Антисемитизмът е "дълбоко вкоренен" в германското общество

Според експертен доклад интернет е изиграл ключова роля в разпространяването на твърдението, че никога не е имало Холокост

В Германия се наблюдава тенденция към увеличаване на броя на онези, които отричат Холокоста, твърди експертен доклад
В Германия се наблюдава тенденция към увеличаване на броя на онези, които отричат Холокоста, твърди експертен доклад    ©  Reuters
В Германия се наблюдава тенденция към увеличаване на броя на онези, които отричат Холокоста, твърди експертен доклад
В Германия се наблюдава тенденция към увеличаване на броя на онези, които отричат Холокоста, твърди експертен доклад    ©  Reuters

Нагласите срещу евреите са се "просмукали значително" в германското общество, пише Би Би Си, цитирайки резултатите от експертен доклад, назначен от Бундестага.

Според документа интернет е изиграл ключова роля в разпространяването на твърдението, че никога не е имало Холокост, както и в популяризирането на ултрадесни и крайноислямистки възгледи, нападащи евреите, макар и от различни изходни позиции.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Етикети

днес Германия
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


16 коментара
 • 1
  _plamen_ avatar :-|
  _plamen_

  Кой го учудва.

 • 2
  ivan.gospodinov avatar :-(
  Ivan Gospodinov

  Нищо не се разбира от тази статия. На какви основания са такива изводите от "експертния доклад"? Базисната година за сравнението годината на създаване на експертната група, т.е. 2009-та ли е? Какъв е въобще резултатът от сравнението?
  Дума да не става за това, че немското общество предпочита от историческа коректност да табуизира "всекидневни антисемитски изказвания и действия"(какви са критериите за тези неща?)

  Вижте..., в днешна Германия е все още забранено притежаването на Моята борба и освен ако не Ви засяга професионално не можете да си я набавите в библиотеките. През 1995-та(50г. от смъртта на Хитлер) Баварският Исторически Институт предлага да публикува КОМЕНТИРАНО издание, но от Министерството на финансите им отказват(те притежават лиценза). През същата година книгата се публикува в Израел с аргументите, че това е израз на процеса по нормализиране на отношенията към Германия, естествена ревизия, както и това, че Израел е станала "достатъчно силна и зряла, за да си задава въпроси." Въпросът сега е, защо същото не може да важи и за Германия?

  Проблемът е, че темата антисемитизъм на дневен ред липсва в немската общественост. Чудно ли е, че, както се твърди, антисемитизма се бил "просмукал", след като се правят опити да се заклейми всяка дума, която може да мине за исторически некоректна? Липсва ли общественият дискурс, липсват и ясни мнения по въпроса, а когато такива липсват, нищо не пречи някой да си науми, че Холокост нямало.

 • 3
  alex052 avatar :-|
  alex052

  Този доклад какво цели?Как и къде е правено изследване,какви хора са участвали.Това не е ли поредния шум за нищо.Защо трябва да се връщаме назад в историята?Нямаме ли си сега достатъчно проблеми?Или скоро някой ще прекара спорен закон както във франция за Арменския геноцид.
  Никой не отрича издевателствата над еврейте през средата на миналия век.

 • 4
  adrian_hr avatar :-|
  adrian_hr

  Антисемитизмът съществува само в съзнанието на бенефициентите на тази доктрина.
  Твърденията на статията са подкрепени с "твърдения", "нагласи" и неназована статисткиа.
  След като вече повече от половин век на германския народ се вменява родово чуство на вина притоплянето на тема има лошия привкус на историческа параноя.

 • 5
  siolen avatar :-|
  siolen

  Нормално е да се идеализира миналото, особенно като се има в предвид някои безспорни достижения на националсоциализма. Като има в предвид кризата, като се сложи в добавка и пълната липса на дискусия по въпроса и конструктивни критики върху идеологията и практиката на националсоциализма, забраните които придават ореол на мъченик на Хитлер ... и ето ти новите митове са готови.

 • 6
  pesheff avatar :-|
  Пешката

  А за турският геноцид над християните няма ли най-после да се направи нещо? Нима не го отричат???

 • 7
  yunosha_bleden avatar :-|
  юноша бледен

  Не се изненадвам от статията. Антисемитизма има не само в германското общество, ами във всяко едно. Който се засилва особено в последните години, с разрастването на кризата. Като правило антисемити са основно маргиналните групи - ниско образованите, безработните и неквалифицираните работници. Защото, винаги е по-лесно да търсиш външен виновник за проблемите и несгодите си, отколкото да погледнеш себе си и да се промениш към добро.
  Такива ги четем постоянно и из българските форуми, не липсват и във форумите на Капитал и Дневник.

 • 8
  ken.gu.ru avatar :-|
  ken.gu.ru

  Терминът антисемитизъм се използва,както винаги некоректно,тъй като антисемит означава и ксенофобски настроен към арабите,които са от същото семейство,някой бе попитал Ясер Арафат дали е антисемит и той отговорил,че е невъзможно,тъй като той самият е семит.И ако германците да са премного виновни за геноцида срещу евреите,циганите и т.н. никой не обвинява американските и британските компании търгували с третия райх.Знае се,че Стандарт Ойл на Рокфелер е търгувал с Хитлер(въпреки,че този е избивал неговите),Ай Би Ем са правили сметачни машини,за да могат концлагерите да функционират по-ефикасно,Кока-Кола произвежда Фанта,само и само да стъпи на Германския пазар,а парите необходими,за да възстанови индустрията си след ПСВ идват от Великобритания,като Чембърлейн е знаел за превъоръжаването, тъй като Хитлер се е опитвал да вкара Веикобритания в неговия отбор.Но никой днес нарича англо-американците анти-семити.Руснаците са също виновни за масови избивания и депортиране на евреи,може би дори в по-голяма степен,но те не са в светлината на прожектора!

 • 9
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Съгласен съм че статията е слаба. По #8 - добре че Ясер Арафат не е жив, да го наречеш семит не би било здравословно. Исторически сте прав за езиковата група, но от 19 век насам антисемитизъм се отнася изключително за евреите.
  Ето цитат от добра статия във Википедия:
  The term "anti-Semitic" (or "anti-Semite") overwhelmingly refers to Jews only. It was coined in 1879 by German journalist Wilhelm Marr in a pamphlet called, "The Victory of Germandom over Jewry". Using ideas of race and nationalism, Marr argued that Jews had become the first major power in the West. He accused them of being liberals, a people without roots who had Judaized Germans beyond salvation. In 1879 Marr founded the "League for Anti-Semitism".[2]

 • 10
  tm_pz avatar :-|

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал