Онова, за което не бива да се говори

Една пътна катастрофа повдигна завесата за тайните връзки между бизнес и политика в Чехия

Роман Янушек - човекът, който не бива да се назовава
Роман Янушек - човекът, който не бива да се назовава    ©  сп. Респект
Роман Янушек - човекът, който не бива да се назовава
Роман Янушек - човекът, който не бива да се назовава    ©  сп. Респект

Всичко започва като обикновено пътнотранспортно произшествие - Порше "Кайен" удря волво на натоварена улица в Прага на 23 март. Дотук нищо сериозно – само счупен заден фар и огъната броня. Но вместо да излезе от поршето, шофьорът прави рязка маневра и си продължава по пътя. Кара още няколко метра, преди да спре на червен светофар. Тогава ядосаната жена от волвото го застига и застава пред него в опит да накара агресивния шофьор да си понесе последствията. Поршето обаче отпрашва, събаряйки жената. Друг шофьор, станал свидетел на всичко това, информира полицаите и те подгонват поршето.

В объркването си водачът му излиза от колата и побягва. Когато силите на реда най-после го хващат, с изненада разбират, че това е не друг, а самият Роман Янушек, при това много пиян. Това е човекът, когото чешките медии описват като ключова фигура в една от най-сериозните корупционни схеми, свързваща политиката и бизнеса. С години полицията не можеше или не искаше да събере достатъчно доказателства, за да съди Янушек. Сега той сам падна в ръцете им и това предизвика буря.

Тя се засили още повече, когато всекидневникът "Млада фронта днес" започна да публикува записи от интересни телефонни разговори с участието на бизнесмена Янушек и водещи политици по теми като сделки с общинска и държавна собственост и ключови назначения в администрацията. Някои от разкритията в записите могат да бъдат приети с насмешка. Като например това, че в средите на Гражданската демократическа партия (ГДП), която е основен фактор в местната власт в Прага и основна сила в правителствената коалиция, Янушек е известен като Волдемор (или онзи, който не бива да се назовава, герой от поредицата за Хари Потър на Дж. К. Роулинг). Други обаче повдигат сериозни въпроси за скритите връзки между бизнес и политика в Чехия.

Тенис приятели и още нещо

Роман Янушек започва кариерата си през 80-те години на миналия век като сервитьор в скъпи ресторанти, където по времето на комунизма могат да се правят добри пари. След демократичните промени навлиза в бизнеса и се занимава със сделки с недвижими имоти в Прага. Освен това организира семинари и дискусии с участието на политици, откъдето завързва ценни познанства. Янушек кани млад психиатър на име Павел Бем да изнася лекции в няколко училища за опасността от наркотиците. В края на 90-те талантът и връзките на Бем с бившия премиер и бъдещ президент Вацлав Клаус го издигат до една от водещите фигури в консервативната ГДП.

След 1998 г. кариерата на Бем е във възход. Той става кмет на един от пражките райони с общинско самоуправление и си печели репутацията на интересен и нестандартен политик, подкрепящ алтернативната култура. Бизнесът на Янушек също процъфтява при управлението на Бем. Той е свързан с приватизацията на апартаменти, собственост на общината, и с продажбата им на голяма печалба.

През 2002 г. Бем се изкачва на следващото стъпало. В традиционно дясната Прага ГДП получава рекордна подкрепа и Бем става кмет на столицата. Под неговото ръководство градът си спечелва репутацията на Мека на корупцията. Доказателства липсват, но общината подписва безочливо ощетяващи договори, което означава, че губи десетки, дори стотици милиони евро. Столицата обаче е заможна и успешна. Бюджетът й се пълни всяка година от хиляди западни туристи, така че може да издържи финансово и гласоподавателите не забелязват нищо необичайно.

И все пак започва да се говори за нарастващото влияние на някои бизнесмени ("кръстниците", както стават известни), които правят доста пари от тези неизгодни за града договори. Причина за това е може би чешкото законодателство, което позволява съществуването на компании с анонимни акционери. Така на теория държавни и общински договори могат да бъдат печелени от компании, собственост на политици, които сами решават на кого да дават поръчки. И наистина точно такива компании с анонимни собственици печелят големи контракти за строителни проекти, както и за такива, свързани с градския транспорт и продажбата на рентабилни парцели в Прага. Павел Бем категорично отхвърля критиките за корупция и за връзките си с Роман Янушек, твърдейки, че те са само тенис приятели.

Как действа криминалната мрежа

За разлика от Русия чешката мафия не убива критиците и опонентите си, което не пречи през последните пет - десет години нейната икономическа и политическа власт да нарасне. Чехите усещаха, че нещо не е наред и се безпокояха, че няма едра риба, обвинена в корупция.

За Роман Янушек не липсват подозрения. Преди четири години чешката полиция получава информация от швейцарските си колеги, че той има почти сто милиона евро в швейцарска банка. Швейцарската полиция иска да бъде проверено дали парите не са дошли от престъпна дейност. Отговорът на Прага е, че не са открили нищо, въпреки че нито Янушек, нито други заподозрени са били разпитвани.

Всичко това стана особено актуално, след като "Млада фронта днес" започна да публикува телефонни разговори, очевидно записани от тайните служби през 2007 г. На тях Янушек договаря сделки с Павел Бем и други публични служители. А също така обсъжда кой ще заема важни постове в държавната и градската администрация. Шокиращи са не само фактите, но и циничният и вулгарен тон на диалозите.

Записите показват нещо, за което се говори от години – че Янушек има ключово влияние в процеса на вземането на политически решения в Столичния общински съвет. Разговорите разкриват колко близки са връзките между него и Бем. Човек дори може да се зачуди кой всъщност управлява града – избраните политици или бизнесменът с тъмна репутация.

Разкритията потвърждават отдавнашните подозрения в Чехия, че политици се намират под влиянието на бизнесмени, които разчитат на мрежата си от познанства, за да крадат пари от държавата, в това число и субсидии от еврофондовете. След публикуването на разговорите започват да се разпространяват спекулации, че съществува развита криминална мрежа, при която политици и бизнесмени ограбват страната, докато полицията ги закриля.

В очакване на промяната

Днес чешките медии се опитват да установят дали всичко това е в миналото, или тези тъмни практики все още продължават. Десницата отново спечели изборите през 2010 г., но голяма част от корумпираните политици вече са в историята, заменени от хора с по-добра репутация. В законодателството бяха нанесени поправки, има промени и в съдебната система. Павел Бем сега е редови член на ГДП, изолиран сред съпартийците си, и всички са съгласни, че след скандала със записаните разговори политическата му кариера е съсипана.

Янушек също е в незавидно положение. След автомобилния инцидент полицията го обвини в умишлено нанасяне на тежка телесна повреда. Заплашва го 10-годишна присъда. Същевременно в градския съвет на Прага вече има нови политици, които работят за повече прозрачност, включително при сключването на договори.

Чехите са в очакване да се разследват скандалите при управлението на Бем и на останалите от неговата клика. Хората не крият недоволството си и искат Янушек да отговаря по обвинения в корупция, а не само заради пътния инцидент. В идеалния случай те очакват разследване и на Бем.

Обществото има нужда от доказателства, че новите антикорупционни закони, прокарани от сегашното дясно правителство, както и обещаните промени в ръководството на съдебната власт най-накрая ще имат осезаем резултат. В противен случай онези, за които не бива да се говори, ще продължават да правят неща, за които не може да има наказания.

Марек Свехла е зам. главен редактор на чешкото списание "Респект". Текстът е написан специално за "Капитал"