Доходността по португалските облигации достигна нови рекорди

Германия пласира успешно емисия 30-годишни книжа за 2.55 млрд. евро

Доходността по португалските облигации се повиши до нови рекордни стойности от приемането на еврото заради нарастващите опасения, че страната няма да може да изплати задълженията си, съобщи в. Financial Times. Спредовете по три-, пет- и 10-годишните португалски книжа се увеличиха, както и цената на застраховките срещу държавен фалит – т.нар. credit default swaps (CDS).

"Гърция ще фалира. Пазарът не се съмнява в това. Но сега все повече се смята, че Португалия вероятно ще я последва. Страната няма достатъчно време, за да обърне икономическия цикъл и да свали спредовете по правителствените облигации до устойчиви равнища", коментира банкер пред изданието.

Лихвите по тригодишните книжа скочиха до 19.43%, което е най-високата стойност в очакванията за страната, тъй като според мнозина инвеститори и банкери вероятността за фалит именно в този период се смята за особено висока. Повишението при десетгодишните облигации е до 15.10%, а при петгодишните – до 18.87%, пише FT. Стойността на CDS-ите срещу фалит на Португалия се покачи до 1326 базисни точки.

Междувременно Германия успешно пласира емисия 30-годишни облигации при относително силно търсене, като набра 2.55 млрд. евро. Доходността по емисията е в размер на 2.62%, което е близо до рекордно ниските стойности, постигани на вторичния пазар. Отношението търсене-предлагане по емисията е 1.68, което е значително по-висока стойност от постигнатата на предишния аукцион за 30-годишни германски облигации през октомври, посочва изданието.