Куба не съвсем либре
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Куба не съвсем либре

Новият кубински модел е повече естетическа корекция, отколкото пълна промяна

Куба не съвсем либре

За икономическите реформи разбрахме. А политическите кога?

Марина Станева
6034 прочитания

Новият кубински модел е повече естетическа корекция, отколкото пълна промяна

© reuters


На пръв поглед кубинците съвсем са му отпуснали края и първите признаци на "гнилия капитализъм" вече прокарват филизи към Острова на свободата. Там от известно време вече свободно се ползват мобилни телефони, а отскоро хората имат право да купуват или продават жилища и автомобили, да нагазват в мътните води на малкия частен бизнес, да отварят банкови сметки и да получават заеми, за да финансират новите си начинания.

Целта на предприетите промени в трудовия пазар, според които от 1 януари тази година Куба отвори по-голяма част от сектора на услугите на дребно за частния бизнес и работници като дърводелци, ключари, фотографи и други вече могат да се регистрират като самонаети, е спешно да се увеличи производителността и да се съживи затъналата в криза икономика. Заради дълговете си към чужди кредитори, унищожената си земеделска индустрия, изкривения си валутен режим и съсипаната си инфраструктура Куба не можеше повече да продължава постарому.

След като пое властта от брат си Фидел през 2008 г., Раул Кастро предприе стъпки, които доскоро бяха немислими за кубинската планова икономика. Истината обаче е, че той нямаше друг избор и драматичните реформи бяха наложителни пред реалната заплаха от фалит.

Управляващата комунистическа партия изглежда вече узряла за идеята, че е жизнено необходимо да се намалят разходите, да се даде по-голяма автономия на държавните предприятия и на частните инициативи и да се окуражат чуждите инвеститори.

"Причината за реформите е, че Куба е пред банкрут. Не е плащала външните си дългове от 2009 г.", обяснява пред "Капитал" Стивън Джонсън, директор на програмата за Северна и Южна Америка към Center for Strategic and International Studies. Той припомня, че страната произвежда много малко стоки, които може да изнася. Производството на захар е катастрофално, туризмът бележи спад, а петролните субсидии от Венецуела не са достатъчни, за да поддържат икономиката.

Сегашните промени в Куба обаче идват със задължителната уговорка, формулирана лично от Раул Кастро, че те целят осъвременяване на комунистическия модел, но не и отказ от него. Или с други думи, икономическа свобода може, политическа - още не.

Кубинска миниперестройка

След реформите частното предприемачество в сферата на услугите на дребно се разбуди. Очаква се списъкът с професии, които да бъдат добавени в графата "самонаети", да се разширява. Свой бизнес вече имат всякакви малки предприятия като фамилни ресторанти и хотели, кафенета и салони за красота. Всички те имат право сами да определят цените на услугите си, но и ще плащат данъци. Освен това ще трябва да отделят средства за социални осигуровки и за наем, ако ползват държавен имот. По този начин правителствените приходи ще се увеличат.

Досега частните бизнес начинания бяха почти на изчезване. Това обаче може да се промени. Прогнозата на изданието на сп. Economist "Светът през 2012 г." е, че оттук нататък пазарните принципи и частната инициатива ще играят по-голяма роля в кубинската икономика. Това обаче ще става под зоркия контрол на партията.

Плановете на управляващите не спират дотук. През следващите години те включват прехвърлянето на 1 милион души от държавния към частния сектор, ограничаване на купонната система и изравняване на официалния и паралелния валутен курс. Кубинците, останалите без държавната служба, която са заемали с десетилетия, без значение дали са вършели някаква работа, ще бъдат окуражавани да стават предприемачи или да потърсят работа в новите частни предприятия, където ще получават възнаграждение според заслугите си. За тази цел ще бъдат издавани допълнителни разрешителни на кандидатите да стартират свой бизнес. Според сп. Economist, ако партийното ръководство приложи тези мерки, те ще инжектират значителен икономически потенциал.

А какво ли би казал Че

Това вероятно е най-мащабната промяна в кубинския частен сектор от национализацията насам. Досега държавата осигуряваше работа на около 85% от населението в трудоспособна възраст. Това означава, че някои компании са били на загуба, тъй като са поддържали необосновано много работни места.

Плановете на правителството сега са до 40% от заетите да излязат от държавния сектор до 2016 г. Предстои и мащабна аграрна реформа, като земята от ТКЗС-тата ще бъде давана под аренда на частни земеделци. Стивън Джонсън обяснява, че кубинците вече имат право и да купуват и продават земя, ако тя отговаря на условието да е "малко парче". Това означава например земята, която заобикаля къщата.

Но големият въпрос всъщност е дали с тези реформи правителството цели просто да поддържа кубинците над прага на бедността, или наистина ще им бъде позволено да опитат да забогатеят и така да налеят пари в икономиката. Още отсега властите са поставили изричното условие, че въпреки насърчаването на пазарната инициатива акумулирането на много имущество в ръцете на едно частно лице няма да се допуска.

Програмата на Раул Кастро за либерализация на частния сектор получи одобрението на самия Фидел, който въпреки напредналата си възраст и влошено здраве продължава да участва в политическия живота основно чрез всеобхватни коментари в пресата по най-различни въпроси. По повод реформата той написа, че новото поколение трябва да поправи грешките на миналото, за да гарантира, че комунистическата система ще оцелее, след като сегашните лидери, управляващи Куба от революцията през 1959 г., си отидат.

И все пак промяна

Преходът от планова икономика към пазарен социализъм няма да е лесен. Средната месечна заплата в момента е около 25 долара, като към нея се прибавят социални привилегии като безплатни здравеопазване и образование, както и помощи за основните хранителни продукти. Но едновременно с това цената на един стек в нов частен ресторант с климатик е 10 долара. Дневната тарифа за разговор от мобилен телефон е 45 цента на минута, което е и причината едва една десета от населението да разполага с луксозната технология. А данъците може да стигнат до 50% от приходите.

"Проблемът е, че кубинците нямат пари, за да си купят кола за 10 000 долара и още повече къща, освен ако средствата не идват от някой роднина в чужбина. Очевидно номенклатурата може да си позволи това. Но не и мнозинството кубинци. Освен това започването на нови бизнес инициативи ще изисква вложения, които държавата не може да предостави в момента", обяснява Джонсън. Според него това икономическо неравенство заедно със застаряването на сегашните ръководители може да доведе до разместване на лидерските пластове.

Дали обаче наистина ще последва политическа промяна е трудно да се каже. Ако се съди по думите на Раул Кастро, не и в обозримо бъдеще. Миналата седмица той попари надеждите, че икономическата реформа ще бъде последвана и от политическа. В речта си той защити еднопартийната система и заяви, че разрешаването на други партии ще бъде заплаха за независимостта и за социалните постижения на Куба.

"Ако изоставим еднопартийната система, това просто ще означава, че позволяваме създаването на империалистически партии на национална почва", заяви президентът, според когото така властта ще се концентрира в ръцете на капиталистическия елит. Той все пак потвърди намерението си да ограничи управленските мандати до два от по 5 години всеки - немалка промяна за страна, в която висшите държавни постове са заети от непоклатими 80-годишни ветерани от революцията.

Въпреки това анализаторът Стивън Джонсън не изключва възможността за политическа промяна: "Даването на икономически избор на хората ще увеличи исканията за политически избор. Но в главата на Раул Кастро еволюцията към смесена икономика трябва да следва китайския експеримент от 80-те години. Сега в Китай има частни компании, но там все още е диктатура." Според Джонсън обаче този модел вероятно няма да проработи в Куба. Освен всичко останало китайците имат "глад за знание". Докато при кубинците не е така. По-голямата част от трудолюбивите работници отдавна са емигрирали в Европа или в САЩ. А в Куба е останала само популярната шега как "хората се преструват, че работят за държавата, а държавата се преструва, че им плаща". Според прогнозите на други анализатори пък вместо към държавния капитализъм на Китай и Виетнам Куба ще се насочи към Латинска Америка и по-специално към "социализма от XXI век" на венецуелския президент Уго Чавес.

Засега много от въпросите на Острова на свободата са без отговор. Но макар и лек, полъхът на някаква промяна вече се усеща.

На пръв поглед кубинците съвсем са му отпуснали края и първите признаци на "гнилия капитализъм" вече прокарват филизи към Острова на свободата. Там от известно време вече свободно се ползват мобилни телефони, а отскоро хората имат право да купуват или продават жилища и автомобили, да нагазват в мътните води на малкия частен бизнес, да отварят банкови сметки и да получават заеми, за да финансират новите си начинания.

Целта на предприетите промени в трудовия пазар, според които от 1 януари тази година Куба отвори по-голяма част от сектора на услугите на дребно за частния бизнес и работници като дърводелци, ключари, фотографи и други вече могат да се регистрират като самонаети, е спешно да се увеличи производителността и да се съживи затъналата в криза икономика. Заради дълговете си към чужди кредитори, унищожената си земеделска индустрия, изкривения си валутен режим и съсипаната си инфраструктура Куба не можеше повече да продължава постарому.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

20 коментара
 • 1
  doncorleone avatar :-|
  doncorleone

  И какъв е тоя Стивън Джонсън, докога ще пълните вестника с американска пропаганда? Не може ли да сте поне малко обективни?
  Пържолата от 10 долара е за туристи, но има и евтини ресторанти в които е по 1 долар.
  Най-големия проблем на Куба е мързеливия народ, ще седи по цел ден пред къщата, ще пуши пури и ще гледа в една точка, но нема да се сети да си насади картофи около нея, да си отгледа кокошки и т.н.

 • 2
  ariman_info avatar :-?
  Ariman

  Малко вероятно е да успеят да се придвижат към модела на Китай, по-скоро модела на малките тигри - евтина работна ръка за леки производства, водеща роля на държавата и дълъг и болезнен преход, който ще доведе до просперитет, но за малцина, като ще повиши и жизнения стандарт разбира се.
  Но как ли се учи мързелив народ да работи?

 • 3
  numen avatar :-|
  АБПФК

  [quote#1:"doncorleone"]но нема да се сети да си насади картофи около нея, да си отгледа кокошки и т.н. [/quote]
  Напротив, насадиха още през 90- те и сега Куба е ВОДЕЩА при биологично чистите технологии. Сега ходят там от западните страни на обмяна на опит- има доста видеа в тубата, за това! ;)

 • 4
  doncorleone avatar :-|
  doncorleone

  Нема как да се научат на работа след като са смес от най-мързеливите и глуповати европейци (южна и островна Испания) и африканци от джунглите.
  А и в тропичния климатичен пояс е почти невъзможно да се пръкне развита държава, във всички континенти те се намират в умерения, в краен случай субтропичния - САЩ, Канада, Аржентина, Уругвай, Чили, Китай, Япония, Ю.Корея, Австралия, Нова Зеландия, Европа.
  Това общо взето е максимумът който Куба може да постигне, капиталистическите й комшии от Карибите и Централна Америка са много по-зле.

 • 5
  doncorleone avatar :-|
  doncorleone

  До коментар [#3] от "Omnis Omnibus":

  Това са отделни плантации, но масово не си обработват дворовете.

 • 6
  numen avatar :-|
  АБПФК

  До коментар [#5] от "doncorleone":

  http://goo.gl/0GCO2

 • 7
  napukist avatar :-|
  Филанкишията

  Куба е единствената устойчиво развиваща се развита държава в света. (Да ме прощавате за абсурдната формулировка, ама не знам как може да се каже по-точно.)
  http://khlo.co.uk/index.php/cuba-the-only-sustainable-developed-country-in-the-world
  Ако всички жители на Земята живееха като американци, щяха да са необходими 5 планети като нашата, за да си набавяме "необходимите" ресурси.
  Само отбелязвам, всеки да си тълкува фактите, както му харесва.
  [quote#4:"doncorleone"]Това общо взето е максимумът който Куба може да постигне, капиталистическите й комшии от Карибите и Централна Америка са много по-зле. [/quote]
  В мнението на колегата има нюанси на расизъм, но за едно е прав - кубинците живеят значително по-добре от повечето други народи от региона.

 • 8
  napukist avatar :-|
  Филанкишията

  Само да вметна, че по индекс на човешко развитие Куба е преди почти всички държави в Южна и Централна Америка, а също и преди България.
  По индекса Щастлива планета, разбира се, е в десятката. :-)

 • 9
  alexi avatar :-|
  Ал Бънди

  До коментар [#4] от "doncorleone":

  А какво ще кажеш за Малайзия, Сингапур или Бруней? Не са в умерения климатичен пояс, а са богати! В същото време, България, Украйна, Беларус и т.н. са в умерения климатичен пояс и са бедни!

 • 10
  dobrich avatar :-P
  dobrich

  .."Средната месечна заплата в момента е около 25 долара"....Да вземем да пратим нашия циганор там да си получава социала. Но с еднопосочен билет! И за нас добре и за кубинците - ще раздвижат икономиката им? А циганора ще се интегрирГва идеалтно там, поради сходния манталитет и култура....


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK