Унгария клекна пред МВФ - ще преговаря без условия

Всички въпроси могат да бъдат включени в дневния ред, обяви премиерът Виктор Орбан

Премиерът Орбан започва да дава на заден в преговорите с международните кредитори
Премиерът Орбан започва да дава на заден в преговорите с международните кредитори    ©  Bernadett Szabo
Премиерът Орбан започва да дава на заден в преговорите с международните кредитори
Премиерът Орбан започва да дава на заден в преговорите с международните кредитори    ©  Bernadett Szabo

Унгария е готова да започне преговори без предварителни условия с международния валутен фонд (МВФ), заяви премиерът консерватор Виктор Орбан пред местната агенция МТИ, предаде БТА. "От наша страна няма никакви предварителни условия за започване на преговори с МВФ", каза премиерът. "Всички въпроси, смятани за важни от страните в преговорите, могат да бъдат включени в дневния ред", добави Орбан.

Премиерът обяви това, след като миналата седмица Унгария беше подложена на растящ натиск от финансовите пазари, на фона на конфликта й с Европейския съюз и МВФ. Рейтинговата агенция "Фич" понижи на 6 януари оценката си за страната до "боклук", а унгарският форинт достигна на 5 януари най-ниското в историята равнище спрямо еврото - 323 форинта за евро.

"Унгарският преговарящ с ЕС и МВФ Тамаш Фелеги ще има мандат да подпише споразумение, което да позволи да Унгария да изпълнява програма, изготвена заедно с МВФ", уточни Орбан. Фелеги ще се срещне на 11 януари във Вашингтон с генералния директор на МВФ Кристин Лагард. На срещата ще присъства и вицепрезидент на унгарската централна банка.

Орбан съобщи още, че през 2013 г. Унгария ще задържи дефицита в държавния бюджет под 3% от брутния вътрешен продукт (БВП) и че докато се водят преговорите с МВФ, парламентът няма да приема икономически закони. Преговорите с МВФ и ЕС за евентуален кредит от 15 до 20 млрд. долара са в безизходица заради желанието на Виктор Орбан да наложи реформи на централната банка, към чийто управител изпитва силна неприязън. Поправката в закона дава на премиера право да назначи трети заместник-управител на банката.

Според МВФ и ЕС подобна реформа ще застраши независимостта на банката. В знак на протест с намерението на премиера първото проучвателно посещение на мисия на МВФ и ЕС беше прекъснато в средата на декември. Нова визита е предвидена на 11 януари, когато еврокомисарите ще разискват проблема с Унгария.

В края на миналата седмица външният министър на страната Янош Мартони обяви, че Унгария е готова да обсъди с ЕС оспорвания нов закон за централната банка на страната. Мартони посочи, че Европейската централна банка (ЕЦБ) е прегледала поправката и е препоръчала 15 промени. "Ние приемаме 13 или 14", допълни той.