Фед предложи мерки за съживяване на имотния пазар в САЩ
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Фед предложи мерки за съживяване на имотния пазар в САЩ

Сградата на Федералния резерв във Вашингтон

Фед предложи мерки за съживяване на имотния пазар в САЩ

Една от идеите е да се позволи на банките да отдават под наем отнетите жилища на длъжници, вместо да бъдат принуждавани да ги продават

3868 прочитания

Сградата на Федералния резерв във Вашингтон

© Jim Bourg


Федералният резерв (Фед) вчера е предложил на американските политиците идеи за подпомагане на слабия пазар за недвижими имоти в САЩ, като предупреди, че ако не бъдат взети съответните мерки, цените на жилищата ще продължат да спадат и да забавят икономическото възстановяване.

Предложенията на Фед са предоставени на комисията, занимаваща се с финансовите услуги в Конгреса. В писмото, придружаващо доклада, председателят на Фед Бен Бернанке казва, че целта на ръководената от него институция е да предостави на законодателите "рамката по някои спорни въпроси, както и възможните решения и компромиси, които политиците биха могли да обсъдят".

Сред идеите е формирането на национална стратегия, улесняваща превръщането на имоти, които са за продажба, в такива, предназначени за отдаване под наем; да бъде позволено на банките да отдават под наем отнетите жилища, а не да бъдат принуждавани да ги продават; да бъде променена структурата на обезщетенията, които се получават от фирмите, които събират плащания от кредитополучателите.

Също така бе предложено да бъде създаден национален онлайн регистър, следящ вещните тежести, за да се улесни проследяването на собствеността. Съществуващите политики на администрация на Обама, които дават възможност за повече рефинансиране и преструктуриране на ипотечните креди, трябва да бъдат ревизирани и коригирани.

Инвеститорите ще търпят по-малки загуби, банките ще спестят пари, а повече собственици ще запазят домовете си или ще се преместят в по-достъпни жилища, ако бъдат приети предложенията на Фед.

"Проблемите на пазара на жилища в САЩ продължават да пречат на икономическото възстановяване", заявиха от Фед, но добавиха, че "има достатъчно пространство за политиците да предприемат действия ...така че да облекчат част от този натиск, засягащ пазара на недвижими имоти".

Ипотечните гиганти Fannie Mae и Freddie Mac продължат да бъдат държавни, след като преди повече от три години бяха национализирани от правителството, като досега са се възползвали близо един милион кредитополучатели от заемите на Fannie и Freddie, а още един милион се очаква да бъдат подпомогнати чрез програмните промени, обявени в края на миналата година.

Фед прогнозира, че общо 2.5 млн кредитополучатели допълнително ще се възползват от държавно гарантираните ипотеки, намалявайки по този начин месечните си плащания чрез рефинансиране. По-ниските месечни плащания ще доведат до по-малко неустойки и увеличаване на потребителските разходи.

На декемврийската среща на Фед бе обявено, че институцията вече ще публикува 4 пъти годишно прогнози за паричната си политика. Като тази промяна има за цел да успокои потребителите и инвеститорите, че те ще могат да взимат кредити евтино и за в бъдеще. Първата прогноза на Фед за лихвените проценти ще бъде включена в доклада, който ще бъде оповестен след срещата на 24-25 януари.

Федералният резерв (Фед) вчера е предложил на американските политиците идеи за подпомагане на слабия пазар за недвижими имоти в САЩ, като предупреди, че ако не бъдат взети съответните мерки, цените на жилищата ще продължат да спадат и да забавят икономическото възстановяване.

Предложенията на Фед са предоставени на комисията, занимаваща се с финансовите услуги в Конгреса. В писмото, придружаващо доклада, председателят на Фед Бен Бернанке казва, че целта на ръководената от него институция е да предостави на законодателите "рамката по някои спорни въпроси, както и възможните решения и компромиси, които политиците биха могли да обсъдят".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

30 коментара
 • 1
  mentor avatar :-|
  Ментор

  "...като предупреди, че ако не бъдат взети съответните мерки, цените на жилищата ще продължат да спадат и да забавят икономическото възстановяване"

  Само не мога да разбера защо спадането на цените на нещо се разглежда като проблем, и как това забавя икономическото възстановяване. Особено пък при жилищата, чиито цени преди кризата бяха раздути до пръсване.

 • 2
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  До коментар [#1] от "Ментор":

  Прав си, но за една икономика, базирана 75% върху консумация, ниските имотни цени са проблем. Това спира строителството, намалява заетостта и съответно консумацията. В България наричат хората електорат, тук - консуматори.

  Скоро бяха написали някъде, че съживяване на имотния пазар може да донесе 0,5 до 1% икономически ръст. Засега никой не иска да се отказва от остаряващата икономическа идеология, възвеличаваща "ръста" като двигател на прогреса. Затова са и готови да подхранват всякакъв род кредитни балони.

 • 3
  brutester avatar :-|
  brutester

  [quote#1:"Ментор"] Особено пък при жилищата, чиито цени преди кризата бяха раздути до пръсване. [/quote]

  Ми точно за това. Няма нов балон, които да надува икономиката до пръсване :)

  Ако погледнем в учебниците по макроикономика там си пише - банките създават пари при даването на кредити. Обезпечението на депозитите в САЩ е 10% - т.е. ако дадеш 100$ в банката на депозит, тя може да даде на някои заем от 90$, т.е. в икономиката вече има 190$. Този които продава къщата пък депозира получените 90$ в друга банка, която пък дава кредит от 81$, и т.н. и т.н. С тези 100$ в икономиката реално могат да влезнат до 1000$.

  А проблема с ниското търсене на нови къщи в САЩ е много голям. Това са графики на търсенето от статистиката им: http://research.stlouisfed.org/fred2/series/HOUST

  Нивата са исторически ниски и отразяват слабото доверие в икономиката и песимизма на потребителите.

 • 4
  mentor avatar :-|
  Ментор

  До коментар [#2] от "КЛЮЧАРЬ":

  ниските цени може да са проблем единствено за работещите в тая сфера. Ако мога да си купя къща за $50К вместо за 100К, разликата просто ще отиде другаде. Мога примерно да си разширя бизнеса и да наема още някой, или пък да купя нещо и да създам заетост в друг сектор. Или ако нямам какво да ги правя ще ги вложа в банка, която ще раздаде кредити с които могат да започнат нови бизнес начинания.
  Това обаче е на теория :) Понеже САЩ са с огромен външнотърговски дефицит, на практика голяма част от разликата ще отиде за закупуване на вносни продукти, и ще създаде растеж другаде. Но никой не им е виновен на американците, че със завидна последователност ликвидират производства за сметка на 'сектора на услугите'

 • 5
  r0ksi avatar :-|
  Рокси

  [quote#3:"brutester"]Ако погледнем в учебниците по макроикономика там си пише - банките създават пари при даването на кредити[/quote]
  Какви учебници четете:)
  Банките не създават пари, банките могат да генерират доход, както и всички останали пазарни субекти, вкл. тук пишещите.

 • 6
  charlyb avatar :-|
  charlyb

  [quote#1:"Ментор"]Само не мога да разбера защо спадането на цените на нещо се разглежда като проблем, и как това забавя икономическото възстановяване. [/quote]
  Зад имотите стоят раздадени кредити, които стават необезпечени при техните ниски цени. Когато банките ги продадат на тези ниски цени, реализират загуби, които рефлектират върху цялата икономика защото това са пари на вложители, които иначе биха се изхарчили или за потребление за изделия на икономиката и така съживявайки я, или биха влезли в икономиката директно за производство. ФЕД предлага да не се продават имоти на тези ниски цени и така допълнително да се натискат цените надолу, а да се дават под наем, като по този начин да се генерират печалби.

 • 7
  drdoom avatar :-|
  drdoom

  Рокси, назад си с четивата бейби.. намери "Modern Money Mechanics" и чети да си изясниш как действа днешната банкова система с частичен резерв.

 • 8
  r0ksi avatar :-|
  Рокси

  Добре, че още на трета страница от четивото разбрах защо си се объркал така зверски:)

 • 9
  tarator9 avatar :-|
  tarator9

  До коментар [#4] от "Ментор":

  За да си купиш къща за $50К, първо трябва да си продадеш къщата, за която си дал $500К, дължиш на банката $300К. А можеш да я продадеш за $150К. Сега стана ли ти ясно защо ниските цени влияят зле на икономиката? Най-малкото, намаляват мобилността на работещите.

 • 10
  merovig avatar :-|
  merovig

  ФЕД и структура създадена с много мисъл и след много големи кризи в САЩ.Идеята е кредитиране на националната икономика, който чрез международна доминациа си осребрява кредите и печели.Важно е да си пръв в добра стретегия, да я задвижиш и да я глобализираш/коментирал съм подходи в др. мой коментари...
  Тезата ми е=докато не се осмисли нова глобална стратегия/за ЕС говорим/ и ЕС няма структура подобна на ФЕД=всичко е игра за малки деца/ за неравностойни играчи/
  "...Чрез информационно-комуникационите технологии за капитала в САЩ се създадоха подходящи условия да може, изпреварвайки конкурентите, бързо да сменя формата си, т.е. да успява в реално време да се превъплъщава от едни активи в други. Тази свръхмобилност стана конкурентно преимущество на американския капитал и му позволи своевременно да намира и използва всякакъв род възможности, в това число спекулативни, независимо от това къде възникват. Нещо повече – съвременните компютърни програми позволяват да се „проиграват” уникални сделки за покупко-продажба на инвестиционни инструменти и, изпреварвайки пазара, да се играе на моментната разлика между доходността от купуваните акции и лихвата по кредита, получен за тяхното купуване. Със специален софтуер „финансов робот” може денонощно легално да се сканира световната финансова система, търсейки евтини кредити в едни зони и изгодни финансови инструменти - в други. Търсенето на приемливи варианти в тази посока, на практика, започна да става с електронна скорост и да придобива глобален характер. В условията на глобализацията именно изпреварващото използване на съвременни ИКТ във финансовата сфера позволи на американската икономика да се специализира и силно да изпревари другите в този кръг от услуги, които предоставя както на собствения, така и на чуждестранния капитал. Това съществено повлия върху международното разделение на труда.

  С помощта на внедряването на ИКТ, финансовият бизнес в САЩ и водещите западни икономики постигна максимални преимущества пред държавния регулационен механизъм. Още в началото на 2000-те години много експерти изразяваха становище, че широкото използване от банките на компютърни технологии за секюритизация на дълговете поражда специфичен, синергетичен ефект и информационна асиметрия, които могат да дискредитират и дори да сринат пазара на ценни книжа. Именно неконтролираното нарастване на дълговете и многократното прилагане, от финансовите власти, на монетарни или фискални стимули за моментното спасяване на финансовите институции, застрашени от фалити при текущите балони, станаха онези „критически технологии”, които, от една страна, осигуриха финансово-икономическото доминиране на Съединените щати, а от друга – доведоха до експлодиране на супербалона при сегашната криза..."


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Кибернесигурност

Кибернесигурност

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.