Унгарците въстават срещу дълговото робство
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Унгарците въстават срещу дълговото робство

Заемите в швейцарски франкове се превърнаха в "дългово робство" за унгарците

Унгарците въстават срещу дълговото робство

Австрийските банки може да понесат загуби за 22 млрд. долара от ипотечни заеми в швейцарски франкове

Мария Иванова
10457 прочитания

Заемите в швейцарски франкове се превърнаха в "дългово робство" за унгарците

© Reuters


Когато бившият централен банкер на Унгария си купува жилище през 2008 г., два месеца преди колапса на Lehman Brothers, той получава предложение, на което не може да откаже.

Петер Акос Бод, който сега преподава икономика в университета "Корвин" в Будапеща, получава възможност за избор от банката си – заем в унгарски форинти при 13% лихва или такъв в швейцарски франкове при лихва по-ниска от 6%. След като обмисля числата, той избира по-евтиния кредит във франкове, пише Bloomberg.

"Това беше рационалното решение. Разгледах го като модел", казва Бод в интервю през 2008 г.

Три години по-късно той и около милион негови сънародници с ипотеки във франкове са изправени пред планина от дълг, която вече е нараснала до 4.9 трлн. форинта (22 млрд. долара). Сривът на местната валута с 40% спрямо франка повиши разходите за погасяване, изстреля просрочените ипотеки до рекордни стойности за последните две десетилетия и стана причина премиерът да нарече този тип заеми "дългово робство".

За да подпомогне кредитополучателите Орбан наложи на банките в страната, сред които австрийските Erste Group Bank и Raiffeisen Bank International, да поемат загуби, чийто размер, по оценки на анализатора от Barclays Capital Кристина Марзеа, може да достигне 900 млн. евро. Изправени пред риска Орбан да наложи още мерки, кредиторите в страната предложиха да поемат допълнителни загуби в размер на 2.2 млрд. долара, при условие че правителството няма да предприема по-нататъшни действия. В противен случай, банките заплашват, че могат да се оттеглят от страната.

"Прекалено рискова"

"На фона на потенциална финансова криза в Западна Европа, това увеличава риска западните кредитори да се изтеглят от Унгария, тъй като страната просто е прекалено рискова, а това би било катастрофално", коментира Нийл Шиъринг от лондонската Capital Economics, цитиран от Bloomberg.

По думите му, унгарските банки са твърде зависими от краткосрочното финансиране от западноевропейските си майки. "Това най-малкото ще означава, че кредитирането ще остане много свито", посочва Шиъринг.

Шест от седемте най-големи банки в Унгария са с чуждестранни собственици, сред които италианските Intesa Sanpaolo и Unicredit, както и германската BayernLB. Само втората по-големина финансова институция в страната - OTP Bank (собственик на българската Банка ДСК), все още е с местна собственост.

"Свободен от дълг"

Почти 18 месеца след избирането си през април 2010 г. Орбан прокара закон, който позволява на унгарците да изплащат ипотеките, деноминирани в чужди валути, с отстъпка от около 25% спрямо настоящите обменни курсове. Достатъчно е клиентите да кандидатстват до 31 декември и да погасят целия размер на заема преди 28 февруари, като разликата в курсовете е за сметка на банките.

"Погасих заема си миналата седмица. Свободен съм от дълговото робство", посочва Бод. По думите му, планът е "лесен за обяснение от политическа гледна точка". "Излиза евтино за правителството, скъпо за банките и е добър за избирателите", обяснява той.

Макар че кредитополучателите в Полша, Румъния, България и Хърватия също теглеха заеми в чужди валути, спроед Barclays Унгария е уникална с това, че средният размер на поетите от домакинствата задължения в чужда валута е шест пъти по-голям от показателя за региона. В Полша, където повече от половината ипотечни кредити са в швейцарски франкове, банките ограничаваха предоставянето на подобни заеми до по-заможните клиенти, като освен това смекчиха въздействието от поскъпването на франка спрямо злотата чрез намаляване на лихвите. В Унгария  банките вдигаха лихвените проценти, пише Bloomberg.

Всяка погасена ипотека е равнозначна на загуба за банките, коментира Марзеа в доклад от ноември. Според него банките, опериращи в Унгария, могат да загубят 12% от съвкупния си капитал или около 900 млн. евро, заради плана за ранно погасяване.

"Незабавни действия"

Отговорът на кредиторите беше да заведат иск срещу правителството пред Унгарския конституционен съд. В допълнение, в средата на ноември изпратиха и писмо до ЕС, в което призоваха за предприемането на "спешни и незабавни действия" срещу Орбан, като добавиха, че ще трябва да преосмислят ангажиментите си към Унгария. Erste и Raiffeisen, които са сред подписалите писмото, посочиха, че ще ограничат кредитирането в страната, припомня Bloomberg.

"Банките са принудени да вземат драстични решения за това накъде да насочат капиталите си в момента", коментира Тим Аш, който е начело на звеното за анализи за развиващите се страни в Royal Bank of Scotland. По думите му, ако политиците направят нещата твърде сложни за европейските банки, както се случва в Унгария, то финансовите институции ще предприемат по-агресивни мерки за изтегляне на средства от тези пазари. "Това очевидно е зле за кредитирането и растежа", посочва той.

Търсенето на ипотечни заеми във франкове в Унгария започна да расте през 2003 г., след като правителството спря субсидирането на жилищни кредити във форинти. Празнината беше запълнена от чуждестранните банки, които използваха достъпа на майките си до евро и франкове, за да подкопаят позициите на OTP, припомня Bloomberg. Рентабилността на банковата индустрия в страната скочи, като възвращаемостта на капитала се повишаваше с между 20 и 30% всяка година в периода от 2003 до 2007 г. Когато правителството започна да ограничава разходите през 2006 г., унгарците поеха повече задължения, обезпечени с домовете им, за да финансират потреблението.

Дуалистична монархия

По данни на Банката за международни разплащания, до края на юни 2011 г. австрийските банки са предоставили заеми за 42 млрд. долара на унгарските кредитополучатели, а италианските и германските финансови институции – съответно 23 млрд. долара и 21 млрд. долара.

Политиката на Орбан спрямо банките е особено дразнеща за съседна Австрия, която до 1918 г. беше партньор на Унгария в дуалистичната монархия на империята на Хабсбургите и която поднови ангажимента си към региона чрез банките си след падането на комунизма през 1989 г., пише Bloomberg.

През октомври централният банкер на Австрия Евалд Новотни обяви унгарския закон за "брутален", законово неприложим и "икономически безсмислен". Месец по-късно, през ноември, Новотни нареди на австрийските банки да ограничат предоставянето на нови заеми в Източна Европа, за да направи бизнеса им "по-устойчив".

През третото тримесечие Erste задели 450 млн. евро за лоши кредити в Унгария. Главният изпълнителен директор на банката Андреас Трайхл подчертано обърна внимание на "ирационалните популистки мерки в страни от ЕС" и прогнозира, че унгарското правителство ще "продължи да предприема действия, които няма да са положителни за унгарската банкова система".

"Най-големият риск"

Миналата седмица рейтинговата агенция Moody’s Investors Service обяви, че експозициите на австрийските банки към региона на Централна и Източна Европа са "най-големият риск за страната". Местните финансови институции са и най-големите кредитори в Източна Европа. В началото на декември друга от международните рейтингови агенции - Standard & Poor’s, посочи, че може да намали оценката на Австрия, която е една от шестте останали все още първокласни рейтинги ААА в еврозоната, поради факта, че на страната може да й се наложи да инжектира капитал в банките си.

Миналия месец унгарската банкова асоциация предложи собствен план, който предвижда допълнителни загуби за финансовите институции в размет на 2.2 млрд. долара.

"Това, което искаме в замяна, е правителството да приеме пакета предложения, които направихме, в неговата цялост, както и да не се въвеждат нови регулации в тази сфера в следващите две години", коментира в началото на месеца Даниел Дюриш, заместник –председател на асоциацията, цитиран от Bloomberg.

Споразумението е "близо"

Разговорите по предложенията на банките са "близо" до постигане на споразумение и подробностите м оже да бъдат публикувани "до дни", посочва председателят на банковата асоциация Михай Патаи, цитиран от унгарския вестник Napi Gazdasag.  

Банките може да бъдат подпомогнати и от решението на Унгария да се поиска помощ в размер на 20 млрд. евро от МВФ, след като миналата година правителството отхвърли помощта на фонда. Планът на правителството за погасяване на задълженията вече беше разкритикуван от ЕС и ЕЦБ, така че програмата може да е част от преговорите на страната с МВФ. Ръководителят на мисията на фонда в Унгария Кристоф Розенберг отказа коментар, посочва Bloomberg.

"Всеки по-нататъшен опит за едностранно преструктуриране на дълга в чуждестранна валута е изключен", коментира Шиъринг. "Не виждам как МВФ би одобрил подобен ход. Всяко преструктуриране ще трябва да бъде одобрено от банките и правителството", посочва той. 

Когато бившият централен банкер на Унгария си купува жилище през 2008 г., два месеца преди колапса на Lehman Brothers, той получава предложение, на което не може да откаже.

Петер Акос Бод, който сега преподава икономика в университета "Корвин" в Будапеща, получава възможност за избор от банката си – заем в унгарски форинти при 13% лихва или такъв в швейцарски франкове при лихва по-ниска от 6%. След като обмисля числата, той избира по-евтиния кредит във франкове, пише Bloomberg.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

13 коментара
 • 1
  cinik avatar :-|
  cinik

  Българската данъчна политика насърчава заборчняването, чрез т.нар. "облекчение по ДОД за лихвите на млади семейства с ипотечни кредити"

 • 2
  dimhristov avatar :-|
  dreamer

  Не мога да си представя дори, че бих заложил на 20 годишна стабилност на форинта съпоставима с 20 годишна стабилност на швейцарския франк и затова да избера да задлъжнея в по-малкия процент предлаган срещу франковете. За мен е пределно ясно, че за дълъг период от време шансът да се случи срив на форинтите по-голям от разликата в лихвените проценти на различните кредитите от срив на франковете е доста по-голям.

 • 3
  kosmev avatar :-P
  Убитака

  Е щом шефът на централната им банка е толкова глупав, явно не само ние сме зле...

 • 4
  stdmv avatar :-|
  stdmv

  За Унгарци, Гърци и прочее лежачи има една прекрасна българска поговорка: "Га яди кифтетат, ни рива!"

  Я да си плащате като роби 40 години напред, като толкова ви е акъла. Няма сега ние да ви плащаме масрафа и пак да се влачим на опашката, тарикати...

  Борисов е прав в случая: 100 евра пенсия и да се оправят!

 • 5
  tsonkooo avatar :-?
  Тsonkooo

  Нелоялността на австрийските банки към клиентите изглежда ще се обърне като бумеранг точно срещу тях.

 • 6
  el_komandante avatar :-|
  el_komandante

  Така, като национализираш пенсионни фондове и се ебаваш с банки и пенсионни фондове... Да си спомнят собствената си история, за да знаят какво ги чака:

  "Най-тежкият случай на хиперинфлация в световната история е този в Унгария през първата половина на 1946 г.
  До средата на същата година банкнотата с най-голяма деноминация в Унгария е 100 000 000 000 000 000 000 (сто квинтилиона) пенго, докато през 1944 г. банкнотата с най-голям номинал е била 1 000 пенго.
  Според проучването на CATO при върховите си нива унгарската инфлация е достигала 195% дневно,
  като цените са се удвоявали на всеки 15.6 часа, което води до месечна инфлация от 13.6 квадрилиона процента"

 • 7
  mechopuh avatar :-|
  mechopuh

  Значи централен банкер се е набухал за десетилетия във франкове на 6%.
  Идиот.
  Е това са. и после им е крив някой...

 • 8
  lorem_ipsum avatar :-|
  lorem_ipsum

  Не знаех, че франковете имат толкова класен дизайн. Найс!

 • 9
  chievo avatar :-|
  Chievo

  До коментар [#7] от "mechopuh":

  А на лихва 13% ли да се набуха? Или да живее при мама?

 • 10
  mechopuh avatar :-|
  mechopuh

  [quote#9:"Chievo"]А на лихва 13% ли да се набуха? Или да живее при мама?[/quote]

  Когато взимаш дългосрочен кредит във валута, който не изкарваш, поемаш голям валутен риск. Би следвало да се хеджираш.

  Когато заставаш срещу валута като франка (тогава беше единствената валута с частично златно покритие) поемаш допълнителен риск.

  Когато имаш 80% лихвен диференциал между франка, който вземаш и таргета на колегата ти от швейцарската централна банка, поемаш трето ниво на риск.

  Когато си толкова тъп е по-добре да живееш под наем. И без това заплатата ти го покрива в пъти.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK