.

Меркел за пореден път се обяви против емитирането на единни еврооблигации. Според нея това не би спомогнало за овладяване на кризата.

Вчера Саркози също се обяви за задълбочаване на икономическата интеграция в Европа. Предполага се, че тази идея ще залегне в основата на общото решение, което пазарите очакват от срещата на лидерите на ЕС на 9 декември.

Франция и Германия трябва заедно да гарантират стабилността в сърцето на Европа, каза Саркози. Европа "трябва да бъде основана отново", като Франция и Германия ще бъдат нейното ядро, за да осигурят "една зона на стабилност".

Той обясни, че "екстремалната ситуация" и криза, безпрецедентна за последните близо 70 години, са причините Франция да се бори заедно с Германия за "нов договор, който преосмисля организацията на Европа".

"Обединени Франция и Германия означават обединена Европа. Разединете Франция и Германия и Европа ще бъде разединена и слаба."

Според него обаче тази реформа ще продължи на ниво държави и няма да води към някаква наднационална структура. Френският президент защити мерките, които неговата администрация вече е приложила за борба с кризата около френския дълг, и изтъкна, че изобщо не се съмнява в платежоспособността на страната.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че преодоляването на дълговата криза е процес, който ще отнеме години, предаде агенция "Блумбърг". Тя отново каза, че решаването на проблемите не може да се случи чрез емитиране на общи еврооблигации и настоя за бързо налагане на промени в договорите за Европейския съюз.

Канцлерът заяви в реч пред долната камара на парламента, че кризата в еврозоната не е на държавните дългове, а на липсата на доверие.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

13 коментара
 • 1
  ivan_mitev57 avatar :-|
  Иван Митев

  За успешно обществено развитие в Европа е потребно прекратяване на причината, която създава кризата.

  При наличие на държавна финансова „Грешка на Джон Лоу” в Европа (При стопанство с евро, продължена употреба на наследен от време със „Златни пари” начин на държавно финансово управление (ДФУ), който е НЕСЪВМЕСТИМ с еврото), всяко държавно управление от Еврозоната е обречено на сигурен провал и за него действа „Принципа на Джон Лоу”: „Съответните държавни власти ( в т. ч. правителство), колкото повече работят, толкова по-лоши управленски резултати получават”.

  На съответно правителство трябва да се помогне, защото управляващите са под влияние на досегашни непълноценни теоретични знания, които не отчитат съществуване на особено важната причина за стопанска криза („Грешката на Джон Лоу”) и "съветват" за корегиране на последици, при което причината за кризата се съхранява и не може да се постигне желан успех.

  За успешно противодействие срещу днешна стопанска криза в Европа е потребен усъвършенстван начин на ДФУ, който да е ГОДЕН за евро.

 • 2
  ens avatar :-|
  Svet

  До коментар [#1] от "Иван Митев":

  Абе Иване, като е толкова умопомрачаващо ефективна тая твоята теория, що не вземеш да я опишеш 20-30 страници за някой топ академичен журнал (пр. Journal of Financial Economics)? Способните хора правят така, а не със спам във форуми!


 • 3
  lisco avatar :-|
  lisco

  "Франция и Германия трябва заедно да гарантират стабилността в сърцето на Европа"

  ... а ние ще гарантираме стабилността в петичките на Европа, щото сме като тях стабилни, приказливи и с най-много МОЛ-ове на брой чутури

 • 4
  ivan_mitev57 avatar :-|
  Иван Митев

  До коментар [#2] от "Svet":

  Здравейте Svet,

  Постигнатите научни резултати са публикувани и достъпни за всеки желаеш.

  По произход световната стопанска криза през 2011 г., в т. ч. и тази в Р. България е проста, защото е поради наличие на само една особено важна причина - „Грешката на Джон Лоу”.

  Необходимо и достатъчно е причината („Грешката на Джон Лоу”) да се прекрати и стопанската криза през 2011 г. в съответна страна ще е успешно премахната.

  При условия са стопанство с „Незлатни пари”, без премахване на откритата държавна финансова непълноценност не е възможно успешно спасение от стопанска криза.

  Истината е, че през последните 295 г. хората в света са родени при условия на наличност на „Грешка на Джон Лоу” и много години те са я приемали за наследена нормална стопанска практика.

  Новото днес е, че тази катастрофална световна човешка грешка е разкрита и се осъзнава ролята й за особено важна причина за стопанска криза през 2011 г.

  Ефективността от успешно спасение от криза е в резултат на това, че се премахва причината, който създава кризата.

  При запазване на сегашната причина "Грешката на Джон Лоу", който и каквото и да прави не е възможно успешно спасение от криза.

  Форумът на в. "Капитал" е място, където е полезно да се представя истината за причината за стопанска криза през 2011 г..

  С поздрави,
  Иван Митев

 • 5
  45iv avatar :-|
  45iv

  До коментар [#1] от "Иван Митев":Баи Иване ти го разсипа този Джон Лоу, направо за нищо го нямаш. Често ли ти се явява ? Говори ти на глас нали . Цветен ли го виждаш? Протяга към теб Златни пари и ти аха да ги грабнеш, и ве4е ги направил незлатни. Голяма грешка прави тоя Джон Лоу голяма трябва да ти даде Златните пари те са си твои. То незлатните може да си ги навре някъде.

 • 6
  ivan_mitev57 avatar :-|
  Иван Митев

  До коментар [#5] от "45iv":

  Здравейте 45iv,

  не е възможна истина за причина за световна стопанска криза през 2011 г. без да се представено "приноса" на Джон Лоу.

  Мълчанието за "Грешката на Джон Лоу" означава лъгане или замозалъгване за истина за причина за стопанска криза през XXI-ви век.

  Ваше право е да изберете дали искате да знаете истината?

  С поздрави,
  Иван Митев

 • 7
  director_general avatar :-P
  Генерален Директор

  Дайте да го убием, този мръсен пергишин, Джон, но моля Ви не казвайте никъде. LOL

 • 8
  45iv avatar :-|
  45iv

  До коментар [#6] от "Иван Митев":Аз истината я знам остава и ти да я нау4иш.Тои навремето направил много по голяма криза. Нямаш ли желание ве4е да се срешнете с него във Ве4ните ловни полета ,и да си поговорите за грешката.

 • 9
  ivan_mitev57 avatar :-|
  Иван Митев

  До коментар [#8] от "45iv":

  Здравейте 45iv,

  не разбирам логиката на Вашето отношение.

  Водим дискусия по определен проблем - моля представете аргументи и тези.

  Защо истината, която представям Ви озлобява?

  С поздрави,
  Иван Митев

 • 10
  45iv avatar :-|
  45iv

  До коментар [#9] от "Иван Митев":Незнам защо ви пиша понеже ве4е съм ви молил отдавна а и много много други хора да престанете пишете едни и същи глупости и мисля 4е излишно просто явно не сте добре. Първо за носител на истината може да претендира или ненормален ц4овек или всевишния БОГ. Второ дискусия се води с 4овек които 4ува другия и дава някъкви нови дуводи в тезата си,а не повтаряне до безкраиност на едно и също понякога в една статия и 25 пъти повтаряне на едно и също това какво е според вас .Това може да направи само болен папагал или развален грамофон.Трето Джон Лоу е бил един авантюрист картоигра4 хазартен тип, и ти това призна. Как можете да давате за пример 4овек които е предизвикъл огромни финансови и икономи4ески проблеми във Франция и Западна Европа .Ако Французин про4ете какво пишете ще ви предложи за затвора.Как може 4овек които е предизвикъл по голяма криза да бъде даван за пример за решаване на кризата.Разбира се това което пиша няма да има никъкъв ефект както и написаното до вас от много други хора защото не сте добре.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK