Тежко изборно поражение очаква дясната коалиция в Словакия

Прогнозите са за триумф на лявоцентристка проевропейска партия на Роберт Фицо

Заради корупционен скандал се очаква словаците да накажат кабинета на Ивета Радичова...
Заради корупционен скандал се очаква словаците да накажат кабинета на Ивета Радичова...    ©  Reuters
Заради корупционен скандал се очаква словаците да накажат кабинета на Ивета Радичова...
Заради корупционен скандал се очаква словаците да накажат кабинета на Ивета Радичова...    ©  Reuters
40% от гласоподавателите се очаква да подкрепят партия СМЕР на Роберт Фицo

Управляващата дясноцентристка коалиция в Словакия е изправена пред унизително поражение на парламентарните избори в събота. Гласоподавателите, разгневени заради големия корупционен скандал с внушителното име "Горила", се готвят да дадат властта на лявоцентристка проевропейска партия СМЕР на известния с популистките си изяви Роберт Фицо, която обещава да облага с данъци богатите, прогнозира Reuters. Ако социологическите прогнози се потвърдят и в изборния ден, сегашният мандатоносител - Демократичен и християнски съюз (Демократическа партия), дори може да не премине 5-процентовата бариера за влизане в парламента. Това би било огромно поражение за партията, която доминираше в словашката политика повече от 10 години след разделянето на Чехословакия през 1993 г. и чиито либерални политики помогнаха за трансформацията на източноевропейската икономика към производствена сила.

"Борба" с корупцията

В основата на предстоящия изборен погром на властта стои изтичане на документи на тайните служби през декември миналата година. От тях става ясно за съществуването на записи от послушвани разговори между високопоставени политици и бизнесмени, които се споразумяват за подкупи в замяна на продажба на публични компании след 2000 г. Десетки хиляди разгневени словаци излязоха на улиците миналия месец, за да демонстрират недоволството си. "През 1998 г. те заявиха, че ще се борят с корупцията, а се превърнаха точно в обратното - дискредитирана група хора, които не могат дори да си вържат връзките на обувките без подкуп", казва пред Reuters 26-годишният Марек, който планира да пусне празна бюлетина.

Според социологическите проучвания СМЕР ще спечели около 40% от гласовете на избиратели. Фицо, който е бивш член на Комунистическата партия, е обект на яростна критика от страна на десния политически спектър. Той обещава да подсили социалната държава, да увеличи данъците за богатите, като по този начин си спечели симпатиите на селското и по-бедно население, но според анализатори намеренията му може да попречат на покриването на целите за размера дефицита в ЕС. Ако Словакия не успее да намали бюджетния си дефицит до под 3%, това може да повлияе зле на кредитния й рейтинг. Според Европейската комисия обаче стабилният износ, най-вече на автомобили, може да превърне страната в най-бързо растящата икономика в еврозоната през 2012 г. 

Одобрението на Европа

Решаващо за европейските партньори на страната се оказва фактът, че партия СМЕР, която по всяка вероятност ще триумфира, е яростен защитник на еврото и със сигурност няма да пречи на усилията за спасяването на единната валута за разлика от коалицията на премиера Ивета Радичова. През октомври 2011 г. договореното разширяване на Европейския фонд за финансова стабилност беше сериозно заплашено именно от малкия коалиционен партньор "Свобода и солидарност", който бойкотира парламентарния вот. Опозиционната СМЕР също се въздържа от гласуване и заяви, че ще подкрепи разширяването на фонда, само след като правителството падне и бъдат обявени предсрочни избори. Словакия беше последната държава от еврозоната, която трябваше да ратифицира промените и от която зависеше тяхното влизане в сила. Ситуацията, която създаде, разтърси за кратко финансовите пазари. В крайна сметка след тежки преговори и политически пазарлъци кабинетът на Радичова падна, а промените в европейския спасителен фонд бяха одобрени.

В събота се очаква ниска избирателна активност - едва 22% от запитаните миналата седмица казват, че ще гласуват със сигурност, което е два пъти по-малко от гласувалите през 2010 г.