Дълговата криза ще стопи спестяванията в Европа

Инвеститорите от най-пострадалите от дълговата криза страни са далеч по-големи песимисти от останалите европейци и американците

Европейците предпочитат да инвестират консервативно в депозити и облигации, но дълговата криза е намалила доверието им към банките
Европейците предпочитат да инвестират консервативно в депозити и облигации, но дълговата криза е намалила доверието им към банките
Европейците предпочитат да инвестират консервативно в депозити и облигации, но дълговата криза е намалила доверието им към банките    ©  Reuters
Европейците предпочитат да инвестират консервативно в депозити и облигации, но дълговата криза е намалила доверието им към банките    ©  Reuters

Освен че дълговата криза в Европа влияе негативно на растежа на световната икономика, тя кара много инвеститори от региона да се съмняват, че ще увеличат спестяванията си през 2012 г. и ги прави несклонни да поемат рискове, съобщава в. Wall Street Journal. Изводите са от съвместно проучване на изданието и института GfK Verein, проведено сред 9764 души от Европа и САЩ. Негативните настроения преобладават основно в държавите, които са най-тежко засегнати от дълговата криза.

"Държавните дългове в Гърция, Испания и Португалия са толкова високи, че хората се страхуват за бъдещето си и започват да обмислят какво ще се случи, ако страната им фалира. Италия е на същата писта", коментира Джон Карстен, ръководител на изследванията на финансовия пазар в GfK Verein. По думите му резултатът от страховете се проявява в това, че все повече хора отбягват банките и не им доверяват парите си.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
9 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  ivan_mitev57 avatar :-|
  Иван Митев
  • - 34
  • + 4

  Дълговата криза през XXI-и век в съответна страна е закономерна последица от наличие на нейна държавна финансова грешка.

  Този държавен финансов недъг е наличен, защото съответни държавни ръководители и техни експерти не се съобразяват с разлика между качества на "Незлатни" спрямо "Златни пари" и това поведение подсигурява развитие на диспропорции и (при достатъчно време) криза с болезнени щети за хората.

  До 24 часа след като съответна страна усъвършенствува своето държавно финансово управление, което да стане ГОДНО за стопанство с „Незлатни пари”, в т. ч. с евро - сегашната нейна стопанска криза ще е премахната.

  Пример: Ако Гърция бе подобрила своето държавно управление и същото е ГОДНО за евро – сега гръцката държава щеше да е без финансови трудности и да е със завишени възможности да изплаща дълговете си в срок и нейни кредитори няма да понасят болезнени щети за милиарди евро.

  Иван Митев - икономист

  Нередност?
 • 2
  mak avatar :-|
  mak
  • - 3
  • + 2

  На обществата сега и е нужно оптимизъм, които следва да излезе от управляващите. Това може да стане като посочат какви са очакванията за развитие в различните области от икономиката, как те ще бъдат подгрепени чрез законодателствата, кои са преоритетите, в какви срокове се очаква да се случат тези предвиждания и как те ще се отразят на човека.Хората изгубиха доверие и са отчаяни след като се обясняваше че влязохме в криза, уж излязахме от нея но се оказахме в нова и т.н.
  Оптимизъмът ще доведе инициативноста и увереноста, ще засили потреблението и инвестициите.

  Нередност?
 • 3
  nedyalkodonev avatar :-|
  nedyalkodonev
  • - 3
  • + 16

  Всеки човек, за да е независим, е необходимо да се самообразова финансово. В учебниците, в университета, няма да намери истинската история на парите и финансовата система.

  Във финансова система с частичен банков резерв, частни централни банки, контролиращи парите в обращение, лихвения процент, монополисти в създаването на пари от нищото - без златно покритие - единственият изход да не се губи покупателна способност е да се обменят хартийките (долари, паунди, евро и т.н) за реални активи - злато, сребро, земя.

  Както и да се инвестира в книги, знание, технологии.

  Нередност?
 • 4
  dark_dirk avatar :-|
  Симо
  • - 3
  • + 10

  До коментар [#1] от "Иван Митев":
  Пак ли ти бе.

  До коментар [#2] от "mak":
  Само с оптимизъм не става.

  До коментар [#3] от "nedyalkodonev":
  Много добър коментар.

  Ето нещо и от мен:
  В сегашната система парите са създадени като дълг. Дадени са от централната (емисионна) банка на търговските банки с лихва като е създадена само главницата. Търговските данни от своя страна дават парите като заеми на клиенти с лихва. Парите за тази лихва също ги няма в системата. Сегашната парична система принуждава хората към постоянен икономически растеж. Да се взимат нови и нови заеми, за да може да се покриват липсващите пари за лихвата. Това води до консумация на все повече и повече стоки и услуги, да режат все повече и повече дървета, защото ако растежа спре парите за лихвата ги няма. Математически се вижда, че при 5% лихва, ако няма растеж 5% от хората няма да могат да си върнат парите и тяхната собственост ще премине в ръцете на банкера. При икономически спад фалитите ще са много повече от 5% поради намаляването на паричната маса. Как ще си върнеш заема ако парите не съществуват ? Затова постоянно четем за "количествени улеснявания". Друго свойство на тази система е, че парите се завъртат за кратко и биват блокирани в нечия сметка с цел получаване на лихва. Вместо да харчат парите тези хора казват: те са начини само срещу заем с лихва. Има богати хора, които живеят само от тези лихви. Те са паразити. Живеят на гърба на другите просто защото имат пари. Парите трябва да са средство за обмен, а не за паразитизъм.

  Още през 1918 г. след току що завършилата Първата световна война, Силвио Гезел предрича:

  "Въпреки тържествените обещания пред народите войната да изчезне завинаги, въпреки спонтанния вик на милиони: Долу войната!, в противоречие на всички предвиждания за едно светло бъдеще, аз трябва да кажа: Ако днешната парична система с лихвите си бъде запазена, то аз още днес се осмелявам да предрека, че няма да изминат и 25 години, когато светът ще застане пред нова, още по-страшна война."

  Сега сме на път да повторим историята за трети път.

  Силвио Гезел предлага друга парична система, в която парите се обезценяват с времето. Тази система е описана в книгата му "Естествен икономически ред" и успешно изпробвана през 1932-33 г. в град в Австрия. След успеха на системата 300 общини са проявили интерес към нея, но австрийската централна банка е видяла заплахата и е спряла експеримента. Ето линк към книгата му:
  http://www.bgpatriot.com/web/bg/topics/economics/conclusion/theory.php

  И ако тази система ви се струва утопия ще ви кажа, че тя се използва в Германия от 2004 г. Ето линк:
  http://wn.com/Category:Currencies_by_region

  Нередност?
 • 5
  kihano avatar :-|
  kihano
  • + 3

  До коментар [#4] от "Симо":

  Мерси за линковете. Интересни са.

  Нередност?
 • 6
  yavor31 avatar :-?
  Мартин Akakka
  • - 5
  • + 2

  До коментар [#2] от "mak": Виж сега мр. мак , сабуй гащите , нахулвам те отзад , и те питам : оптимист ли си че не ти е влязъл целия и още може , или писимист че несъм само аз отзад ти ... друго нямам какво да ти кажа .

  Нередност?
 • 7
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat
  • + 5

  До коментар [#4] от "Симо": +++++++++++++

  Решил си да създадеш безсънни нощи :-)

  А че ще топи - факт е! Иначе няма излизане. Въпросът е доколко регулиран ще може да бъде процеса. Затова бе задържан колапса на Атина, само че тук е и човешкият фактор. Гърция реши,че и сега ще и се размине. Ама сгреши. За негова жалост - и Саркози ще утече. Инатът на гърците издърпа спусъка преди датата на изборите във Франция. Първата жертва на Колапсът ще е той. Следва Меркел.

  Нередност?
 • 8
  ivan_mitev57 avatar :-|
  Иван Митев
  • - 3
  • + 2

  До коментар [#4] от "Симо":

  Защо се дразните от истината, че кризата се развива заради конкретна финансова грешка?

  С поздрави,
  Иван Митев

  Нередност?
 • 9
  deloni avatar :-|
  deloni

  За съжеление,Гърция е начало на новия начин на заробване не само на хората но и на държавите

  Нередност?
Нов коментар