Москва не вярва...
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Москва не вярва...

Генадий Зюганов и Владимир Жириновски: "опозицията" на Путин се отрече бързо от разследване на нарушенията и подкрепа за протестите.

Москва не вярва...

Фалшивите избори дотегнаха на руснаците точно преди Владимир Путин да си поиска трети мандат

Огнян Георгиев, Красимир Янков
5371 прочитания

Генадий Зюганов и Владимир Жириновски: "опозицията" на Путин се отрече бързо от разследване на нарушенията и подкрепа за протестите.

© reuters


За четири часа и половина, в които Владимир Путин отговаряше пряко на въпроси по телевизията в четвъртък, броят на хората, съобщили във Facebook, че ще участват на протестен митинг в Москва на 24 декември, се увеличи с 4 хиляди. Това прави грубо по 900 души на всеки час изказване на руския премиер и (отново) кандидат за президент. Ако Путин беше говорил цял ден (не че руската телевизия щеше да му попречи, ако беше поискал), митингът вероятно вече щеше да е в пъти по-голям.

Нещо в Русия очевидно се променя. Онази страна, която Путин управляваше и изграждаше по свой модел в последните десет години, изглежда различно само за седмица. Идеята за един елит, който не отговаря пред никого, независимо от нещата, които прави, бе разбита. Недоволството, което започна да бълбука още с публичната ротация, която Путин и Медведев направиха на конгреса на Единна Русия, преля на 10 декември, когато десетки хиляди хора (между 25-50 хил. по преценките съответно на полицията и на организаторите) се събраха на площад "Болотни" в столицата против масовите фалшификации на изборите за Думата. Те поискаха нов вот и смяна на шефа на Централната избирателна комисия Владимир Чуров - същият, който преди време заяви, че руската система е "най-честната в света".

Този митинг беше придружен от още няколко в големи градове в цялата страна. Но неговият мащаб не беше единственото важно нещо. Фактът, че той протече мирно и беше отразен по националните телевизии обективно, беше още едно доказателство, че ситуацията вече не е същата.

Протестът беше необходимата клапа, която показа, че напрежението е много по-силно, отколкото предполагаха дори най-либералните противници не режима. "Стори ми се, че са се събрали хора като мен. Удивих се и се зарадвах, че има толкова много такива хора и дори за пръв път от много време усетих, че Москва е нашият град", каза един от организаторите на събитието - писателят Борис Акунин.

Моментът на вдъхновение окрили редица коментатори да предположат, че Русия ще претърпи "арабска пролет" и ще стане още една страна, където властта ще падне след протести. Това е доста оптимистично предположение засега. Събитията в страната приличат повече на Иран от 2009 г., отколкото на Египет от 2011 г. Протестиращите наистина изразяват огромно недоволство от бруталните измами на изборите, но не е ясно дали представляват мнозинство, способно да свали властта към момента.

Предстоящият втори митинг на 24 декември трябва да потвърди исканията от първия. На него ще стане ясно дали организаторите ще успеят да съберат 50 хил. души, колкото обещават. Но самите те претърпяха разцепление - Акунин и журналистът Леонид Парфьонов отказаха да участват, като оставиха по-стари опозиционни лица като Борис Немцов, Едуард Лимонов и Владимир Рижков. Това не са водачите, зад които нова организация в Русия може да се обедини. "На трибуната нямаше архитекти, които да предложат разбираем план за действие", казва лидерът на движението "Демократичен избор" Владимир Милов, който организира наблюдатели за следващите избори - президентските. Директорът на Transparency International в Русия Елена Панфилова също мисли, че старите лица трябва да освободят място за такива като блогъра Алексей Навални. Националистите, които участваха в първия митинг, побързаха да заемат на същата дата площадите, посочени като място за втория митинг, като така предизвикаха допълнително разцепление. 

Политически инженери

Управляващите побързаха да се възползват от ситуацията. Партията на Путин "Единна Русия" предложи половината от новите парламентарни комисии на останалите три формации, които влязоха в Думата. Така комунистите, националистите популисти от либерал-демократическата партия и "Справедлива Русия", които така или иначе не изглеждаха особено съгласни да завеждат дела за нарушенията на изборите, се отказаха напълно от противопоставянето с Путин. Владимир Жириновски и Генадий Зюганов (две от несменяемите лица на руската политическа сцена) дори нарекоха протестите "оранжева проказа" и "игра на американските спецслужби".

Генадий Зюганов и Владимир Жириновски: "опозицията" на Путин се отрече бързо от разследване на нарушенията и подкрепа за протестите.
Фотограф: reuters

Не е изключено Кремъл да играе и по-дългосрочна игра, като създаването на нова дясна партия, която да обедини протестния вот. Кандидатурата на олигарха Михаил Прохоров за президент предизвика подобни подозрения, тъй като всички помнят неговия крах начело на друг политически проект преди изборите - партията "Правое дело", която оглави по заръка на "сивия кардинал на Кремъл" Владислав Сурков. Самият Сурков е провел среща с интелектуалци и творци на 8 декември, за да поговорят за случващото се. "Реалната борба между Путин и Прохоров е същата, както между "Единна Русия" и "Справедлива Русия", коментира политологът Дмитрий Орешкин пред в. "Комерсант". Ясно е, че това са два крака, които растат от едно и също място. Прохоров нямаше да влезе в политическата битка, ако това не бе предварително съгласувано с Кремъл и Белия дом. В същото време обаче той има малко поле за свободни действия. Това е и отличителната черта на контролираната ни демокрация – правиш каквото си искаш, докато не нарушиш някакво правило."

Още по-интересен е фактът, че бившият финансов министър Алексей Кудрин също започна да критикува открито Путин и правителството, като поиска да уволнят шефа на ЦИК и отказа да бъде наречен "единомишленик" със своя бивш ръководител. Ситуацията показва, че има още по-тежък дефицит на дясна партия отколкото можехме да си представим, каза Кудрин в интервю за в. "Ведомости". Той предположи, че тя неизбежно ще започне да се създава и се предложи за неин водач. В четирите си часа разговор с народа обаче, Путин многозначително отбеляза, че "Кудрин не си е тръгвал от екипа ми". Според политолога Константин Симонов, "за Путин на президентските избори може да гласуват повече хора, отколкото за "Единна Русия". Той обаче има нужда от достоен противник. Мисля, че властта съзнателно се опитва да вдигне статута и авторитета на Прохоров и Кудрин. Те пък демонстрират опозиционното си поведение, за да могат избирателите да повярват в алтернативен проект."

"Писна ми от тези избори вече"

Всичко това не звучи нетипично за опитните режисьори, които вече десет години управляват руския политически театър. Но този път куклите може да се измъкват от конците. Както Иван Кръстев отбелязва, и Прохоров, който беше изхвърлен от "Правое дело", но се завърна, и "Справедлива Русия", която беше изоставена от "Единна Русия", но въпреки това успя да влезе в Думата, са донякъде образец на това, че Путиновата система не успява да държи под пълен контрол своите творения.

Освен това, като позволи митинга на площад "Болотни" и дори не спря излъчването му по новините на контролираните национални телевизии, Кремъл показа, че или не знае как да реагира на такава мащабна гражданска проява на недоволство, или че не възнамерява да я спира. И двете сочат към нов етап в Русия.

След три месеца са най-важните избори за страната: тези за президент. През последните десет години руснаците знаеха, че изборите са фалшифицирани, но нямаха никакви съмнения, че Путин щеше да ги спечели, дори да не бяха. Тази парадигма вече е под съмнение. Рейтингите от последните дни сочат, че към момента около 40% от хората биха дали гласа си за Путин. Това пак ще му позволи да бъде преизбран, но с балотаж.

Властите се изправят пред тежка дилема. От една страна, ще има много, много повече независими наблюдатели, които ще се регистрират, за да попречат на измамите. Управляващите или ще трябва да приемат пълна прозрачност и честност на вота, или ще трябва да прибегнат до по-груби мерки и да фалшифицират отново резултата, с всички последствия от това. "Поведението на Путин ще е "отлагай, отлагай, отлагай". Ще има имитация на демократизация и едновременно разкази за вирусни технологии, западни интереси и необходимостта за защитаване на "завоюваното с труд", казва Елмар Муртазаев, зам. главен редактор на руското издание на Forbes. Той не вярва нито в истинска демократизация, нито в силови мерки.

Оставката на Владимир Чуров може да е само първата голяма жертва, която Единна Русия ще направи. "Писна ми от тези избори", пошегува се Путин с водещия по време на телевизионния си дебат. Същото вече веднъж му казаха и руснаците. Със сигурност ще го направят отново.

Това бяха първите масови протести срещу изградения от Путин режим.
Фотограф: reuters

За четири часа и половина, в които Владимир Путин отговаряше пряко на въпроси по телевизията в четвъртък, броят на хората, съобщили във Facebook, че ще участват на протестен митинг в Москва на 24 декември, се увеличи с 4 хиляди. Това прави грубо по 900 души на всеки час изказване на руския премиер и (отново) кандидат за президент. Ако Путин беше говорил цял ден (не че руската телевизия щеше да му попречи, ако беше поискал), митингът вероятно вече щеше да е в пъти по-голям.

Нещо в Русия очевидно се променя. Онази страна, която Путин управляваше и изграждаше по свой модел в последните десет години, изглежда различно само за седмица. Идеята за един елит, който не отговаря пред никого, независимо от нещата, които прави, бе разбита. Недоволството, което започна да бълбука още с публичната ротация, която Путин и Медведев направиха на конгреса на Единна Русия, преля на 10 декември, когато десетки хиляди хора (между 25-50 хил. по преценките съответно на полицията и на организаторите) се събраха на площад "Болотни" в столицата против масовите фалшификации на изборите за Думата. Те поискаха нов вот и смяна на шефа на Централната избирателна комисия Владимир Чуров - същият, който преди време заяви, че руската система е "най-честната в света".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK