SAAB отново води разговори с китайски инвеститори

Заменянето на Pang Da с китайска банка може да спаси шведската марка

Китайска банка води преговори за придобиване на дял в SAAB, съобщава Reuters. Това е поредния опит за спасяване на фалиралия шведски автопроизводител, който спря производството си през април. Засега собственикът на SAAB - Swedish Automobile, отказва да назове китайската банка, с която се водят преговори.

По-рано през годината китайските компании Pang Da и Zhejiang Youngman се бяха съгласили да помогнат на SAAB, но сделката се натъкна на редица проблеми и не се осъществи. Swedish Automobile съобщи, че все още се водят разговори с Youngman, но отказа да даде информация дали това се отнася и за Pang Da.

Saab е под съдебна защита от кредитори в Швеция от септември насам, след като профсъюзите поискаха производство за несъстоятелност, поради неизплатени заплати. Според компанията сегашните преговори са за краткосрочно решение, което ще позволи да се изплатят ноемврийските заплати и да се продължи реорганизацията.

Reuters съобщава, че е възможно Pang Da да бъде заменена с китайска банка. Това би отворило пътя за одобрение на сделката от General Motors, които все още имат преференциални акции в SAAB и го снабдяват с важни компоненти за производството. През ноември GM, която оперира в Китай с държавната SAIC Motor Corp, заяви, че ако поглъщането на SAAB стане факт, не може да продължи снабдяването, защото това ще противоречи на интересите на собствените й акционери.