Срещата на върха на ЕС ще се окаже бележка под линия
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Срещата на върха на ЕС ще се окаже бележка под линия

Британският премиер Дейвид Камерън

Срещата на върха на ЕС ще се окаже бележка под линия

Решенията няма да бъдат нова глава в европейската история, пише Гидиън Ракман в. анализ във в. "Файненшъл таймс"

7753 прочитания

Британският премиер Дейвид Камерън

© Olivia Harris


На пръв поглед срещата на върха на Европейския съюз (ЕС) миналата седмица завърши с исторически резултати. Европейските държави се договориха за план, който изглежда като голяма стъпка в посока към фискален и политически съюз. Великобритания отказа се присъедини и изглежда изолирана и може би на път към изхода от ЕС. Ако всичко това се приеме според начина, по който изглежда, наистина ще е от огромно значение. Резултатите от брюкселската среща обаче много по-вероятно ще станат бележка под линия в трудовете по история, отколкото важна нова глава, пише в анализ в. "Файненшъл таймс".

Високопарните изказвания на лидерите от ЕС не правят впечатление

Пазарите и гласоподавателите все повече отказват да се съобразят с високопарните изказвания на лидерите на ЕС на все по-честите им кризисни срещи на върха. Прибавете към това растящите напрежения между членки на ЕС, които отиват далеч отвъд изолацията на Великобритания, и получавате формула за продължаващ смут и разединение, вместо решаващия момент, на който толкова много коментатори смятат, че са станали свидетели, пише БТА.

Тайнствените дискусии за промени в договорите и споровете за мястото на Великобритания в Европа се водят на срещи на върха на ЕС буквално от поколения. Едно време Европа можеше да си ги позволи. Но при сегашната дългова криза, която заплашва да предизвика държавни фалити, рухвания на банки и разпад на европейската финансова система, това беше странен момент за поредния дебат за бъдещото устройство на евросъюза, колкото и увлекателна да е темата.

Сърдечен удар или бавно задушаване

Единствената връзка на дебатите от миналата седмица с финансовата криза беше, че инвеститорите се надяваха, че обявяването на финансов договор с много по-строг надзор на националните бюджети в бъдеще ще осигури прикритие за Европейската централна банка (ЕЦБ) да закупи италиански и испански облигации за неопределено дълго време, или поне докато повече частни инвеститори бъдат убедени отново да се включат в този пазар.

Тук изходът е неясен. Президентът на ЕЦБ Марио Драги официално изключи възможността за сериозно разширяване на програмата на банката за закупуване на облигации. Обаче ЕЦБ се съгласи да отпуска много повече заеми на европейски банки при изгодни условия, а те на свой ред вероятно ще бъдат подложени на натиск да купуват държавни облигации.

Но товаренето на нестабилните европейски банки с иначе непродаваеми държавни дългови книжа не е трайно решение. То може да успее да спаси европейската икономика от сърдечен удар. Лошото е, че единствената алтернатива на сърдечния удар, изглежда, е бавното задушаване. Фискалният пакт основно задължава всички страни от ЕС да вземат тежки мерки за бюджетни икономии, без да осигури постоянен механизъм за прехвърляне на пари от благоденстващите части на Европа към тези, които са изпаднали в полудепресия. "Съюз на трансферите" все още е анатема за Германия.

Единствената незабавна перспектива, която се предлага на задлъжнелите страни от Южна Европа, е "вътрешната девалвация" - разбирайте съкращения на заплати и пенсии, повишаване на данъците и много по-висока безработица. С влошаването на икономическото положение става вероятно гласоподавателите да се разбунтуват. Дори при сегашните обстоятелства има огромни съмнения дали сключеното миналата седмица споразумение на ЕС някога ще влезе в сила.

Главните проблеми при ратификацията вероятно ще са в страни, където икономиката е в относително добро състояние, а избирателите се опасяват, че ще бъдат завлечени в пропастта от задлъжнелите европейски държави. Правителствата на Швеция и Холандия в момента нямат ясно очертано парламентарно мнозинство и се нуждаят от опозиционни гласове за прокарване на новото споразумение. И в двете страни обаче опозицията вече заяви, че ще отхвърли новия договор.

Ратификацията в Дания, Финландия и Чехия също далеч не е сигурна. Ирландия вероятно ще трябва да организира референдум по новото споразумение, а тази страна има дълга история на отхвърляне на договори на ЕС, дори и в по-добри времена. За президента на Франция Никола Саркози срещата на върха премина добре, но той може да загуби властта след няколко месеца, а основните опозиционни кандидати отхвърлиха постигнатото миналата седмица споразумение. С нарастването на проблемите с ратификацията в обстановка на икономическа стагнация или нещо по-лошо, ясната картина от миналата седмица на една изолирана Великобритания и една стремяща се към единство Европа ще става все по-размита.

Фискалните "ястреби" от Германия

За германските фискални "ястреби" истински важното разделение в Европа сега е между съблюдаващите закона северни европейски страни със здрави икономики и южни европейски страни, които се възприемат като корумпирани и все по-банкрутирали. Германците знаят, че почти половината от европейските страни с кредитна оценка ААА са извън еврозоната (Дания, Норвегия, Швеция, Швейцария и Великобритания). Колкото до страните от еврозоната с оценка ААА, те неотдавна бяха предупредени за възможно понижение на кредитния им рейтинг. Този риск е особено голям за Франция. Ако холандците, които са членове на еврозоната, се присъединят към скандинавците и британците в отказ от новия фискален пакт, германската тревога само ще се увеличи.

Докато германците гледат неспокойно към Северна Европа, голяма част от Южна Европа гледа гневно към Германия. Макар и Великобритания да осигури удобен гръмоотвод за голяма част от страха и гнева в Европа, икономическата криза поражда лоши чувства из целия съюз. Френската преса прекара дните преди срещата на върха в терзания заради "германофобията" във Франция, след като водещ политик социалист обвини Саркози, че се е огънал пред германците и го сравни с Едуар Даладие, френския лидер, който действаше сговорчиво към Хитлер през 1938 г. Подобни обиди може да ни се видят меки, докато приключи кризата. А срещата на върха от миналата седмица ще се приеме не като решаваща, а като едно действие в разтеглена мелодрама, която все още заплашва да се превърне в трагедия.

На пръв поглед срещата на върха на Европейския съюз (ЕС) миналата седмица завърши с исторически резултати. Европейските държави се договориха за план, който изглежда като голяма стъпка в посока към фискален и политически съюз. Великобритания отказа се присъедини и изглежда изолирана и може би на път към изхода от ЕС. Ако всичко това се приеме според начина, по който изглежда, наистина ще е от огромно значение. Резултатите от брюкселската среща обаче много по-вероятно ще станат бележка под линия в трудовете по история, отколкото важна нова глава, пише в анализ в. "Файненшъл таймс".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

50 коментара
 • 1
  stealth avatar :-P
  exdn

  Типична статия за Файненшъл таймс, публикуван в Лондон вестник, подкрепил консерваторите на последните избори във Великобритания.

  Говорят за разделението в ЕС, а такова обективно няма. Има разделение 26-1 - малко не ми прилича на "нарастващо напрежение между страните членки".

  Говорят, че не бил сега момента да се обсъжда мястото на Британия в Европа - нищо, че техния Камерън изобщо започна този разговор.

  Останалото е все плява в този стил.

  Наистина, какво да очакваш от англичаните. Дори отново завършва с лек намек за "Войната". Направо класика.

 • 2
  seliandurcheto avatar :-|
  Рачко Пръдлето

  Решение на проблема - изхвърляне на магарето "Велико"Британия (какво велико има в тази мъглява дупка под чепика на САЩ?) и продължаване на интерацята в Европа.

 • 3
  trezven avatar :-|
  Трезвен

  Великобритания сама по себе си не е нация. Тя е съдружие от такива, обединени от монархия, която гледа с носталгия за 'империята в която слънцето не залязва'. Поводи за неразбирателство с ЕС- колкото щеш.

  А на тях им е много крива периспективата. До 2015 трябва да се състои референдум за Шотландската независимост, която започва да става все по-реалистична.

 • 4
  kostadyn avatar :-|
  kostadyn

  Какво друго да напише английски вестник, в деня когато Англия получи това което заслужава - шамар за наглостта си

 • 5
  istinskatalogika avatar :-|
  Логика

  [quote#1:"stealth"]Говорят за разделението в ЕС, а такова обективно няма[/quote]
  Разделение в ЕС обективно има , защото в документа от 09.12.2011г. за държавите от Еврозоната нищо не пише за ратификация - т.е. те безапелационно го приемат, но другите държави - които са извън Еврозоната , но в ЕС ,трябва да се "консултират с националните си парламенти" / - т.е. да има ратификация от парламентите им.
  http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/BG/ec/126662.pdf Текста е в самият край на документа:
  "Държавните и правителствените ръководители на България, Чешката република, Дания, Унгария, Латвия, Литва,Полша ,Румъния и Швеция посочиха възможността да вземат участие в този процес, след като по целесъобразност се консултират с парламентите си."

 • 6
  jindo avatar :-|
  Jindo

  До коментар [#1] от "stealth":

  Право в целта!

 • 7
  stealth avatar :-|
  exdn

  [quote#5:"dqdomart"]Разделение в ЕС обективно има[/quote]

  И какво като едните го приемат автоматично, а другите трябва да се консултират? Това е чисто процесуален въпрос. Остава факта, че само Британия се дърпа. И то за нещо, което така или иначе не беше на дневен ред - регулации на Ситито. Нито Франция, нито Германия беше повдигнала въпроса. Нима трябваше да се оставят да бъдат изнудвани със съвсем отделен въпрос?

 • 8
  istinskatalogika avatar :-|
  Логика

  [quote#7:"stealth"]И какво като едните го приемат автоматично, а другите трябва да се консултират? Това е чисто процесуален въпрос[/quote]Не е точно така:) Едните имат обща валута- еврото, и трябва да пазят нея. Други имат собствена валута, вече направени държавни бюджети и техните Парламенти може да решат да не одобрят това междудържавно споразумение, защото то създава финансови задължения за държавите , които не са в Еврозоната - чл. 14 последен параграф- "...Държавите - членки от еврозоната и ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ - ЧЛЕНКИ /т.е. държавите от ЕС, които не са членки на Еврозоната- бележката е моя/ ЩЕ ОБМИСЛЯТ И ПОТВЪРДЯТ в рамките на 10 дни предоставянето на допълнителни ресурси на МВФ в размер до 200 млрд. евро (270млрд.долара) ПОД ФОРМАТА НА ДВУСТРАННИ ЗАЕМИ, за да се гарантира ,че МВФ разполага с необходимите ресурси за справяне с кризата."
  http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/BG/ec/126662.pdf

 • 9
  Phaeton. avatar :-|
  Phaeton.

  За кой ли път ще кажа ,че нямам вяра на Франкския пакт!
  Не прехвърляйте вината върху Великобритания!Здравият британски разум усеща,!историческото споразумение"е мъртвородено!Утре Саркози пада от власт и наследникът му денонсира всичко!Гърците продължават да затъват,въпреки многото"споразумения"за намаляване на дефицита!Когато Скандинавия и Източна Европа разбере,че трябва да трупа дълг,за да спасява Гърция,Италия,Испания и Португалия всичко ще се разпадне!

  Боко да не бърза да вади шампанското!

 • 10
  Phaeton. avatar :-|
  Phaeton.

  До коментар [#8] от "dqdomart":

  Когато Скандинавия и Източна Европа разберат,че трябва да плащат сметката от джоба си ще се присъединят към Великобритания!

  Франките ще останат сами!На следващите избори и Меркел и Саркози са пътници!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK