Последните американски войски напускат Ирак

Ирак получи суверенитета си, но е изправен пред тежката задача да преодолее вътрешните конфликти

Последният конвой с американски войници се изтегля от Ирак
Последният конвой с американски войници се изтегля от Ирак    ©  Shannon Stapleton
Последният конвой с американски войници се изтегля от Ирак
Последният конвой с американски войници се изтегля от Ирак    ©  Shannon Stapleton

Последният конвой със щатски войници се изтеглиха от Ирак в неделя, слагайки край на почти деветгодишна война, която отне живота на десетки хиляди иракчани и близо 4500 американци, и след която страната все още трябва да се бори с политическата несигурност. Войната започна с ракетни нападения над Багдад през 2003 г. и свалянето на диктатора Садам Хюсеин, и завършва с все още крехка демокрация, която трябва да се справя с бунтовници, религиозно противопоставяне и пред предизвикателството да определи мястото си в арабския регион, пише Reuters.

През нощта около 100 бронирани машини, превозващи последните 500 американски войници се изтеглиха през кувейтската граница. Армията на САЩ плати по 100 хил. долара на местни племенни шейхове, за да осигурят безопасността на водещите на юг магистрали при изтеглянето на последните конвои. В разгара на войната САЩ беше разположил в Ирак повече от 170 хил. войници и 500 бази. До събота бяха останали само 3 хил. войника и една база.  

За президента на САЩ Барак Обама, военното изтегляне от Ирак е изпълнение на основното му обещание от предизборната кампания – да върне войниците у дома и да прекрати конфликта, наследен от предшественика му. В американското общество тази война бе най-непопулярната след конфликта във Виетнам, освен това опетни имиджа на САЩ по целия свят. За иракчаните изтеглянето на САЩ носи усещането за суверенитет, но и събужда страхове, че страната може отново да бъде залята от вълна на сектантско насилие, което отне живота на хиляди хора по време на пика си през 2006-2007 г.

Шиитското правителство на премиера Нури ал-Малики се бори да запази трудния баланс между шиитските, сунитските и кюрдските партии, който прави Ирак уявзим от намеса на съседните сунитски държави или на шиитски Иран. Макар интензитета на насилие и самоубийствени атентати да е спаднал, сунитските и шиитските милиции продължават да са заплаха и почти ежеднвено извършват атаки, основно срещу правителствени цели. За иракчаните наред със сигурността основни притеснения са работните места и достъпа до електричество – енергийната мрежа в страната осигурява само по няколко часа ток дневно.

Фотогалерия: Краят на войната в Ирак

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
Цялата галерия