Компаниите все по-трудно задържат качествените специалисти

Reuters

Компаниите все по-трудно задържат качествените специалисти

Мениджърите са по-големи оптимисти за собствените си корпорации отколкото за световната икономика, показва проучване на PwC, представено в Давос

4430 прочитания

Reuters

© Reuters


Продължаващата икономическа криза кара все повече от ръководителите на най-големите световни компании да се отнасят сдържано към перспективите за ръст на икономиката, а като ключов за бизнеса остава проблемът с липсата на кадри, който се изостря допълнително и от демографската ситуация.

Свидетелство за това станаха и резултатите от годишното проучване на PricewaterhouseCoopers (PwC), представено на започналия днес Световен икономически форум в Давос. То е проведено последните три месеца на 2011 г., като в него са взели участие главните мениджъри на 1258 компании в 60 страни.

Компаниите ще се справят по-добре от политиците

Финансовата и икономическата криза, която продължава вече пета година, променяйки само интензитета си, явно е закалила частния бизнес и ръководителите на най-големите компании оценяват перспективите за ръст пред техните дружества като по-добри, в сравнение с тези за световната икономика.

Така 40% от запитаните са отбелязали, че са напълно уверени в перспективите за ръст на компаниите си през 2012 г., като в същото време почти половината предполагат, че световната икономика ще отбележи спад. И само 15% смятат че глобалната икономика ще се покачи през тази година.

Според мнозинството мениджъри световните агенции постоянно бълват стряскащи новини, като тези че дълговата кризи в Европа е далеч от разрешаването си, че лошото за китайската икономика тепърва предстои и много други, на фона, на които е наистина трудно да се правят оптимистични прогнози. Затова и тази година очакващите ръст в глобален мащаб са три пъти по-малко в сравнение с миналата година, коментират от PricewaterhouseCoopers.

А както отбелязва и ръководителят на проекта Денис Нели,:"Уверенността на шефовете на компаните, несъмнено спада и заради това, че те започват да се сблъскват с последствията от рецесията. Така че умерения оптимизъм, който постепено се засилваше след 2008 г., започна да умира".

Разбира се, оптимизмът напоследък се оказва функция на географското местоположение, като най-уверени в ръста на своите компании са шефовете от страните от т.н БРИК - Бразилия, Русия, Индия и Китай (53%). Тези от Западна Европа са най-големи песимисти (38%), а ръководителите от Централна и Източна Европа са по средата - 42% смятат, че фирмите им ще бъдат на печалба, като приблизително толкова са и оптимистите в САЩ.

Около 30% от запитаните виждат като най-добри стратегическите възможности за ръст през 2012 г. чрез увеличаване на пазарния дял, а 18% избират като основна стратегия излизането на нови пазари.

Свиване на разходи, но не и тези за персонал

Компаниите от цял свят са единодушни в желанието си да съкращават разходи, което изглежда напълно оправдано на фона на несигурното бъдеще.

Но това, от което твърдят шефовете, че няма да се реже, са разходите за персонал. Над половината от мениджърите (53%) са обявили, че през миналата година са увеличили персонала си, а 51% се надяват да наемат още хора през тази година

И само 18% от бизнеса са заявили, че планират съкращения през тази година. Компаниите в период на спад винаги първо се стремят да съкращават текущите раз ходи и само в краен случай съкращават хора. Като колкото по-конкурентен е един отрасъл, толкова по-бързо се стига до съкращения на персонала. Такъв пример в момента е финансовата индустрия.

Според резултатите от проучването наемането и задържането на квалифицирания персонал става по-трудно, отколкото е било по-рано. Като в развиващите се държави този проблем е значително по-сериозен, като една от най-трудните задачи е привличането на мениджъри от средно ниво. Това напълно е в сила и за висококвалифицирания персонал от производството и младите специалисти.

Всичко това изисква смяна на стратегията спрямо персонала и през следва щата година над три четвърти от световните мениджъри го залагат като основен свой приоритет (78%). Но колкото и да е странно, шефовете от развиващите се страни, където проблемът се усеща по-болезнено, не го слагат толкова напред в приоритетите си.

"Имайки предвид изменящата се демографска ситуация в повечето държави, проблемът с недостига на кадри ще се изостря, затова трябва да се действа незабавно", смята управляващият партньор в PwC Дейвид Грей. Още повече, че инвестициите в кадри ще обезпечат конкурентоспособността на компанията и нейния ръст, добави той.

Продължаващата икономическа криза кара все повече от ръководителите на най-големите световни компании да се отнасят сдържано към перспективите за ръст на икономиката, а като ключов за бизнеса остава проблемът с липсата на кадри, който се изостря допълнително и от демографската ситуация.

Свидетелство за това станаха и резултатите от годишното проучване на PricewaterhouseCoopers (PwC), представено на започналия днес Световен икономически форум в Давос. То е проведено последните три месеца на 2011 г., като в него са взели участие главните мениджъри на 1258 компании в 60 страни.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
mb-3
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  ".... Компаниите ще се справят по-добре от политиците ...." ако политиците са Меркозето и Помпой- Барозу определено вярно твърдение....

 • 2
  peshokev avatar :-P
  peshokev

  щото Джон Голд ги краде...
  Дискриминация е хората да се делят на песимисти и оптимисти. Крайно време е в изследванията да се включат и реалистите.
  Иначе, песимистите в Източна Европа са ги изкарали само 43%, щото не са взели предвид данните от България.

 • 3
  nikola_17 avatar :-|
  nikola_17

  всички млади специалисти бягат навън,тук останахме само патриотите

 • 4
  peshokev avatar :-P
  peshokev

  До коментар [#3] от "nikola_17":
  ай стига с тоя национализъм бре, кой залъгваш...ши бягат щото Барабойко ги кара картофи да садят, а ако не щат цвъцко с ел. палката ги пере по тиквоча...
  всеки си знае що стои още в Банания и национализма едва ли е сред мотивите

 • 5
  flisk avatar :-|
  flisk

  "Но колкото и да е странно, шефовете от развиващите се страни, където проблемът се усеща по-болезнено, не го слагат толкова напред в приоритетите си."

  Какво точно е странното ? В "развиващите" се страни не действат пазарни принципи.

  В повечето случаи печалбата на фирмата зависят от връзките й с правилните институции и хора, а не от качеството на работа.

  В този ред на мисли за печалби се изисква "правилния" шеф и някакъв, какъвто и да било персонал, който да върши работа, която може да бъде отчетена. При това на такъв персонал не се налага да плащаш много.

  Липсата на конкурениця е очевадна в повечето аспекти в развиващи се страни в България.

 • 6
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  До коментар [#4] от "peshokev": +++++++++++

  В представеният анализ не ми се връзва как така глобалната икономика има спад,а отделните компании - имат растеж :-) явно пак караме,както Дявола с евангелието :-)

  а за стойността на човешкият фактор - дано и в Бг го разберем.

 • 7
  alex052 avatar :-|
  alex052

  Това не се отнася до нашата държава.Поне в 99% от фирмите.Разсъждението че за едно работно място чакат 20 -30 човека е нормално в тази наша реалност.Дори съм чувал ртаботодатели дето искат да са им благодарни хората че имат работа.

 • 8
  bobsyn avatar :-|
  Batezuzi

  Проблемите със задържането на персонала означава, че или не се плаща достатъчно или няма човешко отношение, но нека и да не забравяме, че и ако шефовете кажат х процента от приходите твърдо отивата за заплати пак ще има недоволни професионалисти, които биха избрали двойнственият стандарт, че фирмата е хубава като печели, но в тежки моменти шефовете стават лоши.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход