АААми сега

Масовото сваляне на кредитни рейтинги в еврозоната не е краят на света. Но показва, че разрешаването на кризата е далече

Вече е официално - страните с първокласен ААА рейтинг в Европа са рядък и застрашен от изчезване вид. Което може да е леко унизително, но не е краят на света. По-лошото е друго - масовото сваляне на оценки на страните от евроклуба е осъдителна присъда за действията и бездействията на лидерите на ЕС две години след началото на дълговата криза. И показват, че разрешаването й още е много, много далече.

Всъщност в деня, когато агенция Standard & Poor's хвърли рейтинговата бомба, по-лошата новина беше друга - разпадането на преговорите между Атина и частните й кредитори как да постигнат "доброволно" намаляване на гръцкия дълг. Ако подновяването на опитите за постигане на сделка (виж допълнителния текст) не приключи с успех, надвисналата перспектива за хаотичен и неконтролиран фалит на Гърция има потенциала да отприщи финансов катаклизъм с пропорциите на краха на Lehman Brothers през 2008 г. И да хвърли еврозоната и несигурните й планове за спасение в такъв безпорядък, на фона на който загубата на няколко А-та е като детска игра.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се