🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Европа върви към нова рецесия

Освен силно задлъжнелите държави отрицателен растеж вече има и в тези от центъра

Забавянето на икономиката вече се усеща не само в затъналите в дългове южни страни
Забавянето на икономиката вече се усеща не само в затъналите в дългове южни страни
Забавянето на икономиката вече се усеща не само в затъналите в дългове южни страни    ©  Reuters
Забавянето на икономиката вече се усеща не само в затъналите в дългове южни страни    ©  Reuters

Европейската икономика вече е на ръба на рецесията, тласкана от страните от периферията. Негативните ефекти от дълговата криза и несигурността обаче се пренасят и в центъра - освен Гърция и Португалия в техническа рецесия вече са и Италия, Белгия, Холандия и Чехия. Това означава, че две поредни тримесечия е имало икономически спад. Броят на пострадалите държави може и да е по-голям, тъй като някои (Ирландия и Словения) от тях не са публикували данни. Има и такива, които след ръст през годината в последните й три месеца излизат на минус - Естония, Великобритания, Австрия. Тук е и Германия, чиято икономика обаче се свива по-малко от очакваното. Данните вече започват да объркват някои анализатори в прогнозите им, други са на мнение, че през втората половината на годината ще дойде и растежът.

Така през последното тримесечие на 2011 г. икономиките на Европейския съюз и на еврозоната са се свили с по 0.3% спрямо предходното тримесечие, показват последните данни на Евростат. Данните за четвъртото тримесечие на 2011 г. показват влошаване в сравнение с периода юли - септември, когато в ЕС и еврозоната бе отчетен икономически ръст от съответно 0.3% и 0.1%. На годишна база в последните три месеца на миналата година БВП на ЕС е нараснал с 0.9% а на еврозоната с 0.7%. За цялата 2011 г. БВП в еврозоната отчита ръст от 1.5%, а в целия ЕС – 1.6%. За сравнение - САЩ отчитат 0.7% ръст през четвъртото тримесечие, а БВП на Япония е спаднал с 0.6%.

На няколко скорости

Според статистиката германската икономика се е свила леко, а френската отбелязва анемичен ръст. Същевременно страни като Италия, Португалия, и Белгия показват спад за второ поредно тримесечие, поради което технически вече са в рецесия. От данните може да се предположи, че еврозоната вероятно ще изпадне в лека рецесия, дължаща се най-вече силно задлъжнелите държави. "Въпреки положителните данни от скорошни проучвания и доброто представяне на Германия, ние като цяло се съмняваме, че еврозоната ще избегне по-нататъшно свиване през първото тримесечие. Очакваме регионът постепенно да се върне към растеж през втората половина на годината" коментира Хауърд Арчър, главен икономист в IHS Global Insight, цитиран от Bloomberg. Други икономисти са по-скоро объркани какво да очакват предвид разнопосочните сигнали. "Виждаме много големи регионални различия и данните реално не ни помагат да разберем накъде отива икономиката. Основните показатели ни карат да мислим, че регионът ще остане в рецесия, но проучванията сочат в обратната посока", отбелязва пред Reuters Грег Фюжеси старши икономист от JP Morgan.

По-добре от очакваното

Брутният вътрешен продукт на Германия се е свил с 0.2% през четвъртото спрямо третото тримесечие на миналата година, което все пак е по-добре от средните прогнози за 0.3% спад. В периода юли - септември германската икономика нарасна с 0.6%, а за цялата 2011 г. ръстът остава 3%. Високият ръст на бизнес доверието в Германия, измервано от института ZEW, обаче води до оптимизъм сред повечето анализатори, които предполагат, че след период на забавяне от средата на годината най-голямата икономика в Европа отново ще набере скорост. "Първото свиване на икономиката след края на предишната рецесия бе по-слабо от очакваното, което потвърждава, че рецесията няма да се повтори", заявява Карстен Брежески, старши икономист в ING.

В последните месеци на миналата година френската икономика се е представила по-добре от очакваното и е нараснала с 0.2% спрямо третото тримесечие благодарение на ръста в корпоративните инвестиции и стабилното вътрешно потребление. Повечето анализатори очакваха данните да покажат свиване от 0.1%. С последните данни годишният ръст достига 1.7% в съответствие с очакванията на правителството. "Всеки от трите основни компонента на икономиката – външната търговия, вътрешното потребление и инвестициите – имаха положителен принос за икономиката през последното тримесечие на 2011 г. Затова повишаваме прогнозата си за растежа тази година до 0.5%", заяви френският финансов министър Франсоа Бароен.

Рецесия в периферията

Макар като цяло еврозоната да има шанс да избегне рецесията или тя да е лека, за силно задлъжнелите членки все още няма светлина в тунела. Италия вече официално е в рецесия, след като икономиката й се е свила с 0.7% през последното тримесечие. През третото тримесечие спада на БВП бе 0.2% на тримесечна база. БВП на Португалия е спаднал с 1.3% през четвъртото тримесечие спрямо третото, в Белгия спадът е 0.2%, а в Холандия – 0.7%. На дъното безспорно е Гърция, чиято икономика се е свила със зашеметяващите 7% през последното тримесечие на 2011 г. спрямо същия период на 2010 г. През третото тримесечие спадът бе с 5% на годишна база. Тези данни пораждат нови съмнения, че Атина ще успее да изпълни изискванията по споразумението си с кредиторите.

2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  ricardo avatar :-|
  ricardo
  • + 3

  :)

  Нередност?
 • 2
  ivanbaraban avatar :-|
  ivanbaraban
  • + 3

  Европа върви към нова рецесия отрицателен растеж вече има Броят на пострадалите държави може и да е по-голям, Данните вече започват да объркват някои анализатори в прогнозите им, НО ПОЛИТИЦИТЕ СЪВСЕМ НЕ --НИЕ ПРОСТОСМЪРТНИТЕ СЕ ЧУДИМ КАК ЩЕ ПОРАСНЕМ НЕГАТИВНО (не можах да намеря дифиниция в никоя енциклопедия)НО ЗА СМЕТКА НАМЕРИХ ДИФИНИЦИЯ НА НЕКОМПЕТЕНТЕН ---ИДИОТ---- БИЛА ГРЪЦКА ДУМА идиотос -НЕКОМПЕТЕНТЕН --- ИЗВЕДНЪЖ РАЗБРАХ КАКВО ЗНАЧИ ОТРИЦАТЕЛЕН РАСТЕЖ

  Нередност?
Нов коментар