Франция и Германия искат промени в договора за ЕС
16 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Франция и Германия искат промени в договора за ЕС

Ангела Меркел и Никола Саркози на излизане от Елисейския дворец

Франция и Германия искат промени в договора за ЕС

Меркел и Саркози се споразумяха за серия от реформи за преодоляване на дълговата криза в еврозоната

Христо Съйнов
3975 прочитания

Ангела Меркел и Никола Саркози на излизане от Елисейския дворец

© Reuters


Френският президент Никола Саркози и германският канцлер Ангела Меркел призоваха за генерални промени в Лисабонския договор, с помощта на които да бъде наложена нужната фискалната дисциплина и да се възстанови доверието на инвеститорите в еврозоната.

Автоматични санкции за нарушителите

След двучасовата среща във френската столица Париж лидерите на двете най-големи икономики на еврозоната, казаха че ще предложат автоматични санкции за страните, които надхвърлят заложените от договора 3% бюджетен дефицит. Саркози посочи още, че автоматичното задействане на санкциите, ще може да се блокира единствено с квалифицирано мнозинство от 85% от участниците по новия договор.

Германският канцлер Меркел явно е отстъпила от идеята си държавите нарушителки да бъдат изправяни пред Европейския съд. Преди срещата, това бе е един от въпросите, разделящ Франция и Германия, за това как да бъде наложена фискалната дисциплина в рамките на валутния блок.

Германия отдавна настояваше за ползата от напълно автоматични санкции с националните бюджети, които се представяха като средство за възстановяване на доверието в еврото. Франция обаче отдаваше предпочитание повече на политически управляван подход.

Саркози каза, че се надява промените в Договора да бъдат готови за ратификации още през март, надявайки се те да бъдат подкрепени от всичките 27-членове на ЕС. Ако такава подкрепа не бъде осигурена, ще бъде подготвен такъв договор само за 17-те държави с единна европейска валута, като ще има опция за присъединяване и на други.

Паричен фонд за Европа

Двамата лидери се обявиха и за създаването на паричен фонд за Европа и подкрепиха идеята да има ежемесечни срещи на европейските лидери.

Що се отнася до общите еврооблигации, то там по скоро бе даден заден ход от Франция, като Саркози каза, че отговорът не се крие в издаването на такива облигации, а в премахването на дисбалансите между страните. "Искаме да се уверим, че дисбалансите, които доведоха до сегашната ситуация в еврозоната, няма да се случат отново", каза френският лидер по време на пресконференция след обяд. "Затова искаме нов договор, за да стане ясно на народите в Европа, на страните членки на ЕС и на членовете на еврозоната, че нещата не може да продължават, както досега", допълни той.

Меркел от своя страна заяви: "Имаме нужда от структурни промени, които отиват отвъд текущите споразумения, което означава, че имаме нужда от промени в Договора. Трябва да има спирачки за задлъжняването на отделните стрни, и те трябва да са стандартизирани за Европа. Всяка страна ще бъдат задължена да спазва тези критерии за дефицит и да поддържа пакта за стабилност и растеж като цяло. Това не е възможно да бъде направено в рамките на настоящия договор."

Механизмът за изпаднали в затруднение държави

Саркози и Меркел се споразумяха също така да бъде ускорено с една година въвеждането на Европейския механизъм за стабилност. Той би трябвало да подпомага изпаднали във финансово затруднение държави от еврозоната. Сега се предлага той да заработи от 2012-а, а не, както се очакваше - от 2013 г.

В усилията си да повишат доверието във валутния съюз, двамата лидери подчертаха, частният сектор няма да бъде принуждаван да участва в спасяването на еврото, а случаят с Гърция ще си остане прецедент.

"Послание към инвеститорите от целия свят е, че в Европа ние плащаме дълговете си", каза Саркози. Което бележи видима промяна спрямо предишните планове, в които бе предвиждано частният сектор да взима участие в бъдещи споразумения за спасяване.

Промени ще бъдат внесени в сряда

Тези предложения ще бъдат предложени в сряда на президента на Европейския съюз Херман ван Ромпой, за да бъдат обсъдани по време на срещата на лидерите на ЕС, която е планирано да се проведе в Брюксел в четвъртък и петък.

Така новият пакет за еврото, който е в процес на договаряне, съдържа четири основни направления. Той съчетава първо нови обещания за фискалната дисциплина, правилата за които ще бъдат заложени в измененията на европейските договори. Второ намиране на средства и увеличаване на средствата в Европейския механизъм за финансова стабилност (ETFS), може би до два или дори три пъти повече спрямо текущия баланс.

Трето активизиране на Международния валутен фонд, който да увеличи силата на спасителния фонд и четвърто осигуряване на политически параван за Европейската централна банка, която да купува облигации, по-агресивно италиански и испански облигации на вторичния пазар, за да се гарантира, че тези две страни - третата и четвъртата най-големи икономики в еврозоната – няма да бъдат изправени пред фалит, заради високите лихви по дълговете им.

Шансовете за успех на плана

След няколкото последователни скъпи провали за стабилизиране на пазарите и защита на еврото, този план според анализатори може да има по-голям шанс за успех, отчасти защото съчетава в себи си както мерки за стабилизрането на еврото, така и възможността един централен орган да следи и да отхвърля национални бюджети, ако те са в нарушение на правилата.

Германците, заедно с холандците и финландците, остават твърдо против това, което някои считат за най-лесното решение: Европейската централна банка да стане кредитор на еврозоната от последна инстанция и да купуват държавни облигации на първичния пазар, в неограничени количества. Идеята за колективни дългови инструменти, като "еврооблигации", също отпадна.

Все пак, дори ако всичко от днешните договорености бъде постигнато, фундаменталните дисбаланси в еврозоната, между севера и юга, както и между страните с излишъци и тези с дефицит, няма да си отидат.

9 коментара
 • 1
  45iv avatar :-|
  45iv

  Равнис мирно Ангелика Бисмарк иде , за да спре Еленизацията на ЕС. Полуостровите били като някъкви циреи в/у тялото на ЕС.

 • 2
  latsy avatar :-|
  latsy

  До коментар [#1] от "45iv":

  Не е възможно да се спре елинизацията в ЕС. Ако се спре, то Германия ще се върне във времето на пред римските готи. А това е ужасно.

 • 3
  s.pavlov avatar :-|
  Tor

  Зиг Хайл , Зип Файл , Зиг Ангелинка!
  Ухаааа!!!
  Мислех си за къде да си стягам багажа - явно ще е за някъде мнооого далече от Европа!

 • 4
  finland avatar :-|
  Finland

  Няма да е зле сред най-добре справящите се държави, в настоящата ситуация, като Швеция, да бъдат попитани и за тяхното мнение.

 • 5
  forumer avatar :-|
  forumer

  Европейската централна банка да стане кредитор на еврозоната от последна инстанция и да купуват държавни облигации на първичния пазар, в неограничени количества.

  Това си е кредитор от първа инстанция.
  Дано планът успее. Още е в суров вид и е само крачка напред. Трудните решения предстоят. Съмнявам се, че това са лидерите, които ще успеят да ги измислят и наложат

 • 6
  dimhristov avatar :-|
  dreamer

  Европа досега нямаше пари за да си покрива разходите и взимаше на заем все повече и повече. В тази ситуация твърдението, че в Европа си плащат дълговете може да се покрие със смисъл само ако намерят още повече пари. На заем изглежда в момента няма да намери цом не искат да я финансират с чужди, остава да си напечата нови. За това ли са се разбрали?
  Освен това избирателното изкупуването на дълг от ЕЦБ също създава дисбаланс. Възниква въпроса защо само на една или две държави ще се изкупуват след като с действията си сваля доверието в еврото пък то е валута на доста други държави, които хем няма да получат хартийки, хем тези дето са си спестили ще станат по-евтини.

 • 7
  s.pavlov avatar :-|
  Tor

  Каквито им учебниците - такава им и системата. Каквато им системата - такива им и икономистите -политиците - договорите .
  Такива и резултатите . Вие какво очаквахте ?

 • 8
  nikolai_petrov avatar :-|
  FanFan - la tulipe

  Франция, явно защото е много по-обвързана защитава интересите на юга, а Германия на севера, където по принцип хората са си дисциплинирани.

  Резултат балансирано решение.

  Точно като в едно задружно семейство :)

 • 9
  kihano avatar :-|
  kihano

  Аз ви казвах, ще има затягане на евродиктатурата. Ето, евробюрократите вече искат да пишат и в националните конституции. Да оставим настрана, че тези бюджетни ограничения няма да доведат до нищо добро и няма да решат проблемите на ЕС тъй като те произтичат от самия капитализъм. По-простото и по-безболезнено решение всъщност е инфлация и дори хиперинфлация. Бюджетните ограничения само ще удължат агонията.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK