Протестите изправиха блогърa Алексей Навални на ринга срещу Путин
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Протестите изправиха блогърa Алексей Навални на ринга срещу Путин

Алексей Навални държи реч на опозиционен протест в Москва на 5 декември

Протестите изправиха блогърa Алексей Навални на ринга срещу Путин

Младият активист печели популярност, но и буди безпокойство с националистките си възгледи

6746 прочитания

Алексей Навални държи реч на опозиционен протест в Москва на 5 декември

© Ройтерс


Ако срещу Владимир Путин се надигне бунт, негов духовен водач може да се окаже 35-годишният блогър Алексей Навални.

На демонстрациите в събота, най-масовите от началото на 12-годишното управление на Путин, някои от най-гръмките възгласи бяха в подкрепа на антикорупционния активист, който предупреди руския самодържец, че срещу него може да избухне революция от типа на Арабската пролет.

Навални се намира в авангарда на промяната в нагласата на руската градска младеж към управлението на Путин. "Не можеш да набиеш и да арестуваш стотици хиляди, или милиони. Ние не сме добитък или роби. Имаме глас и имаме силата да го защитим", обърна се той към демонстрантите в събота.

Руският блогър е представител на ново поколение, което ползва интензивно интернет и се оформя като потенциална заплаха за Путин, въпреки че премиерът и бивш шпионин от КГБ ръководи строго контролирана политическа система, която изгради, след като дойде на власт през 1999 г.

Запитан за личните си амбиции в интервю за Reuters през май, Навални потръпна, с блеснали сини очи: "Бих искал да стана президент", заяви той, но добави: "Само че в Русия няма избори". Със смелост, която според някои граничи с безрасъдство, Навални пренебрегва опасностите, които носи противопоставянето на Путин: "Това е разликата между мен и вас – вие се страхувате, а аз не. Осъзнавам, че има опасност, но защо трябва да се страхувам?".

Противоречива личност

Навални не членува в партия, но се превърна в може би най-популярния политически блогър в Русия, като използва клавиатурата си, за да илюстрира абсурдите на корумпираната бюрокрация. Въпреки това неговият характер и политически рабирания го правят по-сложна, някои биха казали по-противоречива личност, отколкото неговите либерални привърженици на запад биха очаквали от адвокат, завършил Йейл, който купува малки дялове от някои от най-големите руски компании, за да може да изисква повече прозрачност за собствениците на акции и за широката общественост.

Заради аспирантурата му в Йейл му се наложи да отрича обвинения от привърженици на Путин, че е подставено лице от ЦРУ. В същото време заради враждебното му отношение към миграцията на мюсюлмани и азиатци към славянската сърцевина на Русия, той трябваше да опровергава подозрения във "фашистки" уклон.

Заради открития си руски национализъм Навални беше изключен от либералната опозиционна партия "Яблоко". Той обещава да вземе крути мерки срещу имиграцията от Централна Азия и Кавказ, ако получи такава възможност. Така и не се изясни ролята му в бой в нощен клуб през 2007 г., при който един човек беше прострелян.

"Мошениците и крадците"

Навални стана известен, като предизвика държавни компании като оператора на тръбопроводите "Транснефт" да дадат обяснения за необичайни приходи в размер на милиони долари. Той измисли определението на управляващата "Единна Русия" като "Партията на мошениците и крадците". Названието стана любимо на привържениците на опозицията по време на изборите.

"Единна Русия" реагира объркано на това прозвище – първо с мълчание, после с гняв и заплахи, а след като фразата започна да излиза обезпокоително често от устата на руснаците, се опита да я обори. 

Както на запад критиките срещу банкерите допадат на много избиратели, в Русия Навални докосна чувствителна струна у милиони хора, отвратени от демонстрирането на охолство от московския елит. "За мен Навални е единственият възможен лидер", коментира западен банкер, работещ в Москва, по адрес на разпокъсаната руска опозиция. "В сините му очи пламти огън".

Навални е нападал Путин и руската върхушка пряко, обвинявайки 59-годишния лидер, че ръководи продажен елит като "председател на Русия ООД". Говорител на Путин отхвърли като "просто абсурдни" обвиненията на американски дипломати, че премиерът управлява Русия като позволява на горния слой корумпирани чиновници и шпиони да източват пари от най-големия енергиен производител в света.

Анкетите показват, че Путин все още без конкуренция е най-популярният политик в Русия, а според влиятелни бизнесмени той е абсолютният арбитър между съперничещите си кланове от съдружници, които държат големи дялове в руската промишленост и природни ресурси.

Умен момък

Въпреки че е далеч зад Путин по популярност, някои чуждестранни дипломати смятат Навални за потенциален бъдещ лидер. Той дори е спечелил уважението на някои съюзници на Кремъл, като успя да мобилизира силно разпокъсаната и оклюмала опозиция. "Той е умен момък и талантлив политик", коментира източник, близък до Кремъл. Някои от критиците му дори смятат, че Навални е креатура на машината за пропаганда в Кремъл, но той отхвърля тези подозрения като параноични. Въпреки това не проявява особено желание да разкаже кой финансира дейността му, като отговаря просто, че спонсорите му не желаят публичност.

На много млади руснаци от големите градове, които спечелиха достатъчно пари през годините на бърз растеж на икономиката по време на президентските мандати на Путин от 2000 до 2008 г., им е омръзнало да свързват държавата със стагнация и всепроникваща корупция.

Навални успешно използва сатира, за да мобилизира засилващото се разочарование от Путиновия елит, като в същото време се харесва на националистите, които по принцип са естествени поддръжници на Путин, но смятат, че той е предал руснаците, като е допуснал твърде много неславянски имигранти от Централна Азия и Кавказ.

Новопридобитата популярност на Навални обаче носи и предизвикателства. Може ли той наистина да обедини разнородното протестно движение, което включва инвестиционни банкери, националисти, социалисти, ревностни източноправославни християни и либерали, привърженици на свободния пазар? И дори да успее в тази задача, ще може ли да спечели подкрепата на голяма част от над 140-милионното население? Обединяването на разделената опозиция и народа в най-голямата по територия държава е изключително тежка задача.

Агент на ЦРУ?

Путин държи изкъсо традиционните медии, откакто дойде на власт. Навални обаче е сила в интернет, а протестите след изборите миналата неделя показват мощта на социалните медии и блоговете при мобилизирането на голям брой хора.

След като Путин обвини Съединените щати в разпалване на протестите срещу подправянето на резултатите, Навални вероятно ще отнесе нови обвинения, че върши мръсната работа на стария враг на Русия от Студената война. След кампанията му срещу "Транснефт" изпълнителният й директор Николай Токарев заяви, че Навални е подкрепян от американски политици.

Той отрича да работи за чужда страна и твърди, че корумпираните руски бюрократи са по-голяма потенциална заплаха за националната сигурност, тъй като скритите им в чужбина богатства могат да ги направят податливи на изнудване от чуждестранни разузнавателни служби. "Не съм агент на ЦРУ", твърди Навални, който е завършил престижния Руски университет "Дружба между народите" в Москва, преди да започне да изучава търговия с ценни книжа в столицата.

Въпреки че националистките му възгледи му печелят популярност сред електората, някои от критиците на Навални предупреждават, че либералните му поддръжници не обръщат достатъчно внимание на твърдолинейната му позиция спрямо имигрантите.

Националист побойник?

След седем години членство Навални бил изритан от малката либерална партия "Яблоко" заради подчертаните си националистки възгледи, обясни лидерът на партията Григорий Явлински. 

Навални обаче не се разкайва. В интервюто си за Reuters той спори, че това, че много руснаци също като него се безпокоят от нелегалната имиграция от бившите съветски републики в Централна Азия и Кавказ, не е проява на "ужасен фашизъм".

"Имаме проблем", обяснява той. "Имаме голям брой имигранти, чието поведение и културни особености далеч не се вписват в културната среда на хората, които живеят тук – руснаците". Да се удържат чеченците, дагестанците и другите хора от мюсюлманския Северен Кавказ далеч от славянското ядро на Русия е "още по-сложно, защото те са руски граждани", признава Навални. Той иска централното правителство да ореже субсидиите за тези региони.

През 2007 г. държавна новинарска агенция съобщи, че Навални е участвал в сбиване в московски клуб. След като охранителите го изхвърлили, той се сбил на улицата и според агенцията тогава казал, че е прострелял противника си с въздушен пистолет. Впоследствие обвиненията бяха свалени.

Всички резерви към неговия характер или разбирания изглежда не са от особено значение за много представители на неспокойната средна класа, които го приеха като лидер, ако не на практика, то поне в мислите си. В родния град на Путин Санкт Петербург в събота демонстранти носеха транспарант с надпис: "Навални – президент, шайката мошеници – в затвора".

Ако срещу Владимир Путин се надигне бунт, негов духовен водач може да се окаже 35-годишният блогър Алексей Навални.

На демонстрациите в събота, най-масовите от началото на 12-годишното управление на Путин, някои от най-гръмките възгласи бяха в подкрепа на антикорупционния активист, който предупреди руския самодържец, че срещу него може да избухне революция от типа на Арабската пролет.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
 • 1
  charlyb avatar :-|
  charlyb

  Чета за Навални с крайният му национализъм. Чета и Обръщението му към участниците в митинга ( http://navalny.livejournal.com/657519.html ).
  Е, никога няма да разбера, как могат да се съчетаят крайният национализъм с демокрацията!

 • 2
  tulsa avatar :-|
  тулса

  А бе този Навални е една гротескна фигура наистина.
  Завършил бил и "престижния Руски Университет Дружба народов":)
  Голяма дружба проповядва няма що.
  Спомням си, че до едно 20 години този университет носеше
  името Патрис Лумумба.
  После пък поел към Йейл по линия на международното им сътрудничество.Те там обичат разни мултикултурални студенти
  и "трансджендърни".

 • 3
  postingcanter avatar :-|
  Posting Canter

  руснаците показват, че е възможно да се окаже натиск върху клептокрацията, произхождаща от тайните служби. аргументът, че дори и най-репресивните мерки няма да могат да укротят милиони, е особено състоятелен. макар и българия да не е корумпирана точно на нивото на русия, преходът в нея става по руски модел и с подобни печални резултати, но без очевиден натиск върху клептократичната класа, упражняваща контрол чрез закупуване на медии и съответните манипулации в тях, чрез превръщане на държавния апарат в личен бизнес, чрез натрупване на капитал от източени държавни предприятия и бюджет, както и по чисто криминални пътища.

  пожелавам успех на българския еквивалент на навални, без неонацистката идеология.

 • 4
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Навални не е конструктивна фигура в Руската политика. По-скоро е типичен десидент-деконструктивист, но и такива са необходими за развитието. Все пак противопоставянето на Навални на Путин като политически калибър в тази статия не е сериозно, дори като спекулативен анализ.

 • 5
  rozablue avatar :-|
  rozablue

  Симпатяга.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK