Списание "Тайм" обяви "Протестиращия" за личност на годината

Протестните движения преоформиха световната политика, е мотивът на изданието

   ©  Time magazine
   ©  Time magazine
 "От Арабската пролет до Атина, от Окупирай Уолстрийт до Москва"

гласи надпис на корицата на списанието, на която е изобразен млад човек с нос и уста, закрити от шал.

"Протестиращият" е обявен за личност на годината от американското седмично списание "Тайм", предаде Франс прес. "От Арабската пролет до Атина, от Окупирай Уолстрийт до Москва", гласи надпис на корицата на списанието, на която е изобразен млад човек с нос и уста, закрити от шал.

"Тайм" обяви за личност на 2010 г. създателя на Фейсбук Марк Зукърбърг, а през 2009 г. - управителя на Федералния резерв на САЩ Бен Бърнанке.

Списанието мотивира решението си с това, че протестните движения в Северна Африка и Близкия изток, които се разпространиха също в Европа и САЩ, са преоформили световната политика. "Личност на годината" според традицията на екипа в "Тайм" е лице или явление, което е оказало най-голямо влияние върху културата и новините през изминалата година - за добро или за лошо. "Протестиращият" е избран, защото през годината демонстрантите са "предефинирали силата на хората" по света, посочва АП. 

"Те недоволстваха, те искаха, те не бяха отчаяни дори и когато отговорите идваха в облаци от сълзотворен газ или дъжд от куршуми. Те буквално въплътиха идеята, че отделното действие може да донесе колективна огромна промяна", заявява редакторът на списанието Рик Стенгъл, цитиран от Ройтерс.

Втори в класацията на "Тайм", обявено в предаване на тв канал Ен Би Си, е американският адмирал Уилям МакРейвън, ръководител на Командването за специални операции и пряк командир на операцията по ликвидирането на Осама бин Ладен. Трети е китайският дисидент Ай Вейвей, чийто 81-дневен таен арест предизвика възмущение по света, следван от председателя на бюджетната комисия в Камарата на представителите на САЩ Пол Райън. В списъка на "Тайм" намира място и херцогинята на Кембридж Кейт Мидилтън, която се омъжи за принц Уилям през април тази година.

Вижте тук - галерия с кориците "Личност на годината" на списание "Тайм" от 1927г. до 2011г. 

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


11 коментара
 • 1
  baletlnetpepas avatar :-|
  Автор

  Само в България всички са щастливи, живеем добре под едно справедливо управление и гледаме с почуда бурята на световния вятър!

 • 2
  bahko avatar :-|
  капитализЪма

  браво на Таймс. чудя се обаче дали корицата е същата и в Щатите, щото наскоро наблюдавахме това: http://s11.postimage.org/cf8i9qmy9/6a00d8354f1fb569e2015393958e2f970b_800wi.png

 • 3
  tsonkooo avatar :-|
  Тsonkooo

  "Отделното действие може да донесе колективна огромна промяна!"

 • 4
  dol avatar :-|
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ

  изцепки....с нищо не са променили световната политика!!!!! с нищо!

 • 5
  jiggy avatar :-|
  jiggy

  Таймс си вкарва авто гол, но кой ли е изненадан. Под протестиращи тук разбират Окупаторите Обамаботи, про-путинските "Наши", про-правителствените демострации за Кадафи, Асад, Мубарак и тн.
  На Площадът Тахир и Москва се състояха анти-правителствени демонстрации, разликата е огромна.

 • 6
  omniam avatar :-|
  omniam

  Аз също мислех, че протестиращите (в частност в арабските страни) ще бъдат Личност на 2011. И няма кой друг да бъде: изключвам преоформянето на световната политическа сцена, което е твърде съмнително, изключвам американските подгласници и всички идиоти, които са оглавявали тази класация преди. Този път наистина протестиращият човек е човекът, който направи 2011 година. Въпреки че не се съгласявам с много от протестите като идеология, провеждане или официална реакция, поздравявам всеки, който отстоява позицията си. Зад тълпите всъщност стои един човек, който иска нещо да се промени - този човек движи света. В коя посока, можем да определим от собствената си гледна точка, но едно е сигурно - демонстрантът носи духа на промяната.

 • 7
  kumalisa avatar :-|
  kumalisa

  Името на дисидента е Ай Уейуей. Доста би се учудил човека, ако разбере, че се нарича Вей.

 • jiggy

  Най-мразя примитивното мислене породено от тоталитарни идеологии.
  Не е важно срещу какво протестираш. Нацисти, комунисти и всякаквите им деривативи често протестираха срещу корумпирани и антидемократични режими. Това не ги прави деца-цветя а вредни идиоти." Окупаторите" и червените бабички демонстрираха за по-силно и не демократично правителство.
  Чаеното парти, СДС на времето и сега руснаците: за индивидуална свобода и по-слабо правителство.
  Важно е ЗА какво протестираш.

 • 9
  nikodim821 avatar :-|
  nikodim821

  Не само протестите но и всички революции са проведени от манипулирани хора чийто исторически опит не позволява да преценят реалността на протестите.Това обикновено са млади хора, който искат да живеят в един без конфликтен прекрасен свят на равенство и справедливост.Използвайки енергията на младите хора те постигат целите на протеста.Но постигнали своите цели манипулаторите по най-различен начин успяват да отстранят или ликвидират идеолозите на протеста, неудобни вече за техните користни цели и така подменят целта на протеста. Така реалното обществото получава благодарение на протеста старите принципи провеждани от нови лидери , успели да заемат позиции най-вече благодарение на своята безпринципност и безкруполност. Така умните хора са стигнали до извода:
  АКО НА МЛАДИ ГОДИНИ НЕ СЕ РЕФОРМАТОР, ТО ЗНАЧИ, ЧЕ НЯМАШ СЪРЦЕ.АКО НА СТАРИ ГОДИНИ НЕ СИ КОНСЕРВАТОР, ТО ЗНАЧИ ЧЕ НЯМАШ УМ.

 • 10
  dorko avatar :-P
  dorko

  И тук протестираха... срещу циганите...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход