Джак и зрънцата от чиа
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Джак и зрънцата от чиа

Семената от чиа намират употреба в производството на хлебни изделия

Джак и зрънцата от чиа

Или как едно познато от древността растение се превръща в новата "суперхрана"

Мария Иванова
9474 прочитания

Семената от чиа намират употреба в производството на хлебни изделия

© Юлия Лазарова


Вероятно никога не сте чували за растението чиа. Но пък скоро може и да срещате името му все по-често. След плодовете годжи бери и акай бери, чаената гъба комбуча и пшеничната трева, новата мода в здравословното хранете явно ще е под знака именно на чиа.

Всъщност, става дума за отдавна известна в Латинска Америка култура. Растението е от рода на ментата, но тайната му се крие не в листата, а в семената. Според някои те са напълно безвкусни, според други имат лек аромат на ядки. Това, което очарова диетолозите обаче, е съставът им – семенцата чиа съдържат повече омега-3 мастни киселини от сьомгата, повече фибри от лененото семе, богати са на антиоксиданти, минерали и протеини. Самото име "чиа" идва от думата "чиан" от ацтекския език науатл и означава "мазен".

Привържениците им в Америка вече ги наричат "чудо", "суперхрана", "мечтата на диетолога" и т.н. Почитателите в Европа все още са сравнително малко, но очакванията са броят им тепърва да расте. Британският Консултативен съвет по нови храни и процеси (Advisory Committee on Novel Foods and Processes, ACNFP) към Агенцията по стандартизация на храните е на път да даде одобрението си за допускането на по-широката употреба на растението в хранителните продукти, пише BBC. По данни на анализаторската компания Mintel, само от началото на 2012 г. на световния пазар са се появили 28 нови продукта, съдържащи чиа. Общият им брой за 2011 г. е бил 72, при само седем за цялата 2006 г. САЩ са особено запленени от растението, като за 2011 г. на пазара са излезли 21 нови хранителни продукта с чиа, а броят им от началото на 2012 г. вече е 13. Семенцата чиа се използват в сладкиши, подправки, кисели млека и дори в бебешка храна, посочва BBC.

За ползите

Според привържениците на чиа, семенцата подобряват сърдечния тонус, намаляват възпаленията и стабилизират нивата на кръвната захар. "По отношение на хранителното съдържание, една лъжица чиа е като сироп, направен от сьомга, спанак и хормон на растежа", твърди Кристофър Макдугъл в книгата си "Родени да тичат" (издадена и в България).

"Ако трябва да изберете само една храна, която да вземете със себе си на пустинен остров, не бихте могли да направите по-добър избор от чиа – поне що се отнася до натрупване на мускулна маса, понижаване на холестерола и намаляване на риска от заболяване на сърцето. След няколко месеца хранене с чиа, вероятно ще можете да се приберете до вкъщи с плуване", допълва той.

Уейн Коатс, професор в Университета в Аризона и съавтор на "Чиа – преоткриването на забравената храна на ацтеките", споделя мнението му. Коатс изследва растението от над 20 години в рамките на проект за идентифициране на алтернативни култури за фермерите в Аржентина. Впоследствие започва да отглежда чиа и с комерсиални цели. "Не обичам да го наричмам чудодейна храна, защото твърде много чудеса се оказват неистински, но то е почти такова – можете да се храните и само с него, защото до голяма степен осигурява всичко, от което се нуждаете", казва Коатс.

По думите на Джефри Уолтърс  от производителя "Omega 3 Chia", компанията му вече е получила запитвания за продукта от страна на Световната хранителна програма на ООН, като целта е да се повиши хранителното съдържание на предоставяните по линия на програмата помощи. Интерес има и от различни училища, както и от фаталисти, търсещи възможности за храна, с която да се запасят в случай на катаклизъм, посочва Уолтърс, цитиран от BBC.

Доза скептицизъм

Разбира се, не липсват и по-скептични мнения. "Действително има храни, които са по-богати на витамини и минерали, но няма такава храна, която сама по себе си да осигурява всичко, от което имаме нужда", смята Елизабет Вайхзелбаум от British Nutrition Foundation. По думите й, "суперхрани" няма и е най-здравословно да се ядат разнообразни продукти.  

Дейвид Нийман от Appalachian State University в Северна Каролина също не се поддава на набиращата сила мода. В серия проучвания той изследва хранителното съдържание на чиа и въздействието му върху човешкото здраве. По думите му, семената са "чудесни като хранителен пакет", но не са "вълшебно хапче".

"Ако ги смелите и поръсите върху зърнената си закуска или ги сложите в млякото си, или пък в сок, със сигурност увеличавате количествата минерали, фибри, протеини и омега-3 мастни киселини, които поемате", отбелязва Нийман. "Но дали може да ви излекува като с магическа пръчица или да намали рисковите фактори? След 10-12 седмици не виждаме никакъв подобен ефект върху организма", посочва той.

Д-р Катрин Улбрихт, основател на Natural Standard Research Collaboration, също подчертава, че както всяка друга смятана за чудодейна храна, така и чиа не трябва да се приема за панацея. "Хората си мислят, че когато става дума за натурален продукт, могат да поемат колкото си искат, просто защото е натурален, но и тези продукти имат потенциални странични ефекти", посочва тя. "Всичко, което може да даде ефект върху тялото ви, може да предизвика и насрещна реакция. Нищо не е 100% ползотворно", напомня Улбрихт.

Бизнес в разцвет

Междувременно пазарът на чиа расте. Джефри Уолтърс  от "Omega 3 Chia" твърди, че за последните четири години бизнесът се е удвоявал всяка година. По думите му вече се наблюдава и раздвижване на пазара във Великобритания, където употребата на чиа все още е ограничена до 5% концентрация в хлебни изделия. Очакванията обаче са местният регулатор ACNFP да позволи по-широката употреба на растението и в други продукти. Уолтърс посочва, че вече има съществени заявки за чиа от британския пазар за 2013 г., пише BBC.

Местната верига за здравословно хранене Holland & Barrett също вече продава цели и смлени зърна чиа през онлайн магазина си. "Интересът към чиа расте през последните две години, но едва в последните шест месеца продуктът реално е наличен във Великобритания", коментира мениджърът на отдела за ядки и семена в компанията Дъглас Томпсън.

Вероятно никога не сте чували за растението чиа. Но пък скоро може и да срещате името му все по-често. След плодовете годжи бери и акай бери, чаената гъба комбуча и пшеничната трева, новата мода в здравословното хранете явно ще е под знака именно на чиа.

Всъщност, става дума за отдавна известна в Латинска Америка култура. Растението е от рода на ментата, но тайната му се крие не в листата, а в семената. Според някои те са напълно безвкусни, според други имат лек аромат на ядки. Това, което очарова диетолозите обаче, е съставът им – семенцата чиа съдържат повече омега-3 мастни киселини от сьомгата, повече фибри от лененото семе, богати са на антиоксиданти, минерали и протеини. Самото име "чиа" идва от думата "чиан" от ацтекския език науатл и означава "мазен".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

9 коментара
  • 1
    bgvlado avatar :-?
    БГ Владо

    това е много любопитно

    А случайно да знаете дали някой го предлага и по нашите географски ширини?

  • 2
    forumer avatar :-|
    forumer

    До коментар [#1] от "БГ Владо":

    Вчера видях в Карфур при био храните, но ми се стори доста скъпа

  • 3
    hackum avatar :-|
    hackum

    Продава се на доста места вече, главно в био магазините - онлайн и оффлайн.

  • 4
    beachball avatar :-|
  • 5
    bgvlado avatar :-?
    БГ Владо

    супер сте

    мерси за бързото инфо

  • 6
    gaudien avatar :-|
    gaudien

    До коментар [#1] от "БГ Владо":

    Дано някой земеделец се сети скоро и да го пробва как вирее на българска земя, иначе ще си остане твърде скъпо удоволствие за бг-пазара на храни

  • 7
    tst643 avatar :-|
    tst643

    Ами аз пробвах преди 1-2 седмици някакъв микс, в който са сложили и чия и е доста вкусно...смесват го с лимец и още някакви работи.

  • 8
    a.nice avatar :-|
    hope

    Интереса към био-храните расте, жалко че не стане държавна политика производството и. Като не сме особено образовани, поне домати може да отглеждаме.

  • 9
    ivan_ivanoff avatar :-|
    ivan_ivanoff

    Щом са толкова полезни тези ядки ттябва да ги опитам.
    Ако ни кажат че лайната са полезни и тях ли ще ядем?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK