Джеймс Камерън се завърна от историческо спускане в Марианската падина

Режисьорът на "Титаник" и "Аватар" е първият човек, достигнал сам до най-дълбокото място на Земята

Канадският режисьор Джеймс Камерън се завърна на повърхността след като достигна сам най-ниската точка на земната кора, Марианската падина в Тихия океан, на борда на специално конструиран батискаф, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Камерън "се завърна на повърхността, поздравления за историческото му гмуркане до най-дълбокото място в Тихия океан", съобщава в Туитър експедицията "Дийпсий чалъндж", спонсорирана от "Нешънъл джиографик".

Режисьорът на "Титаник", "Аватар" и "Бездната" е "първият човек в света, успял сам сам да достигне дъното на най-дълбокото място на земната кора, рекордните 10 989 м под морското равнище", посочи в туит "Нешънъл джиографик", спонсор на експедицията "Дийпсий чалъндж".

На 23 януари 1960 г. до дъното на Марианската падина се спуска батискафът "Триест" с швейцарския учен Жак Пикар и лейтенанта от ВВС на САЩ Дон Уолш. Те прекарват на дъното 20 минути, но не успяват да видят много, защото подводният им апарат надига облаци от пясък наоколо.

Фотогалерия: Експедиция до Марианската падина

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Цялата галерия

Най-дълбоката част на Марианската падина се нарича "Чалънджър дийп" ("Предизвикател на дълбините"). Научно-изследователският подводен апарат на Камерън започна спускането си към 05.15 часа местно време (19.15 часа по Гринуич в неделя) и стигна до дъното в 7.52 часа местно време (21.52 часа по Гринуич).

По план Камерън трябваше да остане около шест часа в Марианската падина. През това време той трябваше да направи снимки в 3-D благодарение на мощни прожектори и ще събере образци, които ще бъдат изучени от морската биология, астробиологията, морската геология и геофизика. Все още агенциите не са съобщили какви са резултатите от приключилата мисия. Те ще бъдат огласени по-късно днес.

Вижте и специалния видео клип на "Нешънъл джиографик" за мисията.