Неизвестните, които оценяват държавните рейтинги

Марко Мершник, Александер Кокербек и Мария Малас-Мруе карат еврозоната да трепери

Френският президент Никола Саркози не прие решението за намаляване на топ рейтинга на страната.
Френският президент Никола Саркози не прие решението за намаляване на топ рейтинга на страната.    ©  Fabrizio Bensch
Френският президент Никола Саркози не прие решението за намаляване на топ рейтинга на страната.
Френският президент Никола Саркози не прие решението за намаляване на топ рейтинга на страната.    ©  Fabrizio Bensch

От 1975 година Франция имаше най-високия рейтинг ААА. Сега го загуби, но как се случи това и най-вече кой взе това решение? Кои са тези нови господари, които карат еврозоната да трепери?

Те са трима и се казват Марко Мершник, Александер Кокербек и Мария Малас-Мруе. Техните имена може би не ви говорят нищо. Техните лица са напълно непознати. И въпреки това тримата са кошмарът на сегашните европейски лидери, а може би утре те ще се превърнат в кошмара и на обикновените европейци, пише в. "Фигаро", цитиран от БТА. Това са тримата автори на прословутите анализи за държавния дълг на Франция на рейтинговите агенции Standard & Poor's, Moody's и Fitch. Тези три агенции карат еврозоната да трепери от ужас.

Само една дума на тримата анализатори и оценката на страните се сменя, бремето на дълга й нараства, разходите се налага да бъдат орязани, растежът се срива, а безработицата се покачва. Излиза значи, че шепа анонимни хорица държат бъдещето ни в своите ръце.

Черните овце

За да научи нещо повече за това страховито трио, човек трябва да се разходи из социалните мрежи. Там може да се хванат следите на Марко Мершник, 35-годишен словенец, който прилича малко на Жером Кервиел (брокерът от "Сосиете Женерал", който завлече около 5 млрд. долара от банката - бел.ред.).

Мершник владее пет езика (словенски, сърбо-хърватски, английски, испански и френски), страстен почитател на големите германски коли и анализатор на френския държавен дълг. Той завършва икономика в университета в Любляна и после се дипломира в Европейския колеж в Брюж, бълващ кадри за европейските институции.

След кратко пребиваване в европейските институции той става част от екипа на Standard & Poor's през 2007 г. Две години след това Мершник с гръм и трясък става една от звездите на тесния кръг на рейтинговите агенции, като обявява края на гръцката комедия. В едно изключително критично становище той понижава оценката на гръцкия дълг. Примерът му малко след това е последван и от другите две агенции. Така се стига до ударната вълна, която продължава да тресе цяла Европа и застрашава дори съществуването на еврото.

На 6 декември 2011 г. словенецът отправя последното си предупреждение към еврозоната точно в разгара на френско-германската среща на върха. Тази инициатива не се хареса никак нито на Париж, нито на Берлин, чиито усилия за възстановяване на стабилността в еврозоната пострадаха от нея.

Преди няколко седмици Standard & Poor's, собственост на издателската и финансовата група от Ню Йорк McGraw-Hill, прие да отвори вратите си за журналисти от в. "Нувел обсерватор", за да им покаже, че решенията за понижаване на оценките на дадени страни не се взимат от един единствен човек, а от група от пет или седем души (винаги са нечетен брой), ръководени от важна клечка в централата на агенцията в Ню Йорк. Анализът винаги се предоставя на засегната страна 12 часа преди публикуването му, за да може тя да подготви реакцията си. Голямо успокоение, няма що!

Кошмарът на Саркози

Другата черна овца на Никола Саркози се нарича Александер Кокербек. Това е анализаторът на агенция Moody's, чиито предупреждения следват по принцип предупрежденията на най-голямата й конкурентка Standard & Poor's, която обича да е по-нападателна към развитите икономики.

Миналия юни обаче Moody's се разграничи от мнението на конкурентката си, когато ставаше дума за понижаване на оценката на американския дълг. Тогава Moody's само се задоволи да постави американския дълг под негативно наблюдение. Дали от патриотизъм или водена от някакви интереси?

Главният акционер на Moody's е американският милиардер Уорън Бъфет, един от най-уважаваните

бизнесмени на Уолстрийт. Той е инвестирал и една част от богатството си в облигации по американския дълг (твърди се, че става дума за около 40 млрд. долара). "Не ми е хрумнало да вложа тези пари на друго място", заяви миналото лято Бъфет. Правете си изводите!

Двете агенции може и да имат различия относно САЩ, но когато става дума за Европа те са настроени на една и съща вълна. Александер Кокербек, чийто офис е във Франкфурт, известен с прякора Господин Професора, обеща да се занимае с Франция през януари. На 12 декември този франкофил, завършил университета в Рем, отправи обичайните си предупреждения, поставяйки Париж под негативно наблюдение. Така той развали настроението на 26-те европейски лидери, постигнали в последния момент споразумението в Брюксел по пакта за бюджетна стабилност.

Редом с двете американски рейтингови агенции, които могат да бъдат оприличени на американски каубои, агенция Fitch прилича на скромно девойче. Вярно, че тя е френска. Собственост на Fimalac, разнородната група на промишления магнат Марк Ладрейт дьо Лашариер. Fitch публикува на 16 декември изявление, с което постави Франция под негативно наблюдение, но запази оценката й

ААА и най-вече обеща да не я докосва преди 2013 г. Много деликатна проява на внимание!

На кого да се вярва

Така че на кого да се вярва? Днес рейтинговите агенции са всесилни. Те обаче бяха остро критикувани, защото не забелязаха приближаването на финансовата криза през 2008 година. И то с основание. Те не разбираха нищо от финансовите инструменти, които се предполагаше, че трябва да оценяват.

В тази връзка човек трябва да прочете живописен пасаж от книгата "Обирът на века" на американския журналист Майкъл Луис. Там анализаторите в рейтинговите агенции са описани като хора, които са напълно объркани от развоя на нещата и които се подчиняват на заповедите на началниците си, водени от неясни интереси. Агенциите бяха представени и като обсебени от мисълта да спечелят повече комисионни, докато банкерите трупат богатства, възползвайки се от пропуските в системата за оценяване.

Упс, грешка

Миналия август рейтинговите агенции допуснаха пореден гаф. Тогава Standard & Poor's реши да понижи оценката на дълга на САЩ. Но нейните анализатори сгрешиха с два трилиона долара. На 5 август сутринта те изпратиха съобщение до американското министерство на финансите и грешката фигурираше в него. Министерството веднага предупреди агенцията за това. Но трудът беше напразен.

Standard & Poor's изтегли анализа с грешната цифра и го замени с политически куплет за трудностите, с които се сблъсква президентът на САЩ Барак Обама в отношенията си с Конгреса. Още същата вечер присъдата беше произнесена и американските дългови книжа изгубиха тройното А.

Според Джон Белоуз, висш представител на министерството на финансите на САЩ, една грешка с подобни мащаби и бързината, с която агенцията промени основния мотив за решението си пораждат наистина въпроси за доверието и морала на нейната система за оценяване.

А какво да кажем за оценката за понижаване на рейтинга на Франция, изпратена погрешка до медиите още през ноември от същата агенция? Дали още тогава анализът беше готов? Тези повтарящи се гафове обаче не навредиха на властта на агенциите, нарастваща неспирно от началото на XXI век. Днес най-големите инвеститори на планетата използват оценките на трите агенции, за да управляват инвестициите си. Дори Европейската централна банка прави подобно нещо. Само че грешките от последните месеци пораждат съмнение за действителната компетентност на рейтинговите агенции.

Глад за кадри

"Тези агенции страдат от дефицит на анализатори в областта на макроикономиката", обяснява икономистът Норбер Гайар, автор на книга за рейтинговите агенции. В тези агенции има много малко специалисти с докторат по икономика. Агенциите имат нужда от укрепване на кадрите както в количествен, така в качествен план", допълва експертът.

Френски банкер обобщи още по-рязко ситуацията с думите: "Най-добрите от бизнес училищата и университетите постъпват на работа в инвестиционните банки. Онези, които не са сред най-добрите, отиват в рейтинговите агенции".

В тези агенции работата на анализаторите на риска на суверенните дългове се смята за най-малко престижна, противно на работата на анализаторите на рисковете на компаниите и на банките, които им плащат за този анализ. Държавите много рядко плащат на агенциите, за да оценят техните държавни облигации.

В Берси (френското министерство на финансите) от няколко месеца се обръща голямо внимание на рейтинговите агенции. Вторият френски план за бюджетни икономии, обявен през ноември от премиера Франсоа Фийон, за няколко часа беше преведен в министерството на английски и пратен на рейтинговите агенции.

Председателят на Бундесбанк Йенс Вайдман не подготвяше ли духовете за понижаване на оценките на страни от еврозоната, когато заяви за френския "Ле-з-еко": "След понижението на оценката на САЩ, човек може да се запита дали това ще има толкова драматичен ефект?" Вярно е, че американското министерство на финансите пуска емисии облигации почти при същите лихвени преди шест месеца, сякаш пазарът дава право на президента Обама, който заяви в нощта на понижаване на ценната оценка: "Ние винаги ще бъдем една страна с тройно А". Дали сега Франция може да се похвали със същото?

