Германците са трилионери

Спестяванията и имотите им са повече от дълга на целия ЕС

   ©  Kai Pfaffenbach
   ©  Kai Pfaffenbach

Докато на правителствата във времената на криза им се налага да пестят всеки цент, хората в Германия имат парични спестявания и имоти на стойност 10 трилиона евро. За сравнение - толкова голям е размерът на задълженията на всички 27 държави-членки на Европейския съюз. Данните са от проучване на Съюза на германските банки, пише "Дойче веле".

Все по-богати

Както посочва финансовият експерт Бернд Шпренгер, през последните 60 години германците постепенно са увеличавали богатството си. През 1960 г., или 12 години след паричната реформа, те са имали на разположение 80 млрд. марки, 30 години по-късно натрупаните от тях средства стават 1.4 трлн., а днес - почти десет пъти повече.

От Съюза на германските банки посочват, че в актуалните данни за десетте трилиона евро са включени паричните спестявания и недвижимите имоти на частните лица, но не и ценности като автомобилите, скъпите мебели, бижутата и колекциите от произведения на изкуството. А дори да се извадят кредитните задължения от 1.5 трлн., пак остава чиста сума от 8 трилиона.

Сигурността е най-важна

Състоянието, възлизащо на 8 трлн. евро, може да покрие четири пъти задълженията на Германия, които са 2.1 трлн. евро. А както сочат сведенията на Евростат, през третото тримесечие на миналата година 17-те държави от еврозоната са имали дългове от 8.2 трлн. евро. Общо дълговете на всички страни-членки на общността, са 10.3 трлн. евро.

Само паричните спестявания на германците са 4.7 трлн. евро, т.е. почти половината от общото посочено богатство. Спестявайки, германците държат на първо място на сигурността - над две трети от парите им са на доверено пазене в банките. Само 5 процента от тях са инвестирани в акции. А при сравнение с показателите от преди 20 години става ясно, че парите на германците са се утроили - от 1.7 трлн. евро през 1991 г. на 4.7 трлн. през 2011 г.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


28 коментара
 • 1
  fred avatar :-|
  Fred

  Цитат: "...Само паричните спестявания на германците са 4.7 трлн. евро, т.е. почти половината от общото посочено богатство. Спестявайки, германците държат на първо място на сигурността - над две трети от парите им са на доверено пазене в банките."

  Нещо не съвпада с изявленията на ББ, че българите са мързеливи защото държат спестяванията си в банките. Много ще ми е интересно да го видя да отиде в Германия и да им каже същото на немците.

 • 2
  stolotriec avatar :-P
  СТОЛОТРИЕЦ

  Трилионери от лихви, мързеливците му ниедни.....

 • 3
  the_shadow avatar :-|
  The Shadow

  Някой да е изненадан? Най-работливата и дисциплинирана нация в света има и най-много ресурс. Логично.

 • 4
  vasil_j avatar :-|
  vasil_jordanov

  Ако някак си убедим немците да инвестират поне 1% (47 млрд. евро) от спестяванията си в България... ще цъфнем и ще вържем... за съжаление, политиците ни правят всичко възможно да убедят, който и да е чужд инвеститор, че не е добре дошъл тук. Ниските данъци явно са само параван. Истината е, че политиците ни са създали начин да облагат колкото се по-малко монополните си бизнеси :/

 • 5
  ivanko001 avatar :-?
  ivanko001

  еми имат хората като умеят да си управляват портфейлите.

 • 6
  dol avatar :-|
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ

  ам че КАК НЕ!!! Еврото за тях работи, а те докато то работи , икономисват даже от сол и от пипер и трупат ли трупат за черни дни съгласно светлата партийна повеля и под натиска на минали страхове вместо да ЖИВЕЯТ!!!! Германците почват да живеят, поне да се опитват да го правят , едва след като се пенсионират....меткат се на инвалидните си колички и се отдават на пътешествия и секс туризъм с много вурст и бира...е те вурст и бира консумират през целия си съзнателен живот, ма то и едното и другото са си евтин боклук, та....трилионери, но самотни, скучни и апатични.

 • 7
  destino avatar :-P
  destino

  Браво на немците! Винаги съм вярвал в тях!
  Направо ми се ще да им обявим война... и веднага да се предадем!

  Ето защо немците толкова много държат да обуздаят инфлацията, защото имат отговорност пред възрастното си поколение, което, съм повече от сигурен, че държи основна част от влоговете.

  Същото е и в България, откак финансовата система стана стабилна с валутният борд, по-спокойно е да се пестят бели пари за черни дни.

  До коментар [#6] от "dol":
  Само балканските идиоти, не могат да осъзнаят и да се възползват от предимствата на еврото.
  Пък и тук, нашите пенсионери не са самотни, скучни и апатични нали?


 • 9
  anihilator_jack avatar :-P
  anihilator_jack

  Усещам социалистическият привкус на тази статия. Абе тука богатите са натрупали едни пари затова айде да ги раздадем на "солидарен" принцип на Костакис и Кинтакис.

 • 10
  nea avatar :-|
  nea

  ... а ако включим към това е спестяванията на германците в швейцарски, люксембургски, австрийски и други "удобни" банки, цифрата ще е много по-голяма


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход