Сингапурската DBS предлага 7.24 млрд. долара за индонезийската Bank Danamon

Сделката среща съпротива от страна на местни конкуренти

Сингапурската DBS Group, която е най-голямата банка в Югоизточна Азия, ще придобие индонезийската Bank Danamon за 7.24 млрд. долара, съобщи Reuters. Ако бъде осъществена, сделката ще е четвъртата най-голяма на континента.

Продавач е сингапурският държавен инвестиционен фонд Temasek Holdings, който държи 67.4% от Danamon. Компанията има акционерно участие и в DBS, която също присъства на пазара в Индонезия. Така след сделката експозицията на Temasek в страната ще бъде съсредоточена само в една банка, което би удовлетворило членовете на правителството в Джакарта, посочва агенцията, като цитира запознати източници. Обединената финансова институция би била петата по големина в страната.

Сделката идва в момент, когато индонезийската икономика расте с най-бързите си темпове от азиатската финансова криза през 90-те години насам. За изминалата година БВП на страната отбеляза ръст с 6.5%, пише BBC. Кредитирането пък се увеличава с темпове от порядъка на 20% годишно, отбелязва Reuters.

От своя страна DBS посочват в изявление, че банковият сектор "остава недостатъчно развит, но продължава да се възползва от растящата средна класа, бързото повишаване на вътрешното потребление и увеличаващите се входящи търговски потоци от региона".

Недоволните местни конкуренти

Придобиването обаче среща съпротивата на представители на банковия сектор в Индонезия, които биха се изправили пред по-сериозна конкуренция при навлизането на нови играчи от други държави. Преди по-малко от година Джакарта изрази притеснения по отношение на собствеността на чуждестранни банки в страната. Сега някои от представителите на банковата система обявяват, че ще опитат да блокират сделката и обмислят медийна кампания с надеждата да повлияят на политиците.

"В следващите дни ще видите действия за спирането на тази сделка", заяви пред Reuters мениджър на индонезийска банка, пожелал анонимност. По думите му, въпросът ще бъде отнесен до парламента, централната банка и банковия регулатор в страната. "Става въпрос за национализъм. Не е нужно да се страхуваме от Сингапур", изтъкна той.

Според банкери и анализатори, от регулаторна гледна точка няма особени основания за недопускане на сделката. Политически фокусирана кампания обаче би могла да се окаже непредсказуема, посочва агенцията.

Висока ли е цената

За мажоритарния пакет от Danamon сингапурският купувач ще плати значителна премия от 52% над цената на акциите на купуваната банка, след което ще отправи търгово предложение за останалата част от капитала. Премията се смята са доста висока, особено като се има предвид , че индонезийската институция има по-нисък коефициент на възвращаемост на капитала в сравнение с други банки в страната. Danamon има и съществена експозиция към автомобилното финансиране – област, която е уязвима от обявените наскоро от правителството стъпки за свиване на прекомерното кредитиране в най-голямата икономика в региона, отбелязва Reuters.

"Имаме необходимия капацитет за свиване на тези дейности", коментира главният изпълнителен директор на DBS Пиюш Гупта, цитиран от агенцията. По думите на мениджъра цената е справедлива. "Това ще промени модела ни на растеж", посочва той, като допълва, че следката ще утрои експозицията на DBS към бързоразвиващите се пазари от сегашното равнище от около 11%.

Обявената цена включва 4.93 млрд. долара за придобиването на държаните от Temasek акции, като останалите средства ще са за изкупуването на дяловете на миноритарните акционери. Офертата за 7000 индонезийски рупии (0.77 цента) за акция отначало изненада някои инвеститори, тъй като книжата на банката се търгуваха за около 4600 рупии за акция, пише Reuters. Предложението обаче не изглежда чак толкова щедро, ако се използва друг индикатор за съпоставка – офертата е за 2.6 пъти балансовата стойност на придобиваните активи, което е под някои от другите големи банкови придобивания в Индонезия отпреди глобалната финансова криза през 2008-9 г. През 2008 г. например HSBC плати 4.2 пъти балансовата стойност на Bank Ekomomi Raharaja, отбелязва агенцията.

Експанзията продължава

Амбициите на DBS обачене се изчерпват с придобиването на Danamon. В понеделник сингапурската банка даде сигнал, че има планове за експанзия и в съседна Малайзия, където е получила разрешение за преговори за закупуването на 14% от местната Alliance Financial Group. Пакетът се оценява на около 270 млн. долара, като продавач и в този случай е холдигът Temasek, пише Reuters.

Целта на 52-годишния Гупта е да разшири DBS отвъд границите на Сингапур и Хонконг, които формират основната печалба на банката. Очакванията му са сделката за Danamon да бъде финализирана към втората половина на 2012 г., след като бъде получено необходимото регулаторно одобрение.