Фискалният пакт: Нов договор, старите недостатъци

Според преподавателя от INSEAD Антонио Фатас новите правила за бюджетна дисциплина в ЕС не се различават съществено от досегашните

"Споразумението показва, че сме научили много малко от досегашния си опит."
"Споразумението показва, че сме научили много малко от досегашния си опит."
"Споразумението показва, че сме научили много малко от досегашния си опит."    ©  Reuters
"Споразумението показва, че сме научили много малко от досегашния си опит."    ©  Reuters

Фискалният пакт, за който се споразумяха в понеделник страните членки на Европейския съюз (ЕС), с изключение на Великобритания и Чехия, вече търпи критики. Документът с официално заглавие "Договор за стабилност, координация и управление в Икономическия и паричен съюз", в който са разписани новите правила за бюджетна дисциплина в ЕС, се определя като ключов за стабилизирането на държавите от еврозоната. Според някои анализатори обаче, договорът на практика повтаря редица от недостатъците на досегашната уредба в сферата.

"Първата ми реакция, след като прочетох документа, беше, че сигурно съм се объркал и съм чел грешен (стар) документ", написа в блога си преподавателят от INSEAD Антонио Фатас. В публикация със заглавие "Нов договор, старите недостатъци" той посочва, че трудно могат да се открият съществени разлики в сравнение с настоящата рамка на икономическата политика в ЕС. Ето списъкът със забележките му:


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  nikolai_petrov avatar :-|
  FanFan - la tulipe
  • - 3
  • + 5

  Лаладжия :)

  "Споразумението показва, че сме научили много малко от досегашния си опит. Упорстваме в поддържането на една система, която не работи и която само ни разсейва от други проблеми, които бихме могли да разрешим, ако положим достатъчно усилия", изтъква той.

  По-конкретно маи френд.

  Нередност?
 • 2
  rumpito avatar :-|
  rumpito

  За пореден път прахът е повече от очите, които могат да го поемат!

  Нередност?
 • 3
  ivan_mitev57 avatar :-|
  Иван Митев
  • + 2

  При новия „Договор за стабилност, координация и управление в Икономическия и паричен съюз" (както при сегашни правила) кризата продължава развитие, защото се запазва ненужна държавна грешка, която е особено важната причина за развитие на съвременна стопанска криза.

  За успешно спасение от криза е потребно прекратяване на държавната слабост, която създава кризата.

  Поради съществуващата непълноценност европейските страни са с финансово управление, което е НЕПРИГОДНО за евро.

  До 24 часа след като в съответна европейска страна се усъвършенствува нейно държавно финансово управление, което да стане ГОДНО за стопанство с евро - сегашната нейна стопанска криза ще е премахната.

  Пример: Ако Гърция бе подобрила своето държавна управление и същото е ГОДНО за евро – сега щеше да е без финансови трудности и да е със завишени възможности да изплаща дълговете си в срок и нейни кредитори няма да понасят болезнени щети за милиарди евро.

  Нередност?
Нов коментар