Азиатските икономики очакват "йо-йо" ефект година

В началото на 2012 г. растежът ще се забави, но прогнозите за втората половина са за осезаемо възстановяване

Охлаждането на китайския имотен пазар е сред основните притеснения за икономиката на страната
Охлаждането на китайския имотен пазар е сред основните притеснения за икономиката на страната    ©  Reuters
Охлаждането на китайския имотен пазар е сред основните притеснения за икономиката на страната
Охлаждането на китайския имотен пазар е сред основните притеснения за икономиката на страната    ©  Reuters

Азиатският икономически растеж ще се забави през следващите няколко месеца, което вероятно ще доведе до серия намалявания на основните лихви и увеличаване на фискалните стимули. Това от своя страна може да положи основите на силно възстановяване през втората половина на 2012 г., пише Reuters.

"Ключовата фраза за Азия за 2012 г. е "йо-йо". Колкото по-силно бъдат засегнати азиатските икономики, толкова по-силни ще са и стимулите за възстановяване след това", коментира икономистът от звеното на Nomura в Хонконг Роб Субараман.

Тезата, че лошите новини ще доведат до добри новини, се появява в редица прогнози на икономисти в края на годината, посочва агенцията в анализ за перспективите през азиатските икономики. Очакванията са Индия, Индонезия, Тайланд и Филипините да намалят основните си лихви през следващата година. Същевременно предстоящите избори в Тайван, Малайзия и Южна Корея могат да допринесат за увеличаване на правителствените разходи.

Китай пък най-вероятно ще продължи да намалява изискванията за резервите на банките в опит да стимулира кредитирането, пише Reuters. Анализаторите обаче не са единодушни по въпроса как всяка от страните в Азия ще се справи с кризата. Притеснения пораждат както продължаващите дългови проблеми в Европа, така и спадът на имотния пазар в Китай или пък несигурността за това в каква посока ще поеме икономиката на САЩ.

Страх от изтичане на капитали

По данни на Банката за международни разплащания, експозициите на европейски банки към Азия (с изключение на Япония) са в размер на около 1.4 трлн. долара. В случай че европейските дългови проблеми се задълбочат и европейските банки започнат да свиват разходите си, е възможно да изтеглят част от тези средства.

Сред най-застрашените е Сингапур, където финансирането от европейски банки е в размер на 83% от БВП на страната, посочва базираният в страната икономист от Bank of America-Merrill Lynch Чуа Хак Бин. За Малайзия числото е 25% от БВП, пише Reuters.

Дали, кога и къде европейските банки ще врътнат кранчето е трудно да се предскаже. Субараман посочва, че настроенията сред пазара не са като да е имало масови изтегляния на средства, но допълва, че "има широко поле" за евентуални такива ходове.

Ще се приземи ли с гръм Китай

За някои от азиатските икономики обаче основният фактор, който ще задава движението през 2012 г., не е Европа, а Китай. Страната е най-големият търговски партньор за много от държавите на континента и отдавна вече не е просто сборен пункт за стоки, предназначени за износ, посочва Reuters. По данни на Nomura, през третото тримесечие на 2011 г. 58% от вноса на Китай е бил за задоволяване на вътрешното търсене, в сравнение с 44% в началото на 2007 г.

Най-големите притеснения са фокусирани върху охлаждащия се имотен пазар в страната и отражението на този процес върху банковото кредитиране и финансирането на местните власти. През 2011 г. Пекин предприе мерки за забавяне на пазара на недвижими имоти в опит да избегне евентуално спукване на имотния балон. Страничните ефекти от това обаче бяха увеличаване на проблемните заеми на строители, както и спад в продажбите на земя, които представляваха съществен източник на приходи за сериозно задлъжнелите местни власти, припомня агенцията.

Според една от най-консервативните прогнози за имотния пазар в страната – тази на Credit Suisse, през 2012 г. цените на имотите ще спаднат с 10%, което означава, че кумулативното понижение спрямо отчетените в средата на 2011 г. върхови стойности ще е с 20%.

В началото на декември китайската централна банка обяви, че цените на жилищата са достигнали "повратна точка" и че банките се опасяват от възможни верижни реакции, в случай че цените паднат с 20%. Много наблюдатели на пазара тълкуват това като сигнал, че Пекин ще разхлаби някои от наложените ограничения за покупките на жилища.

Китай вече намали изискванията за резервите, които големите банки трябва да заделят, като по този начин беше освободен кредитен ресурс в размер на 55 до 63 мрлд. долара. Очакванията на икономистите са страната да продължи да понижава изискванията за резервите, което от своя страна би трябвало да подпомогне постигането на по-голям икономически растеж през втората половина на 2012 г., посочва Reuters.

Според Жу Хайбин, икономист от JPMorgan, възстановяването през втората половина на 2012 г. ще бъде толкова енергично, че към края на годината Пекин може да започне отново да вдига лихвените проценти.

Събуждането на дракона на инфлацията

Прогнозите за възстановяване през втората половина на 2012 г. залагат на презумцията, че инфлацията ще остане ниска, и поне в краткосрочен план това изглежда резонно. От май 2011 г. досега цените на суровините се понижиха рязко, което спомогна за намаляването на инфлацията в Китай, Индонезия, Южна Корея и навсякъде другаде. Силите, които вероятно ще допринесат за възстановяването обаче, могат също така да съживят натиска върху цените, посочва Reuters. Притокът на лесни пари, съчетан с възобновената икономическа сила на страните потребители на суровини като Китай, могат да подхранят инфлацията.

Икономистите от Barclays предупреждават, че "драконът на инфлацията си почива" и може да се събуди и да си отмъсти в края на 2012 г. "Можем да си представим сценарий, при който отлепването на глобалния растеж от дъното и кумулативните ефекти от миналите ликвидни инжекции за цените на суровините в световен мащаб плюс инфлация по едно и също време водят до риск от повторение на това, което се случи в началото на 2011 г.", се казва в изследване на Barclays, пише Reuters.