Брюксел вече официално чака рецесия в еврозоната
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Брюксел вече официално чака рецесия в еврозоната

Reuters

Брюксел вече официално чака рецесия в еврозоната

Негативните очаквания са заради по-слабото представяне на Италия и Испания

Христо Съйнов
5592 прочитания

Reuters

© Tony Gentile


Икономиката на еврозоната се намира на прага на втора рецесия за последните три години, общо за целия Европейски съюз се очаква лека стагнация, а дълговата криза не е преодоляна. Тази поредица от песимистични прогнози идва от публикувания вчера доклад на Европейската комисия (ЕК) за междинните икономически прогнози за 2012 г.

ЕК понижи драстично очакванията си за икономиката на еврозоната и вече очаква свиване с 0.3 процента през 2012 г., съобщиха световните агенции. Това ще се дължи на по-лошото представяне на Италия и Испания.

През ноември Брюксел прогнозира брутният вътрешен продукт на 17-те страни от валутния съюз да се повиши с 0.5 на сто. Сегашната прогноза се дължи на по-лошите очаквания за Италия и Испания, за които комисията очаква свиване от 1.3 и 1 процент.

"БВП на ЕС ще стагнира тази година, а еврозоната ще претърпи лека рецесия", се казва в доклада на комисията.Брюксел очаква нулев растеж в целия Европейки съюз и нарастване на БВП в България от 1.4 на сто през тази година. През миналата година България отчете икономически растеж от 1.8 процента (виж текста отдолу).

"Последните данни и изследвания показват, че очакваното икономическо забавяне ще бъде по-леко и само временно", заяви еврокомисарят по икономическите и монетарните въпроси Оли Рен на пресконференция в Брюксел след публикуването на доклада. Според него икономическите очаквания са все още на ниско ниво, но стресът на финансовите пазари е намалял. "Но тенденцията за обрат ще трябва да бъде потвърдена през следващите месеци и по същество тя ще зависи от политическите решения, които трябва да бъдат предприети", добави той.

Влошаващите се перспективи

Последната рецесия във валутния съюз беше през 2009 г. със спад от цели 4.3 на сто. Много по-голяма от очакваното се очаква да бъде рецесията в Гърция - спад от 4.4% (при предишна прогноза от 2.8%), като тази година ще бъде петата поредна на свиване на икономиката в страната, която в началото на седмицата получи зелена светлина от Брюксел за втория спасителен пакет.

Според ЕК португалската икономика ще се свие с 3.3 на сто при последни очаквания за 3 на сто.

Най-голямата европейска икономика - тази на Германия, ще се повиши само с 0.6%, докато през ноември ЕК се надяваше на ръст от 0.8 на сто. Според Рен Германия ще се размине с изпадане в техническа рецесия през годината.

Френската икономика, която е втора по размер в Европа, ще отчете забавяне на растежа до 0.4% през 2012 г. спрямо 1.7% през 2011 г. През първото тримесечие обаче БВП ще остане нулев, преди да започне да нараства през второто, прогнозира комисията.

В Италия очакваната рецесия ще бъде 1.3% спрямо предвидените през есента 0.1% повишение на БВП. Осем страни от еврозоната ще бъдат в рецесия през тази година, сред които Италия и Испания, Белгия (-0.1%) и Холандия (-0.9%).

Очаквания за инфлацията

Що се отнася до инфлацията в ЕС през тази година, то очакванията са тя да бъде 2.3%, а в еврозоната - 2.1 на сто. Европейската централна банка се стреми показателят във валутния съюз да не надхвърля 2 процента, а ноемврийската прогноза на Брюксел беше за 1.7%. Според ЕК инфлацията в България през тази година ще бъде 3 процента.

На фона на задържалите се високи нива на енергийните цени инфлацията остана по-висока от прогнозираната през есента, посочва комисията. Основната инфлация (без храни и горива) се стабилизира на около 2%, а неотдавнашното повишение на косвените данъци попречи на по-бързото облекчаване на ценовия натиск, поради което общата инфлация по хармонизирания индекс на потребителските цени бележи спад с по-бавни от очакваното темпове, отчитат от ЕК.

Брюксел очаква през годината инфлацията да продължи бавния си спад в резултат на предвиждания спад на стопанската дейност.

Политиците са на ход

Прогнозите все още може да се влошат, като съставителите на доклада разчитат на предположението, че лидерите на ЕС ще предприемат действия за разрешаване на кризата с държавния дълг. Тя вече се намира в третата си година, което убива доверието у инвеститорите в доскоро считания за едно от най-сигурните убежища в света регион.

"Балансирането на рисковете за растежа на БВП остава трудно на фона на все още високата степен на несигурност, като междинните прогнози продължават да разчитат на това, че ще бъдат взети и приложени адекватни решения от политиците", се казва в доклада.

Лидерите на ЕС ще проведат среща на върха в Брюксел следващата седмица, където инвеститорите се надяват те да постигнат съгласие за повишаване на тавана на спасителни фондове на еврозоната и да проправят пътя за получаването на повече средства от МВФ, които да помогнат на силно задлъжнелите южноевропейски икономики.

Автор: Капитал Daily

Икономиката на еврозоната се намира на прага на втора рецесия за последните три години, общо за целия Европейски съюз се очаква лека стагнация, а дълговата криза не е преодоляна. Тази поредица от песимистични прогнози идва от публикувания вчера доклад на Европейската комисия (ЕК) за междинните икономически прогнози за 2012 г.

ЕК понижи драстично очакванията си за икономиката на еврозоната и вече очаква свиване с 0.3 процента през 2012 г., съобщиха световните агенции. Това ще се дължи на по-лошото представяне на Италия и Испания.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

10 коментара
 • 1
  k_ avatar :-|
  k_

  Ако фрау Меркел утре обяви, че понижаването на световната температура с 2 градуса по Целзия се отлага за 2040г европейската икономика ще рипне поне с 1% отгторе на БВП-то за 2012-та и още 2% за 2013-та.
  Енергията ще поевтинее с 10%, хранителните продукти ще се увеличат, европейската промишлена продукция ще стане по-конкурентна по света и въобще Европа ще стане по-приятно и нормално място за живеене.

 • 2
  k_ avatar :-|
  k_

  Защото скъпата, непазрана цена на енергия от ветрени перки, соларни панели, рапица, изсечени гори, помпене на СО2 в земните недра в баланса Брутния Вътрешен Продукт БВП влиза като минус в сметката.
  Кел файда, че си "създал" 100 000 работни места на неграмотници с масльонките да мажат перките, като си натоварил поколението от следващите 20г с енергийни сметки.

 • 3
  peshokev avatar :-|
  peshokev

  До коментар [#2] от "k_":
  Това е сладък и сигурен бизнес, няма да се откажат лесно. Голямото ограбване със зелената енергия, като ти я начисляват на сметката, без да ставаш съсобственик на ВЕИ е сладка далавера. Няма да се откажат и по политически причини, тоест да спрат паричките на арабския свят от нефта.

 • 4
  k_ avatar :-|
  k_

  До коментар [#3] от "peshokev":
  "Сигурен", "сигурен" колко да е "сигурен"?
  Тия пичове сключват договори за след 20г по определени цени с лихвите отгоре.
  Бебето дето се е родило вчера тогава ще бъде на 20г и дали то ще е навито да плаща масрафите на сегашните селски тарикати никой не знай.


 • 5
  k_ avatar :-|
  k_

  Малко преди да "влезем в Европата" наште земеделци /не от сегашните "фотографи-зърнопроизвоители"/ набараха нишата с кориандъра. Зарибиха се и за няколко години станаха втория производител в света, след Индонезия, на кориандър.
  Оряха, сееха, жънеха, пресяваха, пакетираха и продаваха в Азия миризливите семки за тяхното къри.
  Всичко това без ни грам субсидия печелеха суха пара.
  За България и Европа.
  После дойде борбата със световната температура. Луди пари за рапица.
  Рапицата на масло, маслото в дизела и европейците си въртят едни пари по между си, надявайки се да я свалят тая температура.
  Естествено кориандър вече от България за Азия не излиза.
  Азиатци плащат повече пари за кърито си и европейците плащат повече пари за азиатските стоки.
  И всичко това зарад таз пуста температура световна, дето швабите си намислили, че трябва да я свалят до 2020-та година.
  Струва ли си?

 • 6
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  ".... Политиците са на ход . ..." Щом Меркозето ще решава работата Бог да пази евро и всичките останали зони..... :-) каквото и да направят, ще е калпаво, недостатъчно и най-важното, не на време.....

 • 7
  latinka_ avatar :-?
  latinka_

  Финансовият крах ще донесе тълпите.Безкрайно бързи ще се нижат дните на големите концерни, ще заприличат те на гръцките таверни – една до друга наредени и опустошени.

 • 8
  latinka_ avatar :-?
  latinka_

  На Запад здравата са се оплели.Долар с евро ще се изравнят , много малко те ще чинят.Рублата ще се възкачва, левът има си юзди, Дянков здраво ги държи.Наруши си той рахата , няма време даже за децата.Пада му се днес да е ковчежник.Някога в царски двор бил е зад търговския стобор.Иде му отръки грошовете да разпределя и финансите той да уцеля.

 • 9
  latinka_ avatar :-|
  latinka_

  Този див капитализъм по-варварски оказа се от комунизъм.Строевете се менят.Завръща се отново петолъчка.От китайската стена иде и експанзията за света.За тях у нас не се говори.Подмазваме се ний на европейски сноби.Но докога управляващите ще са в мъгла и не виждат слънцето за нас от где изгрява?В Брюксел пълно е с технократи, вземат европейски си заплати, а на държава като нашата остават само кашата.Европейската централа скоро ще е опустяла.Тоз модел на интеграция доведе до голяма деградация.Великите са с предимство , а с малки като нас жонглират на арена , да представят се на сцена.

 • 10
  ivanbaraban avatar :-|
  ivanbaraban

  Брюксел вече официално чака рецесия в еврозоната
  ЗНАЧИ СА СИ ОПРЕДЕЛИЛИ СРЕЩА ---ЖАЛКО ЧЕ НЕ ПОСОЧВА ТОЧНОТО МЯСТО И ЧАСЪТ ЩЕ МИ БЪДЕ ЛЮБОПИТНО ДА Я ВИДЯ ТАЗИ ГОСПОЖА НАРЕЧЕНА РЕЦЕСИЯ


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK