Moody's приема дълговата сделка за фалит на Гърция
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Moody's приема дълговата сделка за фалит на Гърция

Въпреки многото въпросителни, които остават, гръцкият премиер Лукас Пападимос (вляво) и финансовият министър Евангелос Венизелос, изглеждат доволни.

Moody's приема дълговата сделка за фалит на Гърция

МВФ иска да участва с 28 млрд. евро в спасителния пакет

Кирил Кирчев
5225 прочитания

Въпреки многото въпросителни, които остават, гръцкият премиер Лукас Пападимос (вляво) и финансовият министър Евангелос Венизелос, изглеждат доволни.

© Yiorgos Karahalis


Рейтинговата агенция Moody's обяви, че според нейните критерии Гърция е изпаднала във фалит, след като в петък приключи сделката по замяна на облигации за 177 млрд. евро, издадени по местното законодателтсво. В свое изявление агенцията обяснява, че тя запазва най-ниската си оценка за рейтинга на облигациите на страната – С (решението за това беше взето на 2 март). Според анализаторите й "условията на това споразумение отговарят на определението за фалит".

В петък следобед агенция Fitch понижи рейтинга на Гърция до "серективен фалит".

Moody's очаква подобна сделка с държателите на гръцки ДЦК, издадени по чуждо законодателтсво, както и с притежатели на дълг от държавни компании, гарантиран от правителството, през следващите седмици.

Специалистите на агенцията посочват, че на размяна са се съгласили 85.8% от частните облигационери, като техните загуби ще възлязат на най-малко 70% от нетната настояща стойност на сегашния дълг. При това останалите държатели на суверенния дълг на Гърция ще бъдат принудени също да участват в размяната на ценни книжа заради условието за колективни действия по тях, което пък вече доведе до активиране на застраховките срещу фалит на страната.

Според критериите на Moody's суап операцията води до "екстремна промяна" и поради това страната изпада във фалит. Това е така, защото в резултат на размяната на облигации се намалява финансовото задължение на страната и това ще позволи на Гърция да избегне неплащане в бъдеще.

Moody не използва оценка за рейтинга "фалит" или "селективен фалит", а по-скоро дава оценка за ценните книжа на страната, за да е ясно колко могат да загубят инвеститорите, отбелязва агенцията.

Тя ще преразгледа рейтинга на Гърция своевременно, след като прецени ефекта от сделката върху устойчивостта на дълга на страната, като вземе предвид и други фактори като прилагането на приетите от правителството мерки, които са условие за външна подкрепа и перспективите й за растеж.

МВФ решава за участието си в спасяването другата седмица

От своя страна, след като в петък стана ясно, че ще има дългова сделка, управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард заяви, че фондът иска да участва с 28 млрд. евро в заема от 130 млрд. евро за Гърция.

Лагард каза, че "мащабът и продължителността на подкрепата на фонда са отражение на нашата решимост да останем ангажирани" в оказването на помощ на Гърция, съобщиха световните агенции. В тези 28 млрд. евро вероятно са включени 10 млрд., които останаха от първия спасителен пакет за Гърция в размер на 110 млрд. Евро. Лагард заяви, че изпълнителният съвет на МВФ ще реши окончателното участие на фонда следващата седмица. Тя посочи, че новата кредитна линия ще бъде за срок от четири години, като заемът трябва да бъде върнат най-много до десет години.

Управляващият директор на МВФ отбеляза, че "за да възстанови конкурентноспособността си и устойчивите си фискални позиции, Гърция трябва да направи дълбоки структурни реформи в продължение на дълъг период от време", а фондът съответно трябва да окаже на Атина подкрепа, "съразмерна с дългосрочния характер на предизвикателствата".

Рейтинговата агенция Moody's обяви, че според нейните критерии Гърция е изпаднала във фалит, след като в петък приключи сделката по замяна на облигации за 177 млрд. евро, издадени по местното законодателтсво. В свое изявление агенцията обяснява, че тя запазва най-ниската си оценка за рейтинга на облигациите на страната – С (решението за това беше взето на 2 март). Според анализаторите й "условията на това споразумение отговарят на определението за фалит".

В петък следобед агенция Fitch понижи рейтинга на Гърция до "серективен фалит".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

12 коментара
 • 1
  45iv avatar :-|
  45iv

  Фалит даден- фалит приет.

 • 2
  kardinalat avatar :-|
  kardinalat

  S tova priklucva parvoto deistvie na tragediqta.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 3
  ivan_mitev57 avatar :-|
  Иван Митев

  Заради конкретна непълноценност при гръцко правителство – стопанската криза в Гърция продължава.

  До 24 часа след като сегашното правителство на Гърция премахне грешката при своето държавно финансово управление и същото стане ГОДНО за стопанство с евро – настоящата стопанска криза ще е ликвидирана.

 • 4
  bigman avatar :-|
  BGman1

  Сега остава и гърците да го приемат и да обявят фалит...и да мирясат...

 • 5
  mrakogor avatar :-|
  mrakogor

  И какво от това? По закон продължават да взимат 13-та и 14-та заплата, минималната им е 600 евро, помощите за безработни 360 евро. Можем само да завиждаме.............

 • 6
  vassilun avatar :-|
  vassilun

  [quote#3:"Иван Митев"]До 24 часа след като сегашното правителство на Гърция премахне грешката при своето държавно финансово управление и същото стане ГОДНО за стопанство с евро – настоящата стопанска криза ще е ликвидирана. [/quote]

  Иване, какво стана бе човек? Преведе ли трудовете си на английски? Те за 24 месеца "тъпите" капацитети не можаха да направят почти нищо за Гърция, а твоята рецепта за да се "оправят" за 24 часа не я разбират поради тъпата причина, че не разбираш английски! Научи го този език, бе брате и ще спасиш света от кризите! Нобел ти е в кърпа вързан!

 • 7
  bulgarian_lev avatar :-P
  bulgarian_lev

  На тази агенцийка Мууди и името и го показва и обяснява колко са мрачни, манипулативни (слуги) и същевременно колко си могат всички и без техните "експертни оценки". И тези професии имат и труд полагат - обкичват икономическия свят придавайки му светлина в различни оттенъци. И заплати сигурно вземат. Стига да има кой да им вярва - и слава богу това го знаят по-голямата част от пазарите и не дотам им вярват. А,B C и прочие. Букви и изхвърлящи се експерти. Пост фактум оценки за държавиците дават! - защо не предуперждаваха когато раздаваха парите на гърците колко им е кредитния рейтинг. И че още преди 2 години на 100-ния милиард дълг Гърция беше фалирала. Сега се сетили - професионални експерти...И при всяка по-добра новина и лъч светлина в тунела от дългови проблеми на Европа бързат да разстоят нещата. Защото са мръсни слуги на всички тези които изработиха този план за съсипване на Европа (повечето ги знаем) - даване на пари, стремеж да бъдат доведени държави до това дередже и накрая фалит. Но ще излезат криви сметчиците, а после...след година-две...не ми се мисли какво чака САЩ и милиардите бумаги залели света със зелен цвят. Тогава по примера на Унгария и форинтите ще има милиарди тонове екологично чисто гориво (брикети) направено от пресовани долари.

 • 8
  bulgarian_lev avatar :-|
  bulgarian_lev

  Извинете ме, но просто изпитвам непоносима алергия към кредитните агенцийки - коя от коя с по-благозвучно именце. Уроци и информация ще дават на пазара за способността на страните да управляват финансите си и (разбира се след цялостен и всеобхватен анализ на всеки икономически детайл в една страна). И не бъркат никога бе, как го могат? Безгрешни са - големи ангели, да им се ненаситиш да им четеш оценките. Толкова се увлякоха че бяха взели на мушка държави като Франция и Германия. Но миличките - бяха пропуснали и дума не се каза за Обединеното Кралство. Но не, целта е сега да го закопаем - него, заплахата, еврото. То е трън в очите на онези депигментирани квазимода от Острова с безизразен лишен от мимика почти нечовешки вид (всички си приличат сякаш са роднини) и на колегите им отвъд океана с дръгливия си кон - долара. Агенцийки - марионетни агенцийки.

 • 9
  vassilun avatar :-|
  vassilun

  [quote#8:"bulgarian_lev"]Извинет ме, но просто изпитвам непоносима алергия към кредитните агенцийки [/quote]

  Пич, кредитните агенции не са за обичане! Техните оценки не са насочени към масовата публика, а само към ограничен кръг инвеститори. Тяхната "стока" е информация и прогнози и когато информацията, която предлагат е недостоверна, то те губят клиенти и фалират! Анатемосването на кредитните агенции е глупаво, защото не води до нищо. Те също грешат, както и всяка фирма може да сгреши с даден продукт и да понесе загуби. Ако болщинството от прогнозите им са потвърдят, то те ще имат клиенти и ще печелят, а ако не, то ще губят. Това е пазар като всеки друг!

 • 10
  dow_jones avatar :-|
  dow_jones

  Гърция отдавна си беше в състояние на технически фалит. Това че не го присъждаха беше, защото нямаше реални просрочия по плащания, а и пазарите не биваше да бъдат плашени допълнително преди умните глави в Европейският (социалистически) съюз да измислят схема за решаване на проблема.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.