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


32 коментара
 • 1
  alex052 avatar :-|
  alex052

  преди няколко месеца има ше много хубава статия в капитал за рейтинговите агенции,начина им на финансиране и т.н.На който му е интересно мисля с малко ровене ще я намери.По дефолт всички приемат ,че те просто си вършат работата и са честни коректни и чисти като сълза.Е добре де ама анализите се правят от хора,били те и велики специалисти.И вероятно са им присъщи всички човешки пороци.Отделно от това каква е гаранцията,че не обслужватг нечии интереси на високо ниво,или просто не препотвърждават анализите си .......
  А каква е санкцията в случай на грешка?Персонално имам предвид.

 • 2
  monica_1233 avatar :-|
  Radoslava Miteva

  Мдам, и аз съм съгласна с горенаписаното.

 • 3
  tj avatar :-|
  Kiro

  А защо тогава ЕК не създаде самостоятелна субсидирана от ЕС агенция, която да е поне частично независима от слабостите и грешките на слабите анализатори в агенциите, които са вече под нечий инвеститорски контрол?

 • 4
  loyola avatar :-|
  loyola

  Няма независими агенции вече в този свят. Всичко е една огромна система и тези агенции са част от нея - тоест зависят и от другите елементи в нея. Иска ли ни се или не, това е положението.

 • 5
  ristohristov avatar :-P
  Ристьо

  ЦИТАТИ
  1- : Главният акционер на Moody's е американският милиардер Уорън Бъфет, един от най-уважаваните бизнесмени на Уолстрийт.
  ---
  2- Френски банкер обобщи още по-рязко ситуацията с думите: "Най-добрите от бизнес училищата и университетите постъпват на работа в инвестиционните банки. Онези, които не са сред най-добрите, отиват в рейтинговите агенции".

  ----------------------
  отговорите са зададени - давайте с въпросите ;)

 • 6
  simval avatar :-|
  simval

  "Само една дума на тримата анализатори и оценката на страните се сменя, бремето на дълга й нараства, разходите се налага да бъдат орязани, растежът се срива, а безработицата се покачва. Излиза значи, че шепа анонимни хорица държат бъдещето ни в своите ръце."

  Така написано мнението на автора е невярно, което го прави манипулативно. На пръв поглед сякаш е истина, но толкоз. Само на пръв поглед. Защото за да се стигне до тази "само една дума на тримата анализатори" те и техните екипи са анализирали огромно количество официални данни. И тези данни са показали, че правителството на съответната държава се е държало като безотговорен разсипник, който по една или друга причина е похарчил (профукал, потрошил, загробил) маса чужди пари (парите на данъкоплатците) преследвайки (най-често) някакви свои цели надлежно прикрити зад тонове популизъм. Естествено е, след като документирано си се доказал като неблагонадежден прахосник кредиторите ти да поискат по-високи гаранции (т.е. лихви) за заемите, които търсиш. Това, разбира се, те принуждава да поорежеш лудото си харчене (най-често пилеене) на държавни средства. Лошото е, че това влече след себе си повишаването на ред други лихви в страната, а тези по-високи лихви са като пясък в машината на бизнеса. Когато бизнес активността се забави това неминуемо води до повишаването на безработицата. С други думи, описаните явления са верни, но оценката на анализаторите не е излислена от тях самите, а е отражение на късогледата и често безотговорна финансова политика на съответното правителство. Анализаторите не са демони, които ни мислят злото. Те са само едно огледало, което показва какви са ги надробили съответните политици. Не те "държат бъдещето ни в своите ръце", а политиците, които ние сме си избрали. Моля ви, не убивайте вестоносеца.

 • 7
  philipotel avatar :-|
  Durruti

  [quote#6:"simval"]Те са само едно огледало, което показва какви са ги надробили съответните политици[/quote]
  Доста криво огледало трябва да са, като си спомним как оценяваха с ААА Енрон, а след това и ипотечните далавери през 2008 г.

 • 8
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Много го усложняват някои .....
  Рейтинговите агенции основно обслужват спекулантите и правят дребни услуги на правителствата .....
  При спекулантите рискът е много по голям и те търсят информация ад хок....
  Ако фреският президент си прави плановете само на база какво казала еди коя си агенция, горко за Франция.....
  Разбира се, някои от спекулантите са много пекани, Буфет и Сорос например, другите са слаба ракия и те обират пешкира, както ще става с спекулантите с държавен дълг на прасенцата в Еврозоната .....

 • 9
  simval avatar :-|
  simval

  До коментар [#7] от "philipotel":

  Приятел, в случая говорим за тези, които оценяват държавния дълг. Енрон беше часна компания. Агенцията, която я оценяваше неточно заплати с живота си. Те потънаха заедно с Енрон.

 • 10
  philipotel avatar :-|
  Durruti

  До коментар [#9] от "simval":

  Като гледам агенцията - Standard and Poor's - си е жива и здрава. Нещата са прости - щом тези агенции не успяха да разпознаят измами и балони, които докараха цял свят до финансова криза и рецесия, те или са крайно бездарни, или са корумпирани. Най-вероятно са и двете.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход